Női Euroliga: a Sabadell 19 gólt lőtt a döntőben!

2014. április 13. 00:24

Hazai pályán védte meg címét a Sabadell: az Euroliga döntőjét hihetetlen könnyedéggel nyerték meg Szücs Gabiék a Vuliagmeni ellen – harmadikként a Keszthelyi Ritát felvonultató Orizzonte végzett.

Már a két olasz gárda bronzmérkőzésén totálisan megtelt a Sabadell uszodája, csaknem kétezren tipródtak a lelátókon. A biztonsági gyűrű olyan szigorú volt, hogy csak az három percbe telt, míg az esemény LEN-delegátusa, Gianni Lonzi – némi átkozódással és fenyegetőzéssel fűszerezett ordítozás közepette – bejutott a létesíménybe...

A bronzmeccsen az Orizzonte dominált, bár meglehet, másként alakult volna a találkozó, ha a Mediterraneából Emmolo nem hibázza el 0-0-nál a megítélt ötméterest. Ezután ugyanis Keszthelyi Rita percei következtek, ahogy szövetségi kapitányunk, Merész András írta üzenetében: „Az első negyed vége: Keszthelyi vs. Imperia 3-1.” Merthogy mindhárom cataniai gólt Keszi szerezte.

A második részben feljött az Imperia: amikor a Stieber Merci által kiharcolt büntetőt Emmolo immáron értékesítette, már 5-4 volt az állás – így álltak félidőben. A harmadik részben viszont csak az Orizzonte villant, egy 3-0-ás nyolc perccel voltaképpen eldöntötte a meccset. A zárórészben csupán Keszthelyi volt eredményes, aki akárcsak egy napja, megint négy gólt szerzett. A vége tehát 9-4 lett – a második félidőben a Mediterranea nem tudott betalálni –, azaz az Orizzonte a harmadik. A mérkőzés legjobbjával kapcsolatban Merész András annyit mondott: „A meccs után beszéltem Keszivel, aki megköszönte a gratulációt, de cseppet sem látszott boldognak a megszerzett harmadik hellyel!”

A finálé aztán fájdalmasan egyoldalúra sikeredett. Mint a magyar kapitány beszámolt róla, a görögök némi meglepetésre szoros emberfogással kezdtek, ami baromira nem jött be: a Sabadell óriáscentere, Maria Garcia ugyanis lőtt két centergólt, közte értékesítette az általa kiharcolt fórt, majd Szücs Gabiról állítottak ki egy hellént, ezt is belőtték, négy és fél perc után pedig már 5-0 éktelenkedett a táblán!

Az első negyed után 6-1-re álltak a felek, de nem sokáig maradt ilyen „csekély” a különbség: bár a Vuliagmeni zónára váltott, ám Garcia ellen ma semmi sem használt, kisvártatva 6 gólnál járt egymaga, a többiek is remekeltek, a nagyszünet előtt Szücs Gabi is beköszönt egy megúszás végén – a félidőben 11-3-ra vezetett a címvédő!

Ezek után nem sok izgalom maradt, ráadásul a hazaiaknak minden bejött, ahogy Merész András mesélte, egy ízben „Pareja a Placa Catalunyáról is betalált.” Azért szakmai oldalról is akadt fontos észrevétel: „Közben nem tudtam nem észrevenni, hogy Szücs Gabi a megszokottnál is jobb erőben van, és sokat játszik a 3-as poszton, ahonnan a második gólját szerezte!”

Három negyed után már 15-6-nál tartott a parti, amihez az alábbi „Bandibás” kommentár érkezett: „Nem tudom, rendeztek-e már olyan európai kupadöntőt, ahol az utolsó játékrész akár el is maradhatott volna az érdektelenség miatt?”

A vége 19-10 lett (hej, ha a magyar válogatott meg tudná ütni ennyivel a görögöket az utolsó Világliga-meccsen – meglenne a továbbjutás!), Garcia megállt 7 gólnál – mondjuk a negyedik negyed egy részében csak a cserék jutottak szóhoz –, Gabi 2-nél, a tombolást viszont semmi sem állíthatta meg, avagy kétezren ünnepelték önfeledten a spanyol lányok újabb sikerét. Mi tagadás, momentán fut a szekér, hiszen a londoni olimpiai ezüst óta jutott két európai kupasiker, közte pedig egy világbajnoki cím.

Euroliga, Final Four, Sabadell: 

Döntő:

 
CN Sabadell (spanyol)–Vuliagmeni (görög) 19-10 (6-1, 5-2, 4-3, 4-4)
Játékvezetők:
Margeta (szlovén), Adzics (montenegrói)
Gólszerzők: M. Garcia 7, Szücs G. 2, Pareja 2, Seidemann 2, Pena 2, Forca 2, Ortiz, Domenech, illetve Aszimaki 3, Rumpezi 2, Tszukala, Kidirioti, Hszenaki, Gerolimu, Diamantopulu

Bronzmérkőzés
Orizzonte Catania (olasz)–Mediterranea Imperia (olasz) 9-4 (3-1, 2-3, 3-0, 1-0)
Játékvezetők:
Shoop (német), Sanirovic (horvát)
Gólszerzők: Keszthelyi 4, Garibotti 3, Di Mario, Gil, illetve Emmolo 2, Carrega 2



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok