Felavatták dr. Somóczy Lóránt emléktábláját

2014. június 11. 13:11

Éppen 100 éve született a MAFC és a magyar vízilabda legendás alakja.

A Magyar Vízilabda Szövetség, a Budapesti Vízilabda Szövetség és a MAFC-játékosok közreműködése nyomán áll emléktábla mától a Császár-Komjádi Uszoda nyitott medencéje mellett. Épp ott, ahol annak idején Somóczy Lóránt a legtöbb idejét töltötte, a régi medence partján.

Pázmányi Gábor, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagját kérdeztük először megemlékezés kapcsán:

„Néhány régi MAFC-játékos a mai napig összejár, a baráti társaságban a klub archívumát kezelő Völgyesi Lajos vetette fel, hogy épp idén lesz 100 éve, hogy Soma bácsi megszületett. Ennek kapcsán döntöttek úgy, támogatnának egy méltó megemlékezést. Megkerestek engem februárban, érdeklődtek, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésre az emléktábla, valamint a sírhelyének ápolása, és annak kiváltása terén. Balogh Gábor korábbi MAFC-játékos és Soma bácsi lányának ötlete volt az emléktábla, amely elkészítésének költségeit a budapesti szövetség vállalta magára, míg a sírhely megvásárlását és felújítását Kemény Dénes támogatásával a Magyar Vízilabda Szövetség.”

Fotó: MAFC-archívum/Völgyesi Lajos

S pár személyesebb gondolat Somóczy Lórántról: „Aki Soma bácsinál volt valaha, vagy bármilyen kapcsolatban állt vele, soha nem felejti el. Egy életre nyomott hagyott a szívünkben, nem beszélve arról, hogy a vízilabdasport minden területén nagyot alkotott. Részt vett a játékvezető-képzésben, atyja a TF edzőképzésének, edző, játékos, játékvezető volt. Rettentő sok játékos fordult meg az ő edzésein. A magyar vízilabdasport egyik magasan a legkiemelkedőbb egyénisége volt” – mondta Pázmányi Gábor.

Aki aztán beszédet mondott az emléktábla előtt, csakúgy, mint a MAFC korábbi elnöke, Hegyháti József, valamint Szentes Tamás fővárosi alpolgármester és Soma bácsi lánya, Somóczy Szilvia is.

Őt mi is megkérdeztük: „Január-februárban kezdtünk beszélni az egészről, pár régi fiúval találkoztunk, nagy örömmel vettem a kezdeményezést. Pázmányi Gábor volt a szervezés motorja, nagyon kellemes érzés most itt állni. Magam is szenior úszóként, ha nem is minden nap, de gyakran lejárok úszni, és épp itt, a tábla alatt szoktunk letelepedni a barátokkal. Azért került ide a tábla, mert a régi medence mellett nagyjából ezen a vonalon töltötte legtöbb idejét. Édesapám szigorú volt otthon is, nemcsak az uszodában, a tanulásra is kellett figyelnem, megkövetelte a pontosságot, a rendszerességet, igazán megtanított az életre”.

A kilencszeres magyar válogatott, főiskolai világbajnok, kiváló edző, pedagógus, játékvezető dr. Somóczy Lóránt életútjáról ide kattintva, a MAFC internetes oldalán lehet olvasni, és korabeli képek között is lehet böngészni.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok