Női Szuperdöntő: most az olaszok az aktuális feltámadók

2014. június 12. 19:11

A Világliga Szuperdöntő harmadik napján az olaszok három perccel a vége előtt még 7-10-re álltak az ausztrálok ellen, mégis nyertek. Igaz, csoportelsőként az oroszokkal játszhatnak negyeddöntőt...

A női vízilabda kiszámíthatatlanságának újabb pazar példáit élvezhette a kunshani uszoda közönsége: a csoportmeccsek utolsó napján az olaszok például elképesztő mérkőzésen győztek az ausztrálok ellen.

Ugyan jól indult a meccs a Setterosának, hiszen nyolc perc után 3-1-re vezettek, és még félidőben is jobban álltak (4-3), ám a második negyed végén kihagyott két fórhoz újabb elbaltázott előnyök társultak a harmadikban, miközben az auszik egycsapásra beindultak, volt minden, mi szem-szájnak ingere, a lényeg: rojtosra lőtték az olasz hálót (1-6 ez a játékrész), az utolsó periódusra már ők fordultak 8-5-ös előnnyel.

Sőt, 3:08-cal a vége előtt még mindig 10-7 volt a javukra, minden azt sugallta, ezt már ember el nem veszi tőlük. Aztán mégis megtörtént. Az olaszok a legjobbkor találták meg a hat az öt elleni játék ritmusát, s mivel kaptak három fórt – az ausztrálok stílusa okán gyakorlatilag bármikor fújható ellenük kiállítás, ezekből „két és fél” ezúttal is minimum jogosnak tűnt –, hamarosan 10-10-re álltak a felek.

Negyvenhét másodperccel a duda előtt jött az egyenlítés, az utolsó támadásuknak time-out után mentek neki az auszik – nos, az sem látszott, hogy mit szerettek volna elérni, az pedig egyáltalán nem, hogy lett volna tervük a maradék időre, ugyanis 1. elég langyos volt a megjátszás; 2. az olaszok eljöttek kettő az egyben, az elöl ragadók annyira belefeledkeztek az amúgy sikertelen figura megvalósításába.

Úgyhogy 4 másodperccel a duda előtt Queirolo mattolt, így nyertek 11-10-re a taljánok, Budapesten pedig a honlapunk gondozásában főszerepet játszó Dobos kolléga fellélegezhetett: a Kínából kapott tippet (játssza döntetlenre) ugyanis meg akarta tenni reggel a Tippmixen, ám négy perccel a határidő után esett be a totózóba, így egy esetleges iksz meglehetős árnyat borított volna a napjára az elszalasztott pénzösszeg okán.

A folytatás is szép csatákat hozott. Az olimpiai bajnok és a világbajnok ütközetét London győztesei nyerték: az amerikaiak védelme nagyon összeállt a spanyolok elleni mérkőzés második félidejére, ekkor gólt sem kaptak, még az is belefért, hogy a harmadik negyed elején Fattal kezéből kiesett a labda az ötméteresnél – a jenkik így is 3-0-lal húzták be ezt a két negyedet, és ők is csoportgyőztesek lettek.

Az olaszok viszont eltöprenghettek azon, tényleg megérte-e ekkora hajtást csapni: csoportelsőséget érő feltámadásuk jutalma ugyanis az orosz együttes lett, ami első és második ránézésre sem generál feltétlen örömöt mindenkiben. Az oroszok ugyanis tökéletesen kiszámíthatatlanok, fene se tudja, milyen napjuk lesz éppen pénteken. Itt az első nap keményen partiban voltak az amerikaiakkal, csak ötösökkel kaptak ki. A második nap 2-8 után ébredtek, és büntetőkkel legyőzték a spanyolokat. Most viszont sikerült kikapniuk a kanadaiaktól.

Speciel ez a parti is simán elmehetett volna az ötöspárbajig, ám már maga a mérkőzés az orosz ruletthez hasonlított, minthogy teljesen kiszámíthatatlan volt, valamelyik kapus bele tud-e kapni a felé szálló labdába. Többnyire egyik sem tudott, így esett, hogy előbb a kanadaiak álltak jobban – Joelle Bekhazi például a női szakág históriájának alighanem leggyorsabb mesterhármasát adta elő, 63 másodperc alatt rámolta be a triplát, 1:12 perc elteltével már 3-0 volt Kanadának, innen kezdtek visszaépülni az oroszok.

Egész jól ment nekik, a harmadik negyedben már 9-7-re ők vezettek, viszont frissítésre egyre kevésbé futotta a készleteikből, minthogy betegség miatt csak három csereember kucorgott a padon a szokásához híven kétpercenként vad ordítozásban kitörő Nakorjakov mester társaságában. A váratlanul színesen támadó észak-amerikaiak pedig kihasználták az orosz védelem összeroppanását, a zárórészben töröltek egy ötöst, és végül nyerték a partit, negyedik helyre szorítva Ivanováékat.

A nap végén a kínaiak menthetetlenül begyűjtötték első győzelmüket a brazilok ellenében, igaz, érződik, hogy a hazaiak billenékenyebbek mostanság: még a meglehetősen szertelen (fórban 1/8-at produkáló) dél-amerikaiak elleni meccsbe is sikerült némi izgalmat csempészniük, hiába nyitottak 4-0-lal. A negyedik negyedben ugyanis 8-6-nál még fórjuk volt a braziloknak, ám ezt végül ugyanúgy elbaltázták, mint az előzőek többségét, aztán egy lefordulásos gól helyrette a meccset.

Mindenesetre a negyeddöntők zamatosnak ígérkeznek, az olasz–orosz csata kívánkozik az élre, de a spanyol–kínai is kínálhat érdekességeket, ha a hispánok nem vergődnek ki a most még apróbbnak tetsző gödörből.

Női Világliga, Szuperdöntő, 3. nap

A-csoport

Spanyolország–Egyesült Államok 5-8
Kanada–Oroszország 14-12
Végeredmény: 1. Egyesült Államok 8, 2. Spanyolország 4, 3. Kanada 3, 4. Oroszország 3

B-csoport
Olaszország–Ausztrália 11-10
Kína–Brazília 9-6
Végeredmény: 1. Olaszország 9, 2. Ausztrália 6, 3. Kína 3, 4. Brazília 0.

A pénteki negyeddöntők programja (magyar idő szerint):
9.00: Kanada–Ausztrália
10.30: Egyesült Államok–Brazília
12.00: Oroszország–Olaszország
13.30: Spanyolország–Kína

Ahogyan arról írtunk, a FINA weboldalán élőben lehet majd követni a mérkőzéseket.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok