Final Six: olaszok igen fekete napja

2014. május 29. 21:57

A csoportkörben harmadik helyezett együttesek diadalát hozta a Final Six első napja: a Partizan Recco elleni sikere volt a jóval megdöbbentőbb, de a Barcelonetának a Brescia felett aratott relatíve sima győzelme sem boldogította az olaszokat.

Fotó: Pro Recco

Ránézésre súlyosan egyesélyes volt a Recco–Partizan mérkőzés a barcelonai Final Six nyitónapján: az olasz bajnokcsapat mindenben a szerbek fölé magasodott az adatok alapján. Költségvetés, tapasztalat, az ebből levezethető játéktudás-beli differencia...

Aztán visszaköszönt az, amiről Madaras Norbert beszélt szerdán: a dél-szlávok ellen súlyosan nem ment nekik ebben az idényben, „össze-vissza vertek minket”, ahogy balkezesünk fogalmazott. A Reccónak igazából egy jobb meccse volt: épp, amivel eljutott a főtáblára, a Crvena Zvezda elleni selejtezős play-off első találkozója. Azon nyertek néggyel – hogy aztán Belgrádban a címvédő ugyanennyivel intézze el őket, így jöttek az ötösök. Azt vitték, így jutottak tovább.

A menetelés mostanáig tartott: jellemző, hogy a momentán csupán harmadik számú szerb gárdának számító, teljesen kilúgozott Partizan vett elégtételt a másik belgrádi együttesért, stílszerűen, büntetőpárbajban kivívott győzelemmel.

Hihetetlen: a Partizan ugyebár 2011-ben borította a papírformát, amikor a római BL-döntőben legyőzte a Reccót. Az azóta eltelt időben a Rómában győzedelmeskedő 11 mezőnyjátékosból mindössze kettő maradt a fedélzeten: Mandics és Cuk, plusz a kapuban Soro. A többieket elcsábították az egyre keményebb anyagi problémákkal küszködő gárdától. Maradt az utánpótlás. Igaz, kevés olyan pólóiskola van a világon, mint a Partizané.

És a 2011-ben még a serleget a magasba emelő csapatkapitány, a suhancokat most edzőként vezető Vlado Vujaszinovics kellőképp behergelte a fiait, hogy szívüket-lelküket adva végül felülkerekedjenek a Reccón. Jó, a szakmához is ért az egykori géniusz: tökéletesen megtervezte, mit csináljon a csapata, ráadásul az olaszok is eléggé hervadtak voltak, elsősorban védekezésben.

A harmadik negyed második részében már 10 gólnál tartott a Partizan – Tempestit le is kellett cserélni. Közben, amikor már-már kinyílni látszott az olló – például 7-5-nél –, jöttek a hihetetlen ökörségek. Giorgettit lehívta az edzője, csak közben Ivovics már kiúszott, mondván, ő most kiülni, Alex viszont komótosan tempózott, a bírók pedig csak hat-hat sapkát láttak, és elindították a meccset. Hiába óbégatott mindenki a reccói padon, Giorgetti kijött. Majd amikor megértette, hogy nem kéne, visszament. Fel sem tűnt neki, hogy megy a meccs. Ötméteres, 7-6. Fél perc múlva, egy labdaszerzésből induló kontra után 7-7 volt. Innen pedig a vérszagot kapott szerbek már kőkeményen csimpaszkodtak a vérző vadba.

A Reccónak 16 másodperccel a duda előtt még adtak egy emberelőnyt, Vujaszinovicsnál ez verte ki végképp a biztosítékot – a szerbek által csak Lonzi kiskutyájának hívott lengyel Korzyna fújta be a fórt, továbbá adott aztán piros lapot a Partizan edzőjének. Csakhogy Soro védett, aztán ő volt az, aki a hetedik párban belekapott Alekszandar Ivovics ötösébe is. Érdekes, az előző hat körben senki sem hibázott, akkor viszont a reccóiak gólgyárosa, a biztos kezű montenegrói igen. Jelkép volt: ő a házi gólkirályuk, ám ezen a délutánon mozdítása sem volt.

Hát így esett, hogy a Partizan kiverte a reccóiakat – az ötödik helyért pedig olasz házimeccs zajlik majd, minthogy a Brescia szépen bedarálódott a Barceloneta ellen. A hazaiak sem brillíroztak, ám ennyivel kevesebbet hibáztak – ezen a mérkőzésen ugyanis az döntött, ki téveszt kevesebbszer. Az eredmény hű tükre a történteknek: 6-4-re nyertek a katalánok, úgyhogy pénteken velük találkoznak a Varga-tesók a Rijeka színeiben. A másik ágon szerb belharc ígérkezik (Radnicski–Partizan), azaz érik a Rijeka–Radnicski álomdöntő. Legalábbis látszólag.

Eredmények - Bajnokok Ligája, Final Six:

Pro Recco (olasz) - Partizan Belgrade (szerb) 18-19 (3-2, 3-3, 5-5, 1-2, büntetőkkel: 6-7) 
Gólszerzők:
Madaras, Figlioli, M. Janovic, Aicardi, Jokovic 2-2, Lapenna, Giacoppo 1-1, illetve Cuk 4, Subotic 3, Mandic, Dedovic 2-2, Djordje Tasnaskovic 1
 
C.N. Atletic-Barceloneta (spanyol) - AN Brescia (olasz) 6-4 (3-1, 1-1, 1-2, 1-0)
Gólszerzők:
Español, Fernandez 2-2, Echenqiue, Petkovic 1-1, illetve Rizzo 2, Molina, di Fulvio 1-1
 
További program: 
 
Május 30., péntek:

16.30:
Pro Recco-AN Brescia - az 5. helyért 
18.00: Radnicki Kragujevac-Partizan Belgrade - elődöntő 
19.30: Primorje EB Rijeka - C.N. Atletic-Barceloneta - elődöntő



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok