Helyzetkép Dubajból, kezdés Ausztrália ellen

2014. június 15. 21:21

A torna első meccsét játssza hétfőn, magyar idő szerint 12 óra 30 perckor a magyar válogatott a Világliga dubaji szuperdöntőjében.

Fotó: Hamdan Sports Complex

Egy teljes napot igénybe vett a szombati fárasztó Róma-Abu-Dhabi-Dubaj-utazás, s a fiúk még vasárnap este is érezték az út hatását. 

A szállodából félórás buszozásra van a versenyhelyszín, a már korábban is sokat emlegetett Hamdan sportközpont. Az uszoda kívül és belül is olyan, amilyennek leírták, nem csalódik, aki betér ide - reméljük, sokan így tesznek -, mert ahogy Benedek Tibor fogalmazott: nagyon csúnya látvány lenne egy ilyen hatalmas létesítmény üres lelátókkal.

A rendezők vasárnap is egész nap dolgoztak, az utolsó simításokat végezték a helyszínen, csinosították a dobogót, "végső formába öntötték" a csapatok emeletes széksorú "kispadját".

Szigorú pályabeosztás szerint edzettek a részvevők, a mieink a szerbekkel voltak azonos idősávra beosztva, ami érthető, hiszen tavaly ez a két válogatott játszotta a döntőt. Délelőtt nem volt "közösködés", a pálya egyik felén a szerbek gyakoroltak, a másikon mi. Este viszont a két szövetségi kapitány megegyezése alapján az előnyök és a hátrányos játszását együtt gyakorolta a két csapat. Előbb a szerbek védekeztek és mi támadtunk, majd szerepet cseréltek a játékosok. Magas szintű pólóbemutató volt már ez az edzés is, nagy várakozás kíséri nemzetközi szinten is a két csapat hivatalos meccsét - reméljük, erre már Dubajban sor kerül.

Fotó: vlv.hu

Az uszodapart egyébként tele van "magyarokkal". Azért az idézőjel, mert magyar bajnokságban szereplő, vagy éveken át ott játszott vízilabdázók vannak sok ellenfélnél. Rendkívül érdekes volt azt hallani, ahogy a még vízben lévő szerb kapus, Mitrovics magyarul beszéli meg a megbeszélendőket a medenceparton hozzá forduló kanadai Kevin Grahammel...

(Itt jegyzem meg, hogy Zsivko Gocics ruhában állt a parton az esti edzés alatt. Mint mondta, begyulladt a füle, de holnap már játszani fog.)

A rendezvény hivatalos sajtótájékoztatójára nagyágyúkat vonultattak fel a szervezők. Benedek Tibor és a brazilok szövetségi kapitánya, Ratko Rudics állt (ült) az újságírók elé. A mi kapitányunk elmondta, amit már tudunk: nem mi vagyunk a torna esélyesei, hanem a szerbek, már csak azért is, mert tavaly ők nyertek.
Rudics az ilyenkor elvárható udvariasági gesztusnál érezhetően sokkal határozottabban köszönte meg a helyieknek, hogy megszervezték ezt a tornát, ami sokat használhat a vízilabdasportnak. Egyebekben természetesen azt mondta, hogy ők elsősorban a brazíliai olimpiára készülnek, ezt a szuperdöntőt is egy állomásnak tekintik.

Fotó: Hamdan Sports Complex

Benedek Tibort arról kérdezte a vlv és a waterpolo.hu közös tudósítója, hogy mit vár most, egy nappal a torna indulása előtt ettől a szuperdöntőtől. A csapatot szeretné-e késznek látni a végén, vagy azért az eredményt illetően is vannak "titkos vágyai"?

- Egyáltalán nem titkosak - mondta a szövetségi kapitány. - Döntőbe szeretnék jutni. Ez azt jelentené, hogy végig a legjobb csapatokkal tudnánk játszani. Egyáltalán nem lesz egyszerű. A fejlődést nagyon sok mindenben várom. Az emberhátrányos és az emberelőnyös játék terén szerintem eléggé előre jutottunk, a támadásban és a védekezésben viszont le vagyunk maradva, de ezeket a játékelemeket kevesebbszer is vettük elő. Itt aztán lesz módunk gyakorolni a támadást és a védekezést is. Ráadásul most már kialakult a 13-as csapat, tehát nem arról szól a dolog, hogy közben nekem még nézni kell azt is, hogy kit válasszak be a lehetséges jelöltek közül, ilyen szempontból könnyebb a helyzetem. De ezek már nagyon felkészült ellenfelek. Hiába mondjuk, hogy Kanada, meg USA, meg Ausztrália, meg hogy sok a fiatal náluk, ezek az ellenfeleink borzasztó elszántan készülnek, és sokkal régebb óta van módjuk a közös munkára, mint nekünk. Fizikailag valószínűleg előttünk járnak, de hát a magyar vízilabda az a magyar vízilabda. Ezt a tényt pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni, bármilyen is a csapatok között a fizikai erőkülönbség...

Nyilatkozatra kértük a csapat világbajnok védőjét, Gór-Nagy Miklóst is:

- Elkezdődik holnap a Világliga, a csapatunk kialakult, és már ennek megfelelően készülünk a taktikai elemek alkalmazására. Valamennyire ismerjük az ausztrálokat, hiszen játszottunk velük a vb-n, de hogy azóta milyen változások történtek, annak áttekintésére még egy videózás hátravan. Van dolgunk bőven magunkkal is, a játékunkban vannak előrelépési lehetőségek. Bízom abban, hogy ez egy jól sikerült Világliga szuperdöntő lesz, ha már ilyen szép komplexumban vízilabdázunk.

Mit jelent a "jó Világliga"?
Nyilván elsősorban azt, hogy érjen össze a csapat, mert fontos ugyan a Világliga, de mi elsősorban az Eb-re készülünk. Természetesen itt is a lehető legtovább lenne jó eljutni, szóval: döntőbe szeretnénk kerülni!

A torna első napjának programja (időpontok helyi idő szerint, Dubajban két órával jár előbbre az óra mutatója!)

14.30 Magyarország-Ausztrália
15.50 Szerbia-Kína
17.10 USA-Kanada
18.30: Brazília-Montenegró

Tévéközvetítés várhatóan csak a torna végküzdelmeiről lesz. A vlv szöveges élőt ad a helyszínről és esetleg várható videostream a FINA honlapján.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok