A Világliga döntőjébe jutott a magyar válogatott

2014. június 20. 16:37

Benedek Tibor csapata 10-8-ra verte Montenegrót, ezzel 2013-hoz hasonlóan idén is döntőzhet a sorozatban. Megint Szerbia lesz az ellenfél.

Azt nem mondanánk, hogy a Világliga Szuperdöntője csak „most kezdődött”, a kapitány vérig sértődne a megjegyzésen (jogosan), mondjuk inkább azt, Montenegró volt az első igazán kemény ellenfél Dubajban, az elődöntőben.

Uros Cuckovic bombagóljával indult a meccs, Nagy Viktor lemaradt a lövésről. Aztán emberelőnyből Gór-Nagy lőtt a kapusba, a kipattanó végén rövid járatás után (már teljes létszámban) Madaras egyenlített (1-1). Ő volt a második magyar gól szerzője is, nem nagyon mentek rá a jobb oldalon, így 4:50-nel a negyed vége előtt 2-1-re módosult az állás (előtte Nagy Viktor mutatott be fontos védést). Sőt, Tóth Marci úszott meg egy szép védekezés után, 3-1 után kért időt a montenegrói kapitány.

Fotó: Russell McKinnon

Montenegrói fór végén Nagy piszkált a labdába, de a kipattanóra rácsapó centert Vámos 5 méterest érően húzta vissza, Mladjan Janovic értékesítette a büntit, 3-2. Nagy ziccert fogott a negyed utolsó percének elején, ezt követően Benedek Tibor időt kért. Az előny elakadt Radic kapusban, 3-2-re végeztünk az első nyolcpercben.

Darko Brguljan a második montenegrói akció végén szép gólt szerzett közelről, gyors ritmusváltást követően Varga Dénes maradt le róla (3-3). Angyal Dániel szinte azonnal válaszolt emberelőnyből, azt egyébként Hárai harcolta ki. Páros kiállítás következett ezután, Gór-Nagy Miki volt a magyar szenvedő alanya az ítéletnek, amely után montenegrói időkérés jött. Majd két Viktor-bravúr és egy Dumi-blokk. Madaras Norbi egy ejtéssel próbálkozott, alig tévesztett célt.

Szűk két perccel a vége előtt Benedek Tibor kért időt. Kár, hogy Drasko Brguljan szinte azonnal labdát szerzett aztán. A túloldalon ismét Nagy volt elemében, majd Erdélyi Balázs volt kegyetlen, 5-3-ra mentünk el egy emberelőnyös találat után. Következett a nagyszünet.

Paskovicé volt a harmadik negyed első gólja, meg kell hagyni, szépen csinálták: ketten is megúsztak, Paskovic megkapta a bal szélen, és Nagy Viktor kapujába ejtett. Az akció előtt Szivós Marci lőtt Radicba, a következő magyar akciónál pedig emberelőnyben adtuk el a labdát.

Fotó: Russell McKinnon

Egy talán könnyen megítélt 5 méteressel egyenlített Montenegró (5-5), Janovic volt eredményes Vámos „hibája” után. Varga Dániel szabaddobásból szerezte vissza az előnyt (6-5), majd fantasztikus góllal növeltük az előnyünket. Emberelőnyben Erdélyi Balázs löbbölte a labdát Hosnyánszky kezére a kapufához, ő meg behúzta a kapuba (7-5).

Drasko Brguljan lőtt egy időkérést követően korábbi csapattársa kapujába, szépítettek a montenegróiak 1:43-mal a negyed vége előtt. Csakhogy jött Erdélyi Balázs, aki folytatta nyári remeklését, nemhogy megilletődötten, inkább pimaszul bátran vállalkozott a bal szélen, újra kettő volt az előny (8-6). Nem sokáig, Petrovic fórból közelebb hozta Montenegrót, hogy aztán Erdélyi találjon be ugyanilyen körülmények között, Varga Dumi remek passza után. 

Fotó: Russell McKinnon

9-7 után következhetett a zárónegyed.

Varga Dániel emberelőnyben, Szivós Márton teljes létszámban próbálkozott sikertelenül, miközben a túloldalon szépen védekeztünk, sőt, 4:47-nél Nagy kivédte Janovic büntetőjét, ami akkor roppant fontos mozzanat volt.

Fotó: vlv.hu

Már csak azért is, mert Varga Dénes nem hibázott a másik oldalon, 10-7-re vezetett a magyar válogatott, és suhant a döntő felé.

2:22-vel a vége előtt Nagy védett fontosat hátrányban, Paskovic durrantotta rá, majd Szivós a „fasor végéről” lőtt bődületes kapufát. Klikovac szépített még egy perccel avége előtt, Varga Dani feltette a kezét, és mutatta a kispadnak, ő volt a hunyó védekezésben (10-8).

Ez már nem osztott, nem szorzott: sorozatban második alkalommal jutott a Világliga döntőjébe a magyar válogatott, ahol Szerbia lesz az ellenfele.

Eredmény – Világliga, Szuperdöntő, elődöntő:

Magyarország-Montenegró 10-8 (3-2, 2-1, 4-4, 1-1)


Magyarország: Nagy V. - Gór-Nagy, Madaras 2, Erdélyi 3, Vámos, Hosnyánszky 1, Angyal 1, Szivós, Varga Dániel 1, Varga Dénes 1, Tóth M. 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Montenegró: Radics - Drasko Brguljan 1, Paskovics 1, Petrovics 1, Darko Brguljan 1, Draskovics, M. Janovics 2, Cuckovics 1, Sarics, Murisics, Klikovac 1, Jokics. Szövetségi kapitány: Ratko Perovics

Gól/emberelőny: 5/14, illetve 7/11
Gól/ötméteres: 2/3, illetve 1/1
Kipontozódott: Gór-Nagy

A másik elődöntőben:

Szerbia-Ausztrália 12-5 (2-1, 5-2, 2-0, 3-2)
Gólszerzők:
 Filip Filipovic 5, Mandic, Pijetlovic 2 -2, Gocic, Cuk, Nikic 1-1, illetve Younger 2, Cotterill, Roach, L. Edwards 1-1

Az 5. helyért:

USA-Kína 15-5 (4-1, 6-1, 1-2, 4-1)
Gólszerzők:
Bowen 6, Daboub, Bonanni, Mann 2 -2, Bell, Rosenthal, Samuels 1-1, illetve Dong 2, Tan, Guo, Pan 1-1

Brazília-Kanada 13-14 (1-1, 1-1, 2-1, 3-4; büntetőkkel: 6-7) 
Gólszerzők:
 Delgado 3, Silva, Franco, B. Gomes 2-2, Crivella, G. Gomes, Franco, Rocha 1-1, illetve Boyd 5, Constantin-Bicari, Robinson, Taschereau, Graham 2-2, Constantin Kudaba 1
 
A döntőt magyar idő szerint 16 óra 30 perctől rendezik Dubajban.

A szombati program:
12.30 Kína-Brazília (a 7-8. helyért)
13.50 USA-Kanada (az 5-6. helyért)
15.10 Montenegró-Ausztrália (bronzmérkőzés)
16.30 Magyarország-Szerbia (döntő)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok