Eb-felkészülés: a lányok elkezdték, jön a bokszzsák is

2014. május 20. 22:55

A női válogatott – egyelőre 15 fővel – elkezdte majd’ két hónapos felkészülését a nyári Európa-bajnokságra. Az első edzőmeccs június elején jön.

Amíg a lányok hétfőn indították a közös edzéseket, addig a munka már egy ideje folyik a Hajós Alfréd Uszoda 50-es medencéje körül. Az Európa-bajnokságra teljesen megújul a lelátó, a terasz és a kiszolgáló-helyiségek. Kedden délelőtt azt azért leszögezhettük, van még teendő, bőven.

Ráadásul a szakemberek akaratlanul is elkalandozhatnak, tekintetük el-eltévedhet a medence felé, ott ugyanis a mi lányaink készülnek. Ez pedig szép látvány, ne tagadjuk. Különösen akkor, ha száz ágra süt a nap, és kellemes az idő. Egy hete még nem mondhattuk volna ezt el, most viszont már abszolút könnyen rá tudunk hangolódni a majdani Eb-atmoszférára.

Merész András kapitányt kértük egy kis kezdeti helyzetjelentésre.

„Jelenleg 15, köztük két kereten kívül játékossal, Garda Krisztivel és Sikter Diával készülünk. Bujka Barbi és Szücs Gabi még játssza a maga döntőjét, Kisteleki Dóra kapott egy hét haladékot, egyéni edzésterv alapján készül Olaszországban, a jövő héten csatlakozik hozzánk. Bolonyai Flóra tegnapelőtt jött haza, s bár a hétfői coachingon találkoztunk, kapott még három nap pihenőt, hogy kicsit együtt legyen a szeretteivel, csakúgy, mint a tegnap hazatérő Antal Dóri. Ők 22-én csatlakoznak hozzánk. Gémes Alexának van egy december óta jelentkező vállsérülése, amit nem pihent ki megfelelően, így neki az orvos és a gyógytornász egy kéthetes rehabilitációs időszakot rendelt el, ami alatt nem lőhet. Ehhez tartjuk is magunkat. A teljes létszám a dunaújvárosi edzőtáborra áll össze június 1-jére, 2-ára” – mondta a kapitány, majd felvett egy telefont; a vonal végén Horváth Anna volt, az edzésekre meghívott kapus épp antibiotikumos kezelést kap, ezért öt nap pihenő jár neki is. Ennyit a viszontagságos létszám-maximalizálásról.

No, de milyen a lányok hangulata, adódik a kérdés.

„Várakozó. Tegnap a coaching épp erről szólt: mindenki elmondta, milyen érzésekkel jött le. A lányok többsége egy talán kudarcot jelentő bajnokság végén érkezett haza, a két szentesi játékoson kívül a légiósok közül senki sem nyert bajnokságot például. Szücs Gabi és Bujka Barbi még nyerhet, valószínű fog is. Talán épp emiatt is várták a lányok, hogy újra együtt legyenek, még akkor is, ha a nyolc hét nem kevés lemondással jár majd. De ezt pontosan tudják, nagyon sok „nyolchéten” vannak már túl, a fiatalok is. A vízválasztó majd a keretszűkítésekkor jön el, de az elsőig még van négy-öt hét.”

A lányok az első két hetében Budapesten készülnek, majd Dunaújvárosba utaznak, ahol a junior válogatottal és a hollandokkal meccselnek. Június 19-én repülnek Görögországba, ahol a briteken kívül az Eb-csoportellenfelekkel játszanak majd, de ott lesznek az oroszok is. Hajdúszoboszló következik ezután, ott az amerikaiakkal készülnek, amibe beleférhet egy hivatalos meccs is. A Kirisi Kupán Oroszországban az amerikai, a holland, az olasz, az orosz és a spanyol válogatottal csapnak össze a mieink az Eb előtt két héttel.

Ami a terhelést illeti: a lányoknak az első héten azért még nem kell a legrosszabbra számítaniuk.

„A fokozatosság elvét természetesen most is betartjuk, de a hétvégére azért már megérkezünk a komoly munkáig. Ne feledjük, hogy a játékosok többsége nemcsak a klubjával edzett, hanem a többség a Klink Zoli erőnléti edző által összeállított szárazföldi edzéseket is megcsinálta. Nekik visszalépés lenne, ha nagyon lazán kezdenénk. Akiknek ezt a klubja nem engedte, azokra természetesen odafigyelünk, de összességében nem bánunk kesztyűs kézzel a lányokkal. Ha már itt tartunk: új felkészülési módszer is szerepet kap mostantól. Heti egyszer zsákolnak a csajok, valamint a két kondiedzés közben is van egy hatperces etap, amikor ez szerepel a programban. Ez állóképességi edzés, nem az ellenfelet kell majd megsorozni. Az egyik lépcsőzést váltjuk ki vele, hiszen az az egyik legnehezebben elviselhető edzésforma, monoton és kegyetlen, ráadásul elmúlt vele kapcsolatban az újdonság varázsa is. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az Eurocenterben működő Sunrise Fitnessnek, a szárazföldi edzéseink nagy részét ott végezzük nagyon jó körülmények között.”



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok