Női Szuperdöntő, 2. nap: mesés orosz feltámadás

2014. június 11. 18:03

Három sima, egy fordított – na az viszont nem akármilyen fordítás volt: az oroszok 2-8-ról jöttek vissza a világbajnok spanyolok ellen, s nyertek végül büntetőkkel a Világliga-végjáték második napján.

A női Világliga Szuperdöntő második napján egy igazán izgalmas mérkőzés volt – igaz, félidőben még az sem lógott ki az egyoldalú meccsek sorából. Aztán szép csendben klasszikus thriller lett belőle.

Nagyobb hiriget vártak a szakemberek az észak-amerikai rangadón, ehhez képest az amerikai csapat nagyon simán elverte a kanadaiakat. Ha nincs az utolsó percben esett kanadai találat, minden negyedet 4-1-gyel söpörtek volna a be a jenkik, akik egyszerűen ellenállhatatlanok voltak támadásban. A kanadaiakat hiába vezette az amcsik exkapitánya, Guy Baker, nem volt ellenszerük a jenki attakokra, pedig az olimpiai bajnok legjobbja, Maggie Steffens ma abszolút lehalkítva pólózott.

A folytatásban az olaszok jó szokásukhoz híven bealudtak a könnyednek ígérkező brazil meccsen: alkalmasint még az előző esti, kínaiak elleni siker mámora, valamint a tudat, hogy a dél-amerikaiak a mezőny leggyengébbjei, teljesen kikapcsolta a koncentrációjukat, így a brazilok 2-0-ra vezettek az első negyed után. A második részre már megérkezett az „eredeti” Setterosa, egy 5-0-ás játékrésszel sínre pakolták a partit, utána pedig vidáman vitorláztak a győzelemig. Az összpontosításban bekövetkező változást jól érzékelteti, hogy míg az első negyedben 0/2 voltak emberfórban, a következő háromban 7/7-et csináltak...

Eztán jött a spanyol–orosz mérkőzés, ami a magyar szemlélődőt egy 1994-es magyar–orosz férfi vb-meccsre emlékeztetett: ott kezdtünk egy álomszerű 6-1-es rohammal, a félidőben is vezettünk 9-6-ra, végül aztán az oroszok nyertek. Akárcsak most. Az első negyedben a hispánok a vízen jártak: az első három támadásból három akciógólt hintettek, 5-1-nél Nakorjakov mester lekapta a színről a komplett csapatot, kapussal együtt, de ez sem tűnt hatékony intézkedésnek. A második részben már 8-2 is volt a spanyoloknak, a harmadikat is góllal kezdték, 9-4-re vezettek... Aztán úgy döntöttek, ennyi elég lehet a sikerhez. Na, ezt nem szabad megkockáztatni az oroszok ellen, soha.

Merthogy utóbbiak elkezdtek gólokat lőni. Nem volt hibátlan a játékuk, de valahogy be-befért egy-egy labda. S lett 9-5, 9-6, a harmadik rész végén 9-7... És a spanyolok még mindig, vagy már nem tudtak kapcsolni. A vérszem pedig megvolt 9-8-nál. Ekkor jött Jennifer Pareja, ha nem is fehér lovon, beverte a hatodik gólját, 10-8, de az oroszok csak mentek, csak mentek, Laura Ester elveszítette a fonalat a spanyol kapuban, úgyhogy hamarosan 10-10-nél jártak. Pareja még becsűrte a hetediket is, mivel azonban rajta kívül más már nem vízilabdázott a világbajnok soraiban, 26 másodperccel a duda előtt elkerekedett szemek meredtek az eredményjelzőre: 11-12! Az oroszoknak. A hispánok még kaptak egy fórt, ezt egy szép passz után Garcia bevágta közelről, ám a biztos három pont helyett már csak kettőért mehettek így is, a büntetőpárbajban.

Amiből aztán egy maradt, merthogy oroszok ezúttal megnyerték a saját magukról elnevezett rulettet: az első nap bukták a ráadást az amik ellen, most nem. És amilyen kegyetlen az élet, ki hibázta el az első ötöst? Pareja, aki 7 gólt lőtt a meccsen, abból hármat ötméteresből... Ez pedig rányomta a bélyegét a szerencsekerekezésre: Ester hozzá sem tudott szagolni az oroszok büntetőihez, átellenben 4-3-nál az ötödik kört kezdő Esparét is levadászta Karnauk, így nagy vidámkodás támadhatott a gyévuskák oldalán.

A nap zárómeccsén az előnykihasználás döntött, pontosabban az előnyök ki nem használása: míg az ausztrálok 4/5-tel zártak, addig a kínaiak 2/12-vel. Az auszik ráadásul a harmadik negyedben elképesztően játszottak: miközben a kínaiak 6-5-nél egy kettős fórt, 7-5-nél egy szimplát hagytak ki, a túloldalon potyogtak az akciógólok, egyik a másik után, különösen Webster villogott (5-nél állt meg), így egy 6-1-es negyeddel az utolsó szünetre lerendezték az összecsapást az auszik.

Persze, senki sem sírt véres könnyeket: a csoportmeccsek csak a keresztbejátszás párosításáról határoznak, a szuperdöntő igazán úgyis pénteken kezdődik.

Női Világliga, Szuperdöntő, 2. nap

A-csoport

Egyesült Államok–Kanada 16-5
Spanyolország–Oroszország 12-12, büntetőkkel: 3-4

Az állás
1. Egyesült Államok 5, 2. Spanyolország 4, 3. Oroszország 3, 4. Kanada 0

B-csoport
Olaszország–Brazília 13-5
Ausztrália–Kína 14-8

Az állás
1. Ausztrália 6, 2. Olaszország 6, 3. Kína 0, 4. Brazília 0



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok