Hollandverés Keszthelyi-parádéval

2014. június 05. 17:32

A II. Dunaújvárosi Főiskola Kupa zárómérkőzésén a magyar felnőtt válogatott 14-12-re legyőzte Hollandiát.

Fotó: Kovács Anikó/archív

A hármas torna megnyerése volt a tét a csütörtök esti rangadón, de ennek nem feltétlenül volt jelentősége. Sokkal inkább annak, mire megy a magyar válogatott egyik Eb-csoportellenfelével szemben.

Mind a holland, mind a magyar csapat 10 góllal győzte le a juniorokat korábban Dunaújvárosban. Merész András szövetségi kapitány ezúttal Gangl Edinát pihentette a kapusok közül. A meccset a budapesti Európa-bajnokság két magyar játékvezetője, dr. Fekete Balázs és Várkonyi Gabriella vezette.

1. negyed:

Egy holland kontrával és egy rossz magyar center bejátszással indult a meccs, majd Smit próbálkozott egy lövéssel, hogy aztán Keszthelyi kerüljön ziccerbe, de kicsit megpöccintették a vállát, így nem volt erő a lövésében. Az első fór előttünk adódott, de Keszthelyi Rita a kapufára lőtte a labdát, nem volt igazán jó lövőhelyzet. Kisvártatva Sevenich már nem hibázott, centerből volt eredményes (0-1).

Egy újabb magyar előny maradt ki, már kiegészültek a hollandok, amikor Antal aztán újra kapufát lőtt. Viszont Csabai Dóra remekül küzdött meg egy "lepattanóért" a következő akciónál, ezzel egyenlítettünk. Sevenich második góljával megint a hollandok szereztek előnyt, ők bezzeg kihasználták az emberelőnyt (2-1). Czigány Dóra gondolt egyet aztán, senkitől sem zavartatva lőtt szép gólt. Klaasen meg még szebbet, sajnos, messziről, lóba nélkül.

Antal Dóri emberelőnyből válaszolt, nem sokat szórakoztunk a figurával, nem is kell olykor ugyebár. Szép labdaszerzés Keszthelyitől, majd szép blokk a védelemtől, ez jött ezután magyar részről és egy Merész-időkérés.

Kimaradt egy ajándékba kapott magyar előny (Kisteleki Dóri lőtt a blokkba), majd miután a pálya szétszakadt, Takács Orsi lőtt ugyanúgy a "falba". Egy holland időkérés még belefért, de más érdemleges nem történt, 3-3.

2. negyed:

Csodás Bolonyai-védéssel indult a második negyed, majd egy még csodásabb Keszthelyi-góllal folytatódott. Ejtett a Catania légiósa, a kapus nagyon másra számított. Sőt, Csabai Dóra 5 méteresével először volt két gól a különbség, ami nemsokára három lett. Illés Anna lőtt messziről szép akciógólt, 6-3, ez mindig szép eredmény.

A negyed további része kevésbé sikerült jól a mieink számára. Kicsit kapkodni kezdett a magyar válogatott, miközben Yasmine Smit megszórta magát, három gólt szerzett, míg a mieink csak Takács révén voltak eredményesek, így a nagyszünetre visszaállt az egygólos differencia.

3. negyed:

Smit a harmadik negyed elején is jelezte, itt van a meccsen, ez volt a negyedik gólja a hollandok 2-esének. A negyed harmadik percében egy klasszikus megúszás után Szücs Gabriella maradt egyedül, és egy idegnyugtató góllal ismét előnyhöz juttatta a magyar csapatot, 8-7!
 
Egy rossz védekezés és egy rossz centerbepassz borzolta Merész András kedélyállapotát, még jó, hogy a következő holland akció sem volt túl sikeres, így lehetett egy időkéréssel rendezni a sorokat. 

Keszthelyi mentette meg a magyar akciót, egy rossz passz után ment, majd miután két passz után visszakapta a labdát, nem hibázott. Kisvártatva Bolonyai ért oda egy ejtésre, majd Antal lövését piszkálta ki a hollandok kapusa. Kisteleki Dóra remekül fordult le a jobb szélen, ötméterest harcolt ki ezzel, amelyet Takács Orsi értékesített, 10-8!

Egy perccel a vége előtt Keszthelyi Ritát dobták orrba egy holland akciónál, ami annyira felbosszantotta Keszit, hogy a magyar támadás végén pazar csavargóllal szerezte meg a 11. magyar gólt. Nagyszerű, klasszis megoldás volt Ritától.

Háromgólos előnnyel jöhetett a zárónegyed.

4. negyed:

Csak egy statisztikai adat: a negyedik ráúszásnál is a hollandok hozták el a labdát, viszont most először tudták az első akciót góllal befejezni, a center, van der Molen jóvoltából, 11-9.

Magyar időkérés után elvérzett egy fontos támadás, majd Szücs mellől Smit ejtett Bolonyai kapujába. Nagyszerű góllal válaszolt viszont a magyar válogatott: Czigány keresztpassza után Antal Dóra pattintott a kapuba (12-10). Bolonyai 5 méterest hárított nem sokkal később, Sevenich jobbszélről leadott lövésével viszont nem tudott mit kezdeni (12-11).

Czigány-Keszthelyi játék után Rita centerből volt eredményes, ez volt a negyedik találata a meccsen. Egy holland előnynél megtapasztaltuk, milyen egy igazi vérbeli támadás, a hollandok jól járatták a labdát, nem pattant vízre a labda, zúgó kapufa után a kipattanóra is lecsaptak, majd mikor kiegészültünk, a kapuba vágták a labdát (13-12). Még szerencse, hogy Csabai Dóra egy elrontott magyar akció végén labdát szerzett, így nem egyenlítettek a hollandok.

Már majdnem elvérzett az újabb magyar akció is, amikor Keszthelyi Rita szabaddobásból újra villant (14-12), 1:48 volt ekkor hátra a meccsből.

34 másodperccel a vége előtt előnybe kerültek a hollandok, a kapitányuk időt kért. Kapufa lett a vége, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott legyőzte Hollandiát, így megnyerte a tornát.

Eredmény - II. Dunaújvárosi Főiskola Kupa, 2. játéknap:

Magyarország-Hollandia 14-12 (3-3, 4-3, 4-2, 3-4)

Játékvezetők: dr. Fekete Balázs, Várkonyi Gabriella


Magyarország: Bolonyai - Antal 2, Illés A. 1, Kisteleki H., Szücs 1, Keszthelyi 5, Takács 2 (1). Csere: Csabai 2 (1), Czigány 1, Tóth, Hevesi, Menczinger, Kisteleki D. Szövetségi kapitány: Merész András

Hollandia: Heinis - Smit 5, van der Sloot, Nyhuis 1, D. Genee, Klaasen 1, Sevenich 3. Csere: van der Groaf (kapus), Slagter, A. Genee 1, van der Molen 1, Drees, Aarts. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

Gól/emberelőny: 3/9, illetve 5/12
Ötméteresek: 2/2, illetve 0/1
Kipontozódott: Illés (27.), Csabai (32.)

A torna végeredménye: 1. Magyarország, 2. Hollandia, 3. Magyar junior válogatott
A torna legjobb játékosa: Keszthelyi Rita



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok