Szépített a Dunaújváros a női döntőben

2014. május 03. 18:00

Nem lett bajnok szombaton a Hungerit-Szentes, így folytatódik a női bajnokság fináléja. Mihók Attila csapata a második félidei jó játékának köszönheti győzelmét.

A Szentes 2-0-s előnyről kezdte a Dunaújváros elleni harmadik döntőmérkőzést. A hazaiak odahaza vesztették el az első mérkőzést, ötméteresekkel, a második randevún viszont meggyőzőbben nyert Tóth László csapata (a félidőben már 4-0-ra vezettek).

Rögtön az első emberelőnyt kihasználta a Dunaújváros a harmadik meccs elején, Rácz Daniellát küldték ki, majd Csabai Dóra messziről lőtt Stefania Terefou kapujába. Garda Krisztina szerzett labdát rögtön, s ez már a második labdaszerzése volt, nagy lendülettel vetette be magát a hazai csapat. Menczinger Kata ejtése nem sikerült aztán, a világbajnoki bronzérmes játékos még nem szerzett gólt a fináléban.

Az 5. perc elején Menczinger lőtt kapufát emberelőnyben, a kipattanót Gurisatti Gréta kotorta a kapuba, de Fekete játékvezető nem adta meg a találatot. Sorra haltak el a szentesi támadások, a 6. percben Kövér-Kiss Réka lőtt kapura, de Kasó Orsolya hárított, majd indította a két megúszó dunaújvárosit, Miskolczi passzát Gurisatti lőtte a kapuba, 2-0.

Időt kért Tóth László, ezt követően azonnal betalált a Szentes Kövér-Kiss akciógóljával, viszont Ziegler Diána bombagóljával 46 másodperccel a vége előtt ismét kettő volt a Dunaújváros előnye, váratlan löket volt. Jött egy kétcenteres próbálkozás szentesi részről, van der Sloot lőtte viszont el a végén, átlőtte a blokkot (3-2), s miután a hazaiak nem lőtték el az utolsó támadást, maradt az eredmény az első negyed után.

A bal szélről Gémes Alexa egyenlített emberelőnyből a második negyed második percében, a szép számú szentesi közönség legnagyobb örömére. Két remek védéssel jelentkezett nem sokkal ezután Terefou, a dunaújvárosi emberelőnyök nem voltak túl eredményesek. 2:55-tel a nagyszünet előtt időt kért Tóth László, amely után Farkas Tamarának tették be a labdát, Ziegler azonban 5 méterest érően szabálytalankodott vele szemben, büntető. Van der Sloot értékesítette, 4-3-nál először vezetett a Szentes. 1:11-nél kért időt Mihók Attila, de nem sikerült az előnyt gólra váltani, s a szentesi akció is elvérzett, 4-3-mal fordultak a csapatok.

Kasó tartotta életben a hazaiakat a harmadik negyed elején, a baj csak az volt dunaújvárosi részről, hogy tanácstalanok voltak Menczingerék támadásban, a szentesiek remekül tolódtak, nagyon sokat mozogtak. Képtelen volt előnyben betalálni a hazai csapat, Csabai abszolút ziccerben lőtt Terefouba 1:30-cal a vége előtt, más kérdés, hogy a kipattanó után Gurisatti 5 méterest harcolt ki, amit Csabai belőtt, 4-4. Öt másodperccel a vége előtt aztán nagyjából 15 méterről lőtt bombagólt ugyanő, újra vezetett a Dunaújváros.

Majdnem elpocsékolt egy előnyt a hazai csapat, de Menczinger Kata csodás húzással talált be Győri Eszter mellett a kapuba, 6-4-re alakult az állás, a hazaiak 3-asa először volt eredményes a döntőben. Sőt, Gémes lövését Kasó emberhátrányban fogta, lélektanilag újabb fontos történés volt ez, kicsivel több mint 5 perccel a vége előtt. Olyannyira, hogy Ziegler Diána is betalált, le tudott fordulni védőjéről, és szépen húzta a kapuba a labdát, 7-4.

Rácz ejtett aztán pontatlanul, futott az eredmény után a Szentes, kissé kapkodóan. 3:24-gyel a vége előtt (egy emberelőnyös helyzet jó kihasználása érdekében) időt kért Tóth mester, de Garda szépen blokkolta a próbálkozást, amikor pedig Menczinger Kata 8-4-re alakította az állást, feljegyezettük, hogy minimum egy negyedik meccsre is szükség lesz.

Hevesi Anita végül megmentette a csapatát attól, hogy egy félidőn keresztül gólképtelen legyen ezen a találkozón.

Folytatás a jövő héten.

Eredmény – női döntő, 3. mérkőzés:

Dunaújvárosi Főiskola – Hungerit-Szentes 8-5 (3-2, 0-2, 2-0, 3-1)


DFVE:
Kasó – Szilágyi, Menczinger 2, Gurisatti 1, Miskolczi 1, Garda, Csabai 2 (1). Csere: Ziegler 2, Horváth B., Polák. Vezetőedző: Mihók Attila

Szentes: Terefou – Győri, Hevesi 1, van der Sloot 2 (1), Rácz, Kövér-Kiss 1, Gémes 1. Csere: Etiebet, Farkas, Kádár. Vezetőedző: Tóth László

Gól/emberelőny: 1/10, illetve 1/6
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kipontozódott: Kövér-Kiss (30.)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok