Szivós Marci: Nincs bennem félsz, egy kicsit többet pihenek majd

2014. április 09. 11:06

A péntek éjjeli szívműtétje után négy nappal elhagyhatta a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikát Szivós Márton. Azt mondja, ha ezentúl valamit másképp kellene csinálnia a vízben, akkor nem tudna úgy játszani, mint eddig, így nem is tervezi, hogy változtatna, ha elkezdheti az edzéseket.

Fotók: Dobos Sándor

A Gál József utcában az egy négyzetméterre jutó újságírók, operatőrök száma szignifikánsan megemelkedett, elvégre az ország egyik legnépszerűbb sportembere hagyta el a Cardiovascularis Centrumot. Ennek a hírnek pedig ott a helye minden híradásban!

Gergely István kilenc óra magasságában érkezett a klinikához, bement Marcihoz, majd nem sokkal később együtt jöttek ki. Marci pedig mosolyogva, nyugodtan és megkönnyebbülten állta az újságírói rohamot, előtte azonban köszönetét fejezte ki:

„Először hadd köszönjem meg a segítséget annak a családnak, amelyik megállt az autóm mellett, és foglalkozott velem, amíg Tóth Marci odaért. Az Uzsoki utcai orvosoknak és ápolóknak, hogy ilyen gyorsan reagáltak, és a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika ápolóinak és orvosainak, dr. Molnár Leventének, dr. Merkely Bélának a munkáját. Gábor Tóni bácsinak azt, hogy itt volt velem és segített, valamint hadd köszönjem meg a barátoknak, családoknak és azoknak az embereknek is a segítséget, akik pozitív energiát küldtek felém.”

Kérdésre válaszolva visszaidézte a péntek esti történéseket:

„Nyomást éreztem a mellkasomban és a hátamban, azt gondoltam, hogy ez valami izomhúzódás, aztán kiderült, hogy nem. Valamit érezhettek a többiek, mert Sánta Dani, akinek térde kiugrott a mérkőzés előtt, odasántikált nagyon messziről az autómhoz, és elmondta, hogy ő most elvisz a kórházba, szólt Tóth Marcinak. Ők valamit láttak, amit én még nem. Nagyon megijedtem, amikor mondták, hogy ez egy kezdeti infarktus gyanú, vagy az infarktus előszobája, az azért félelmetes volt. Azért nem tudtam, mi ez, mert korábban még nem volt ilyen érzés” – mondta Marci, aki ezután egy pillanatra leállította az újságírókat, hiszen a klinikához érkező mentő egy ideje már arra várt, hogy az újságírók hada arrébb álljon a kapuból, a világbajnok felszólítására ez meg is történt.

Megtudhattuk, hogy a katéterezés után betett műanyag háló két éven belül felszívódik szervezetéből, olyan lesz, mintha nem is történt volna semmilyen beavatkozás. Két héten belül lesz egy kontroll, azután megkezdheti a rehabilitációs edzéseket.

„Én edzéseknek hívom, ők gyakorlatoknak, mellette elkezdhetek úszni. Az elején be kell állítani, milyen tempóban úszhatok, egy bizonyos pulzusszámot a hat hét múlva esedékes nagyobb kontrollig nem léphetek át. Hat hét múlva aztán megmondják, hogyan tovább.

Hiányzik az uszoda, szeretnék ott lenni az Európa-bajnokságon. Nyilván nem én fogom ezt eldönteni, de nem rajtam múlik. Azt mondták az orvosok, mindenben van kockázat, de nincs nagyobb kockázat az esetemben, mint ami eddig volt. Bárkivel megtörténhet ez a helyzet, nagyjából 500 CT-vizsgálatot kellene elvégezni mindenkin, hogy ezt előre lehessen jelezni. Erre senkinek sincs ideje és kedve sem.”


Ami a reménybeli folytatás illeti:

„Ha zöld utat kapok, akkor nem tekintem ezt a helyzetet másnak, mint egy sérülésnek, amiből felépültem. Biztos figyelek majd egy-két jelre, és jobban figyelem majd a társaimat, valószínűleg. Nem fogom gyakrabban ellenőriztetni magam, mert rengeteget vizsgálnak bennünket. Ami történt, nem azon múlt, hogy az orvosok nem figyelnek ránk. Ők nagyon sokat foglalkoznak velünk, ezek olyan dolgok, amiket nem lehet kiszűrni. Nincs bennem félsz, és nem is lesz. Ha meg kell próbálnom nyugodtabbnak lenni a vízben, akkor nem fogok tudni ugyanúgy vízilabdázni. Ugyanúgy kell csinálnom mindent, mint eddig. Maximum egy kicsit többet kell pihennem majd a jövőben, elég rossz alvó vagyok” – mondta Szivós Marci, aki egy újságírói kérdésre válaszolva azt is hozzátette, nem ismeri azt a családot, amelyik segített neki, de tudja, hogyan juthat el hozzájuk, és az elkövetkezendő időszakban szeretné őket meglepni valamivel.

Hát, persze: igazi szívember!

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok