Lecsapott a szolnoki forgószél

2014. május 12. 20:50

Lesöpörte a Szolnok az Eger együttesét a döntő második meccsén: a vendégek 11-5-ös győzelmet arattak a Bitskeyben.

Fotó: Kovács Anikó

Betyárosan nekirontott a Szolnok az egrieknek – bőgtek a motorok, a koncentráció szintén kiváló volt, míg a címvédő hazaiak kissé nehezen lelték az ellenszert. Török Béla nyitott egy akciógóllal, ezt Gór-Nagy Miklós egalizálta – egy ravaszul surranó átlövéssel –, ám ezután szinte csak a szolnokiak voltak a (víz)színen.

Előbb Hosnyánszky Norbert vert be egy cudar nagy gólt hét méterről, majd egy végletekig kijátszott fór végén Milan Alekszics mattolt (1-3). Zalánki Gergő ismét igazolta, ha valakit, őt egyáltalán nem nyomasztja a tét, ám ez csak tüneti kezelés volt az egri balkezes részéről – átellenben Stefan Mitrovics is bezúgatta első gólját, majd a negyed végén Hosnyánszky trademark szabaddobás-svédcsavarja érkezett, annyi extrával, hogy bár a jegyszedő-nénik is tudták, mi következik, arra még Bisztritsányi Dávid sem számított a kapuban, hogy a labda két karon is gellert kap (2-5).

Amekkora volt az öröm a szolnoki padon, akkora volt az üdvrivalgás kisvártatva a második rész elején a Bitskeyben. Varga Zsolt robbantotta fel a dugig telt uszodát, avagy 77 másodperc alatt eltüntette a szolnoki előny „jelentős részét”, előbb átlövésből, másodjára előnyből (4-5).

A vendégek ezúttal megmaradtak türelmesnek, igaz, egyre nehezebben viselték, hogy a centerben, Kis Gábor és Gór-Nagy Miklós között folyó irdatlan birkózást – melynek során kalóriák százai égtek el... – tétlenül szemlélték a játékvezetők. Fórtalanul a Szolnok nemigen jelentett veszélyt ekkoriban, az Egernek pedig kisvártatva labdája volt az 5-5-höz, hat az öt ellen, ám Bátori Bence nem volt elég pontos.

Itt fordult meg, pontosabban vissza a meccs, avagy egy időkérés után megjátszott fór végén Mitrovics lőtt gólt a szélről – bár ez az ő kezével inkább a zsákolás kategóriája volt. S miután Decker Attila valami egészen káprázatos módon átért Lőrincz Bálint lövésére is hátrányban, a Szolnok visszaállította az első negyedben elért különbséget Pásztor Mátyás bombagóljával (4-7). És ez nem is csökkent, miután Decker Gór-Nagy labdájával is elbánt (megint az egriek voltak fórban), azaz féltávnál igencsak jól állt a Szolnok.

A pozíciói – legalábbis látszólag – csak a harmadik negyed közepén kezdtek gyengülni, amikor egy (végül értékesített) egri emberelőny örve alatt előbb Vörös Viktort küldték ki végleg cserével, majd Kovács Gábor mattolása után Zsivko Gocsics is száműzetett a nem szalonképes nyelvi megközelítés vétsége okán.

Tekintettel arra, hogy Vámos Márton továbbra is betegen ült a parton, az alapszakasz-győztes újabb kemény feladvány előtt állt: amúgy is rövid kispadja gyakorlatilag teljesen lebontódott másfél negyeddel a meccs vége előtt, ráadásul az Eger épp látótávolságon belülre került (5-7). Kevesen gondoltak ekkor arra, hogy ebben a negyedben már csak a vendégek szereznek gólt – ám így történt.

A megfejtéshez Milan Alekszics járult hozzá nagyban: három emberelőnyt is ő lőtt el, csak a középsőt tévesztette el, az elsőt – amikor egészen irdatlan volt a feszültség Gocsicsék aktuális kiszórása miatt – valami hihetetlenül higgadt mozdulattal rakta el a blokkok mellett a bal pipába, és a harmadikból is zuhintott egy szépet (5-9). Az Eger? Próbálkoztak böcsülettel, ám a szolnokiak heroikus védekezése kinyírta az összes próbálkozásukat. Hosnyánszky, aki az első meccsen nem hagyott nyomot, most előbb egy erősen vagy-ötös-vagy-kiállítás szituban szerelte le szédületesen Bedő Krisztiánt, majd hátrányban blokkolt óriásit. A blokkok egyébként is jól takartak, de Decker is teljesen bevadult, és totális extázisban játszva minden labdára odaért.

A „nemzetközi szintre süllyedő” egriek tán maguk sem hitték el, hogy képesek ma még gólt lőni – az egy jóütemű időkérés után visszacserélt Kis Gábor viszont pihenten rögtön fogást tudott bontani, és centergóljával végképp eldöntötte a találkozót (5-10). A hátralévő majd’ öt perc csak arról szólt, hogy vajon az egriek lőnek-e még gólt így május 12-én, a válasz azonban a kissé meglepő „nem” lett, ugyanakkor Pásztor még beterelt egyet a végén, kiütésessé változtatva a vendégek győzelmét.

Nagy volt az örvendezés: ezzel a Szolnok visszaszedte a pályaelőnyt, avagy a párharc 1-1-ről folytatódik csütörtökön. Ami egyébként igazolja, hogy szakértők vezetik a csapatokat, elvégre mindkét edző megmondta: ez a párharc most nem lesz 3-0...

Eredmény - férfi bajnoki döntő, 2. mérkőzés

ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép 5-11 (2-5, 2-2, 1-2, 0-2)
Játékvezetők:
Petik, Molnár

Eger: Bisztritsányi – Bátori, Graham, Gór-Nagy 1, Bundschuh, Hárai, Biros. Csere: Zalánki 1, Salamon, Kovács Gábor 1, Bedő, Varga Zs. 2, Lőrincz. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Szolnok: Decker – Gocic, Hosnyánszky 2, Jansik D., Kis G. 1, Mitrovic 2, Török 1. Csere: Tóth P., Nagy R., Vörös, Aleksic 3, Hangay, Pásztor 2. Szakmai igazgató: Kovács István

Gól/emberelőny: 2/14, illetve 4/11
Kipontozódott: Jansik (26.)  
Kiállítás cserével: Vörös, Gocic (20.) 

A párharc állása:1-1



Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok