Egri tarolás a negyedik negyedben

2014. május 09. 20:19

A negyedik negyedben sokkal jobban koncentrált, és így magabiztos győzelmet (8-10) aratott a címvédő ZF Eger a Szolnoki Dózsa-Közgép otthonában, a bajnoki döntő első mérkőzésén.

Fotó: MTI

Biros Péter kapufájával indult a meccs, átellenben Stefan Mitrovics bizonytalankodott egy szabaddobásnál. Egy visszapattanó labda után az Eger került először fórba, Bátori Bence labdája pedig valahogy átjutott a karok erdején. A válasz azonnal érkezett, Mitrovics ezúttal nem tévesztett, nemsokára Hosnyánszky Norbert is előnyben tüzelhetett, ám őt blokkolták, aztán Mitrovics is elbaltázott egy ziccerféleséget.

Miután Bedő Krisztián ekkor kissé egyenlőtlen küzdelmet folytatott Milan Aleksziccsel, a vendégtámadások erőtlennek hatottak – a túloldalon viszont érkezett az első akciógól, Mitrovics jóvoltából. Hárai Balázs visszatértével egri fór is érkezett, és Zalánki Gergő fiatalos szemtelenséggel bombázta be nagyjából húszfokos szögből (2-2). A negyed hátralévő része a kimaradt előnyök jegyében telt – ez a tendencia aztán a meccs egészében folytatódott voltaképpen.

A második rész elején megsorozták egymást a felek, Alekszics előbb előnyből, majd ötméteresből talált be, közte viszont Bátori is szerzett egy akciógólt, így 38 másodpercen belül 4-3-ra alakult az állás. A förgeteg viszont igen hamar elült, a következő hat perc góltalanul telt, közte újabb két kimaradt egri fórral. Nem a semmiből, mégis kissé váratlanul egyenlített aztán az Eger, Biros ravasz átlövése akadt meg a hosszúban, így a második rész után is iksz volt az állás (4-4).

És a harmadik rész is 2-2-es részeredménnyel zárult. A negyed eleje megint nagy szórást hozott, Pásztor Mátyás szabadobbásból a Szolnokot juttatta vezetéshez, ám a címvédő két támadásból fordított úgy, hogy közte kimaradt egy hazai fór, az egriek viszont két akciógólt is szereztek, Bedő centerből – megy az, végül is –, Gór-Nagy Miklós pedig egy pazar leválás után, a kapu elé törve talált be (5-6).

Ezután hasonló szenvedéstörténet vette kezdetét, csak most a szolnokiak hagyták ki a fórokat, megesett, hogy egy támadáson belül kettő is eltűnt a lefolyóban (nagyon hiányzott a lelátón gyógyulgató balkezes, Vámos Márton). Hanem csattanó gyanánt Mitrovics csak begyötört egy fórt, 4 másodperccel a negyed vége előtt, így 6-6-tal fordultak az utolsó körre az együttesek.

Amelyben – talán kissé váratlanul – az Eger egyszer s mindenkorra magához ragadta a kezdeményezést. Millimétereken múlt, mondhatni... Az első félidő végén egy Mitrovics-labda szédelgett a gólvonalon, azt nem adták meg. Most, a negyed elején Kovács Gábor falból elengedett húzása nyomán került pontosan ugyanoda a labda, azaz hogy... Egy kicsit beljebb. Talán. A tévés ismétlésből sem volt egyszerű kihámozni, vajon tényleg bent volt-e teljes terjedelmével – mindenesetre Székely Balázs gólt ítélt (amúgy a bírókra nem lehetett panasz, Fodor Rajmundék végig kézben tartották a meccset).

A Szolnok ettől begörcsölt, egy rossz passz után rekontrázhatott az Eger, és Kovács immáron vegytiszta gólt lőtt a hosszú felsőbe a megúszás végén – 4:45-tel a vége előtt kettővel mentek a hevesiek. Kis Gábor még összebrusztolt egy ötöst, amit Alekszics bevert, ám Hárai is fórt szállított, és Biros Péter hátulról elképesztő higgadtsággal pattintott (3:43: 7-9). Ez végképp megfogta a hazaiakat, elöl mozdításuk sem volt, miközben hátul egy pillanatra lazultak le Hárairól, aki elementáris erővel csavart a léc alá – 7-10, ennyi volt. Alekszics még bevert egyet a vége felé, eső után köpönyeg jelleggel, ám ez a tényen mit sem változtatott: az Eger a parádés negyedik negyeddel megnyerte a finálé első felvonását (8-10)!
 
Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatója: 
– Az egyéni hibák döntöttek, elsősorban a védekezésben, de amikor az Eger vezetett 7-6-ra, akkor a támadást is elkeztük érthetetlenül siettetni. Talán belejátszott ebbe, hogy a játékosok elfáradtak, Vámos Marci nagyon hiányzott, Jansik Dávid hamar kiszállt. Ettől függetlenül nem mehetünk el szó nélkül amellett, ami a negyedik negyedben történt, hiszen kaptunk gólt egy rossz passz után lefordulásból, majd centerből is, sorban kaptuk az akciógólokat, azaz csak saját magunknak köszönhetjük, hogy vereség lett a vége. Ennek ellenére úgy gondolom, egy ilyen bajnoki döntő nem a pályaelőnyökön múlik, ugyanilyen uszoda az egri is, ott is megpróbálunk nyerni – azt mindenesetre remélem, Vámos Marci már tud hétfőn játszani.

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: 
– Csapatként játszottunk, és azt csináltuk, amit elterveztünk. Türelmesek voltunk, már 6-5-nél is megvolt a lehetőség, hogy egy kicsit hamarabb kinyissuk a meccset, de akkor még nem sikerült. Ami viszont pozitívum, hogy bár a helyzetek ekkor nem mentek be, mégis magabiztosak tudtunk maradni. Ez a győzelem akkor ér sokat, ha otthon is nyerni tudunk, de pont a szegediek elleni mérkőzések bizonyították, hogy a kötelezőt a legnehezebb hozni. Egy biztos, este már el is engedjük ezt a meccset, és készülünk a hétfői találkozóra.


Eredmény - férfi bajnoki döntő, 1. mérkőzés:
 
Szolnoki Dózsa Közgép–ZF Eger 8-10 (2-2, 2-2, 2-2, 2-4)
Játékvezetők: Székely Balázs, Fodor Rajmund

Szolnok: Decker A. – S. Mitrovics 3, Török, Jansik D., Kis G., Hosnyánszky, Gocsics. Cserék: Alekszics 4, Pásztor 1, Vörös, Hangay. Szakmai igazgató: Kovács István
Eger: Bisztritsányi – Bátori 2, Gór-Nagy 1, Bundschuh, Hárai 1, Biros 2, Graham. Cserék: Salamon, Bedő 1, Zalánki 1, Kovács G. 2, Varga Zs., Lőrincz. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Emberelőnyök: 4/11, illetve 4/10
Ötméteresek: 2/2, illetve –
Kipontozódás: Jansik D. (14.), illetve Bundschuh (22.), Gór-Nagy (32.)
Kapusok: Decker A. 47% (9/19), illetve Bisztritsányi 38% (5/13)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok