Óriási meglepetés: a Barceloneta kiverte a Rijekát

2014. május 30. 22:33

Ebben a szezonban egyetlen csapat tudta legyőzni a Primorje Rijekát: a Barceloneta. Először november 20-án – meg most péntek este, így hatalmas meglepetésre a spanyolok döntőzhetnek a Radnicski Kragujeváccal.

Többféle végzet is utolérte a Rijekát péntek este. Az egyik a hosszas veretlenségi sorozatok átka: ha egy csapat elszokik attól, hogy vért izzadjon, hogy kapaszkodjon a másik után, akkor a fordításhoz szükséges, ám hét hónap alatt megkopott reflexek nem kezdenek úgy működni.

A másik az efféle tornák átka: az, hogy egy meccsen bármi megtörténhet, pláne úgy, ha egy gárda egy langyos bajnoki döntőt vívott, majd két hétig csupán készült – miközben ellenfele egy nappal korábban már egy keményebb meccsen fel tudta pörgetni a motorokat, mint a Barceloneta tette a Brescia ellen.

Ráadásul a Rijeka tett arról, hogy még inkább kikapcsolja a vészreakciók indítómechanizmusait, hiszen az első két támadását góllal zárta, 85 másodperc elteltével 2-0-ra vezetett. A spanyolok kihagytak két fórt, aztán a harmadikból szereztek egy mákos találatot – kétszer lőtték rá a labdát, egyikből sem lett gól, másodjára viszont a falban lévő ember elé pattant a labda, aki betuszkolta közelről –, ám ekkor még minden arról regélt, hogy a Rijekának nem lesz különösebb baja.

Naná, a Primorje világválogatottjaiban a BL 10. körének meccse élt igazán, amelyiken 7-3-mal szántották be a spanyolokat, pontosan azért, hogy fájó emlékük legyen a vendégeknek, ha újra összetalálkoznának. Az már a múlt ködébe veszett, hogy a Rijeka az idei egyetlenegy vereségét (nemcsak a BL-ben, de az összes sorozatban) éppen a Barceloneta elleni első főtáblás BL-mérkőzésen szenvedte el.

Fotó: LEN/Giorgio Scala

A második negyedben aztán kimaradt egy rijekai fór. Majd még egy. Aztán egy ötméteres is. A spanyolok meg elkezdék belődözni a helyzeteiket, Szirányi Balázs centerből talált be, szerb mindenesük, Ubovics egyszer csendben meglógott, és befejezte a kontrát. Majd bekadt egy-egy fór is... És a Rijeka továbbra sem tudott gólt lőni, miközben Vican képtelen volt legalább egy normális védést bemutatni. Így lett 2-3 után 3-3, 4-3, 5-3... A félidőben pedig már 7-3-mal mentek a házigazdák.

A hét hónapja veretlen horvát gárda 5-0-lal bukta el ezt a nyolc percet. Az volt benne a félelmetes, hogy nem egy afféle forgószél jellegű fordítás volt ez. Sokkal inkább spanyolos. Amikor nagyobbat hibáztak a horvátok, arra azonnal lecsaptak a barcelonaiak. És mivel ilyesmiből akadt több is, elkezdett nőni a különbség. Csak úgy. Elment két támadás, aztán esett egy gól. Majd három, és megint.

Persze, közte négyet azért be lehet hozni egy félidő alatt. Ahhoz azonban sokkal gyökeresebb változásnak kellett volna történnie. A Rijeka ugyan magához tért valamelyest, ennek jegyében Varga Dumi a harmadik rész első támadásából egy ördögien klasszikus, beindulásos gólt szerzett – ám igazán ettől sem indult be a horvátok szekere. Meg-meglódultak, ám az igazán kritikus helyzetekből nem ők jöttek ki jobban. Feljöttek 8-6-ra, fórjuk volt a közte egyhez, ám besült a megjátszás megint. Tény, a másik oldalon „kétméter gyanús” gólt szerzett a Barceloneta, ám aligha alakult volna ki ez a szitu 8-7-nél. (Az ebből támadt üvöltözés során a főnök, Asic kivételével a komplett edzői stábot kivégezte Sztavridisz görög játékvezető, csak úgy repkedtek a piros lapok a bírói pulpituson ugráló, három centiről az arcába üvöltő segéderőknek...)

Azaz 9-6-ról startolt a zárórész, ám az elején megint odatette magát a Rijeka, bepréseltek kettőt, 9-8 volt már csak a hazaiaknak (idő volt bőven: 5:51), amikor érkezett egy pici tolás, hiszen kettős fórba kerültek a spanyolok, amit akkor lőttek be, amikor az első ember már visszajött. Amúgy nem állítanánk, hogy tolták őket, bár az is igaz, néhányszor azért kedveztek a spanyoloknak, de csak a második félidőben, az 5-0-ás roham nem kedvező ítéletekre alapult.

Szóval, 10-8 állt a táblán, és volt még 4:49 perc hátra – ám a rijekiak kuszasága ekkor jött elő újfent, hiszen ennyi idő egyetlen gólra sem volt elég. Kihagytak még két fórt, így 4/14-gyel zárták ezt a napot: ha azt nézem, milyen tudású játékosok ostromolnak ilyenkor – Xavi Garcia balkézen, hátul variábilisan a Varga-testvérek, Sukno, a falban Buljubasic és a balkezes Radu –, egyértelmű, hogy valami rettenetesen nem stimmelt ma velük.

A spanyoloknál bezzeg szinte minden működött, álltak a lábukon elöl is, hátul is, a végén pedig azon kapták magukat, hogy a délutáni felhőszakadás okán igencsak mérsékelt létszámban megjelenő publikum tagjaival hevesen ünneplik a fináléba jutást.

Tán ők sem gondolták, hogy eddig jutnak – meg a rijekaiak sem, hogy csupán a bronzért mehetnek majd. Ettől még azonban így alakult a parti, azaz szombat este a csoportja harmadik helyéről érkező Barceloneta a szerb Radnicskivel akaszt tengelyt a fináléban, míg Varga Daniék szkanderozhatnak a Partizannal.

A Radnicki kapusa, Zdravko Radics (Fotó: LEN/Giorgio Scala)

Amúgy a szerb belharcot több okból is kínszenvedés volt nézni: egyfelől a Radnicski simán leszalámizta az ijfú belgrádiakat – akik eltiltott edzőjük, Vlado Vujaszinovics nélkül pláne nem hitték el, hogy hét vereség után majd pont most verik meg a BL-ben a 10 utolsó meccsét zsinegben nyerő kragujeváciakat –, másfelől olyan zuháré terítette be ekkoriban Barcelonát, hogy az még egy izgalmas meccs élvezetét is tönkretette volna.

Az 5. helyért folyó olasz belharc pedig csak azét volt izgalmas, mert a Brescia 2-5-re állt a nagyszünetben, aztán a totálisan érthetetlen módon behorpadó reccóiak ellen kivágott egy 6-2-es zárónegyedet, aztán 76 másodperccel a duda előtt arról is tettek a bresciaiak, hogy ne boruljon a program egy ötméteres-párbaj miatt, és végül megnyerték a helyosztót – némi elégtételt véve a bajnoki döntőn elszenvedett vereségért.

A lényeg azonban az, hogy elmarad a Radnicski–Rijeka álomdöntő – ám emiatt a szerbek aligha forgolódtak súlyosan álmatlanul péntekről szombatra virradóra.


Eredmények - Bajnokok Ligája, Final Six, elődöntők:

Partizan Belgrade (szerb) - Radnicki Kon Tiki Kragujevac (szerb) 4-9 (1-2, 2-3, 0-2, 1-2)
Gólszerzők:
Dusan Mandic 2, Nemanja Vico, Nikola Dedovic 1-1, illetve Boris Zlokovic 4, Srdjan Vuksanovic, Aleksandar Ciric, Ivan Basara, Filip Filipovic, Dusan Markovic 1-1

C.N. Atletic-Barceloneta (spanyol) - Primorje EB Rijeka (horvát) 10-8 (2-3, 5-0, 2-3, 1-2)
Gólszerzők:
Albert Español 3, Nemanja Ubovic 2, Szirányi Balázs, Felipe Perrone, Marc Minguell, Marc Roca, Gonzelo Echenique 1-1, illetve Varga Dénes, Xavi Garcia 2-2, Cosmin Radu, Ivan Buljubasic, Petar Muslim, Varga Dániel 1-1

A Recco-Brescia meccs egyik sporija, Kun György (Fotó: LEN/Giorgio Scala)

Az 5. helyért:
Pro Recco (olasz) - AN Brescia (olasz) 9-10 (2-2, 3-0, 2-6, 2-2)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok