Férfidöntő: pénteken indul a csata

2014. május 08. 21:40

Kovács István tizenharmadik, Dabrowski Norbert első bajnoki döntőjére készül edzőként. Startol a Szolnok–Eger párviadal.

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Volt idő felkészülni, nem „kivérzett”, hanem az elmúlt két hetet minialapozással és taktikai gyakorlással töltő finalisták kezdik meg péntek este a férfibajnokság fináléját. A szereposztás ugyanaz, mint egy éve, most azonban a Szolnoki Dózsa-Közgépnél van a pályaelőny, azaz a címvédő ZF Egernek legalább egyszer nyernie kell idegenben.

Egy éve a hevesiek 3-0-lal intézték el a szolnokiakat, igaz, messze nem voltak olyan hatalmas fölényben, mint amit a „söprés” mutat. Az első meccs igen emlékezetesen alakult, hiszen az egriek már 6-2-re vezettek a harmadik negyed elején, a Szolnok azonban vissza tudott kapaszkodni 7-7-ig, ám a hosszabbításban már csak az Eger szerzett gólt (9-7).

Szolnokon is rendre az egrieknél volt az előny, a hazaiak azonban ismét visszacsimpaszkodtak (4-6-ról 6-6), a mindent eldöntő gólt azonban Biros Péter szerezte 20 másodperccel a duda előtt (6-7).

A harmadik, egyben utolsó felvonás szintén emlékezetes partit hozott: a Bitskeyben pazarul kezdett a Szolnok, ám hiába volt 1-4 a második negyed elején, a harmadik rész elején már az Eger vezetett 7-4-re, és innen nem volt visszaút: bár a végén 10-7-után még esett két szolnoki gól, ez a meccs a középső szakaszban már eldőlt (10-9).

Ebben a szezonban kétszer csatáztak a felek: az őszi összecsapást simán behúzta az Eger (13-9), bár annyi lábjegyzet kívánkozik a végéhez, hogy a szolnokiak épphogy beestek egy reccói edzőtáborozásról a tévéközvetítés okán egy nappal előbbre hozott meccsre. Szolnokon aztán megtört a jég, hosszú idő után sikerült nyernie a Kovács-gárdának az Eger ellen (8-6), amit egy 3-0-ás első negyeddel alapozott meg.

Az alapszakaszban egyébként sokáig az Eger állt az élen, veretlenül, aztán egy Vasas elleni döntetlen, majd a február elsejei szolnoki vereség – mely Dabrowski Norbert első hazai rangadója volt vezetőedzőként – után visszaestek a második helyre. Végül aztán a Szeged „tette rendbe” a tabellát: a viharos szolnoki győzelemmel az egrieket hozta helyzetbe, utána viszont Egerben is nyerni tudott Vincze Balázs csapata, így visszakerült az élre a Szolnok, s meg is nyerte az alapszakaszt.

Az elődöntőben egyik gárda sem tévesztett, a Szolnok biztosan söpörte ki a Racionet-Honvédot, míg az Eger a kulcsembereit vesztett szegediekkel végzett 3-0-lal. Ez volt április 25-én – azóta zajlik az erőgyűjtés.

Az egriek egy komolyabb tétmeccsel melegítettek – igaz, csak a második félidőben produkáltabb elfogadhatóbb játékot Reccóban, az utolsó BL-mérkőzésen –, míg a szolnokiak a Szegeddel kétkapuztak, hogy formában tartsák magukat. Mindenesetre érdekes lesz, hogy a két hét szünet után kinek sikerül jobban felbőgetnie a motorokat.

Abban a két szakvezető egyetért, hogy az idén aligha lesz 3-0 – aztán legfeljebb legbelül bíznak benne, hogy talán mégis... Az biztos, hogy érdekes lesz látni a két edző csatáját. Emitt Kovács István tizenharmadik alkalommal vezeti aktuális csapatát bajnoki döntőben (10-2 a mérlege!), ezzel utoléri Gerendás Györgyöt, aki szintén 13-szor ült a kispadon korábban (az ő mérlege 6-7), és akinek januárban köszönték meg a munkáját Egerben; az ő helyére lépő Dabrowski Norbertnek eddig játékosként volt része finálékban, a Gerendás-féle BVSC aranykorában diadalból is jutott neki jócskán. Bajnoki címért viszont „főnökként” először vezet hadba egy gárdát – igaz, másodedzőként már látott közelről nagy győzelmet: tavaly a válogatottal, Barcelonában.

És ha már Barcelona: az egrieknél négy – Bátori Bence, Bedő Krisztián, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs –, míg a szolnokiaknál három – Decker Attila, Hosnyánszky Norbert, Vámos Márton – világbajnok vonul hadba. Persze, rajtuk kívül is akadt klasszis elég, a hevesieknél ott van például Biros Péter, aki nyolcadik bajnoki aranyára készül (ötöt honvédosként a most a riválist irányító Kovács István keze alatt nyert...); viszont a szolnokiakat erősítő szerb trió – Alekszics, Gocsics, Mitrovics – szintén nyerőember lehet, különösen Mitrovics, aki magasan vezeti a góllövőlistát.

Mindez azonban csak dobálózás a nevekkel: abban is egyetértenek a szakvezetők, hogy a csata végkimenetelét az dönti el, kinek az ászai lesznek jobb formában, leginkább mentálisan. Megindító ütközet lesz, annyi szent.

A bajnoki finálé programja: 

Május 9., péntek: Szolnok–Eger 18.30
Május 12., hétfő: Eger–Szolnok 19.30
Május 15., csütörtök: Szolnok–Eger 19.15
Május 19., hétfő, 4. meccs, ha szükséges, Eger: 19.15
Május 21., szerda, 5. meccs, ha szükséges, Szolnok: 19.15

A DigiSport valamennyi mérkőzést élőben közvetíti!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok