Euroliga: Szücs Gabiék a görögökkel meccselnek a kupáért

2014. április 11. 21:29

Szücs Gabi remeklésével a Sabadell simán elintézte az Orizzontét a női Euroliga Final Four első elődöntőjében. A hazai pályán játszó spanyoloknak a szombati fináléban a görög Vuliagmenit kell legyőzniük a címvédéshez.

A címvédő Sabadell és a minden idők legeredményesebb női klubjának számító Orizzonte csatájáról Merész András, női válogatottunk szövetségi kapitánya adott plasztikus beszámolót. Eszerint a meccset már az első negyedben sínre rakták a spanyolok, hiszen 6-2-re vezettek nyolc perc után.

„Az első három támadásból három gólt lőttek a spanyolok, Szücs Gabi, mondjuk úgy, elég rendesen kivette a részét, hiszen ő szerezte az elsőt és a harmadikat, a másodiknál pedig gólpasszt adott – számolt be a részletekről a születésnapos szakvezető. – A Catania aztán visszajött a meccsbe, Keszi (Keszthelyi Rita) lőtte a gólokat, szabaddobásból is, betörésből is, volt 7-5 is, de itt az olaszok elfáradtak, a Sabadell ismét elhúzott, 11-6 volt három negyed után, a második félidőben már sokat tudtak cserélni, gondolva a szombati döntőre is. Gabi például két negyedig ki sem jött, utána viszont nem nagyon ment vissza.”

Mint „Bandi bá’” elmondta, a spanyolok remekül felkészültek az olaszokból, az M-zónájuk tökéletesen működött, és úgy törték meg ellenfelüket, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. „Ha egy olasz csapat ellen kellő időben jól elhúzol, akkor szépen elmegy a kedvük – ez történt most is.”

Mindkét magyar lány jól játszott, Szücs Gabi sínre tette a meccset, míg Keszthelyi Rita „a rosszkéz szélső és a kapus posztján kívül gyakorlatilag mindenütt játszott, mindent csinált, az utolsó gólját például centerből szerezte, de bekkelt is. Ám hiába remekelt, összességében nem volt esélyük.”

A másik mérkőzésen hosszú ideig a Mediterranea vezetett, leginkább azért, mert ahogy Merész András mondta, „a két örökifjú, Casanova és Stieber Merci folyamatosan egymást játszotta meg. Az első két negyedben Casanova kapott öt centerpasszt, mindet Mercitől, ebből csinált három fórt és lőtt egy gólt – az előnyökből pedig Merci kétszer is eredményes volt.”

A játék képe akkor kezdett változni, amikor Casanova partra került – a görögök megoldották, hogy kétszer is kiállítsák –, az imperiaiak pedig kissé elkezdtek fáradni. A hellének ráadásul elég hamar kiszaszerolták, hogy ha Stiebert kiveszik a játékból, az olasz gárda gyakorlatilag lefagy – megesett, hogy egy fórnál is szinte egy az egyben fogták, a többieknek pedig mozdításuk sem volt.

A görögöknek kedvező folyamatok a harmadik részre kezdtek beérni: egy ideig ők is nélkülözték egyik kulcsemberük, a szintén kétfaultos Aszimaki szolgálatait, ám aztán a center visszatért, és belelendült. Ráadásul, mint Merész András elmondta, „a cseresorok közötti különbség döntött. Holott eredetileg az olaszoké jobbnak nézett ki, a görögöknél rengeteg fiatal volt, olyannyira, hogy hárman nem is voltak vízben, a többiek viszont meglepően jól muzsikáltak, ellentétben a Imperiával.”

A taljánok utolsó esélye 7-9-nél jött, ám időkérés után nem tudták kihasználi az utolsó előnyüket, Stieber lövését védte a hellén kapus, így a Vuliagmeni jutott a fináléba (mondjuk, nem meglepő módon).

Az olaszok tehát „kettős leléptetéssel” zárták a pénteket, egymással csatáznak a bronzért, míg a fináléban megismétlődik a tavalyi Final Four elődöntője a Sabadell és a Vuliagmeni részvételével. Merész András mindenesetre kíváncsian várja, „a spanyolok mit kezdenek a görögök sakkozásával – mert náluk mindig egy sakkjátszma zajlik, válogatott szinten is, klubszinten is. Érdekes lesz.”


Eredmények - női Euroliga, Final Four, Sabadell, elődöntők:
 
Sabadell (spanyol)–Orizzonte Catania (olasz) 15-9 (6-2, 2-3, 3-1, 4-3)
Gólszerzők:
Jennifer Pareja, Melissa Seidemann, Maica Garcia 3-3, Szücs Gabriella, Anni Espar 2-2, Olga Domenech, Judith Forca 1-1, illetve Keszthelyi Rita 4, Arianna Garibotti, Tania di Mario 2-2, Giulia Aiello 1

Vuliagmeni (görög)–Mediterranea Imperia (olasz) 9-7 (1-2, 3-4, 3-1, 2-0)
Gólszerzők:
Antigoni Roumpesi 3, Angeliki Gerolymou, Stamatina Kontogianni 2-2, Ioanna Chydrioti, Christina Tsoukala 1-1, illetve Stieber Mercédesz 2, Laura Drocco, Elisa Casanova, Anaid Ralat, Giulia Emmolo, Carla Carrega 1-1



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok