100 nap múlva indul az Eb Alfréddal, szurkolói faluval

2014. április 04. 13:46

A Magyar Vízilabda Szövetség a Marriott Hotelben tartott sajtótájékoztatót, ahol elárulták a kabalafigura nevét, és a két válogatott programjáról is szó esett. Fokozódnak az izgalmak.

Fotó: Kovács Anikó

Ezúttal is megtelt a Marriott Hotel egyik különterme, már 100 nappal a vízilabda Európa-bajnokság előtt hatalmas az érdeklődés a média részéről (is) a torna iránt. Persze, ugyanez volt a helyzet 150 és 200 nappal ezelőtt is, mindamellett egyre többen érdeklődnek már az akkreditációs folyamat részleteiről is – április derekán indulhat ez a folyamat.

A sajtótájékoztató elején a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára adott helyzetjelentést az Eb aktuális ügyeiről.

„Hatalmas a szurkolók érdeklődése, az első körben kibocsájtott jegyeket nagyon gyorsan felvásárolták. Azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy április 7-én, hétfőn újabb jegyeket dobunk piacra. Férfi és női meccsekre egyaránt szól ez a több ezer jegy. Mihamarabb érdemes megvenni a tiketteket, hiszen várhatóan most is korán lecsapnak majd a lehetőségre. Nagyon változatos lesz az a szurkolói program, amivel készülünk, egy jó hangulatú, színes Európa-bajnokságot rendezünk majd. Sok olyan extraesemény lesz júliusban, amit vízilabdameccseken még nem szokhattunk meg. Kiépítünk egy szurkolói falut még az uszoda előtt, ahol már hangolódni lehet a mérkőzésekre. Az uszodán belül egy egyedi és saját zenei kínálat mellett animációk és egyéb blokkok szórakoztatják majd a nézőket” –
mondta Nemcsik Balázs.

Még egy módja van annak, hogy valaki részese legyen az Európa-bajnokságnak: önkéntesként is ott lehet, már eddig is rengetegen, több mint 120-an jelentkeztek, ebben a hónapban még várja a szövetség a további önkénteseket is, nagyjából 200-220 emberre lesz szükség. Nem meglepetés, hogy eddig elsősorban lányok, hölgyek jelentkeztek, így bátorítjuk a fiúkat is, legyenek részesei egy örök élménynek.

A torna alatt nagyjából 6000 ember befogadására lesz alkalmas az uszoda, hiszen a 2001-es Eb óta nagyban szigorodtak a katasztrófavédelmi követelmények. A jegyek 50 százaléka fogyott el eddig, egyébként a tikettek 15 százalékát a nemzetközi előírásoknak megfelelően a külföldi csapatoknak kell fenntartani. 

Ahogyan arról már írtunk, a Hajós Alfréd Uszoda külső medencéje és a terasz megújul, a szakemberek már dolgoznak. A szövetség az Eb előtti hetekben beköltözhet a sportszálló épületébe. „Nagyjából ott tartunk, ahol ilyenkor tartania kell egy szervező-bizottságnak” – tette hozzá Nemcsik Balázs.

Fotó: Kovács Anikó

Ami a válogatottakat illeti, először Benedek Tibor mondott pár szót a férfi nemzeti csapatról.

„Jó érzés, hogy ekkora az érdeklődés az Európa-bajnokság iránt a média és a közönség részéről is, ebből is látszik, nagy felelősségünk van. Nekünk az a célunk, hogy a meccseket megnyerjük jó vagy rossz játékkal, számomra ez igazából teljesen mindegy. Rögtön a legelső csoportmeccsünk, a spanyolok elleni nagyon fontos lesz, egy nappal a foci-vb döntője után kezdődik nekünk az Eb. Igazából máris szembesülünk egy problémával, még nem igazán tudjuk, hol nézzük a döntőt, nem lesz egyszerű feladat azt a két napot hatékonnyá szervezni. A labdarúgásnak mindenhol nagy a hatása, nyilván a játékosok is kíváncsiak a döntőre. Remélem, a vízilabda iránt is legalább akkora lesz az érdeklődés idehaza, mint a foci-vb iránt” – kezdte a kapitány.

„A felkészülésünket a Világliga-selejtezősorozattal kezdtük meg, ennek utolsó állomása a pécsi mérkőzés lesz a horvátok ellen. Nem titok, másfajta felállásban játszunk majd, mint korábban, arra a meccsre a nyári felkészülés jegyében áll össze a keret, persze nem hanyagoljuk el az eredményt sem. Győzni szeretnénk, ha 5 méteresekkel, akkor 5 méteresekkel. Április 13-án már lemegyünk Pécsre, a mérkőzés után legközelebb már csak a nyári felkészülés alkalmából találkozunk. Hivatalosan május 26-án kezdődik a felkészülésünk, de akik nem vesznek részt a magyar bajnoki döntőben, már korábban elkezdik a felkészülést. A külföldön játszó játékosok, akik bekerülnek a Bajnokok Ligája hatos döntőjébe, csak a hónap végén lesznek szabadok. Nekik is kell a pihenő, ők június 6-án csatlakoznak a felkészüléshez.

A Világliga szuperdöntője Dubajban lesz, eddig rajtunk kívül a házigazda, Szerbia és Montenegró részvétele biztos. Hét hetet készülünk az Eb-re, ez idő alatt játszunk egy barátságos meccset az olaszokkal június 7-én, rá egy hétre Rómában lesz egy olasz-magyar válogatott meccs. Ezt követően utazunk Dubajba, majd július elején Németországban lesz egy torna. Az Európa-bajnokság után egy hosszabb pihenőnk lesz, és augusztus 7-én kezdjük a felkészülést a kazahsztáni Világkupára”
– ismertette Benedek Tibor a magyar válogatott nyári programját.

Fotó: Kovács Anikó

Ami a lányokat illeti. Merész András reálisan látja a Világliga-selejtezős helyzetünket:

„Addig, amíg le nem fújják április 22-én azt a székesfehérvári meccset a görögök ellen, addig küzdeni fogunk. Viszont 9 góllal kellene nyerni a görögök ellen, a realitás az, hogy búcsút intünk ennek a sorozatnak. Néhány hete az olaszokkal a Nyéki-uszodában telt házas meccset tudtunk játszani. Abban az uszodában 600 ember fér el, ez a Hajós-uszoda befogadóképességének tizede, de a játékosok kicsit kezdtek ismerkedni a várható körülményekkel. Nagy élmény volt nekik, és nekem is az ottani atmoszféra.

A görögök elleni meccs előtt szerencsére az olasz és a spanyol bajnokságban játszók haza tudnak jönni, már 18-án, ez jó hír. A kellemetlenebb az, hogy vélhetően szeretnének otthon lenni, hiszen húsvét lesz. Én viszont edzést szeretnék tartani, így a hétfői locsolást minden bizonnyal az uszodában tartjuk” –
szomorította el a távolból is a lányokat a szövetségi kapitány.

A lányok május 19-én kezdik a felkészülést, de van olyan olaszországi légiós, aki már május 1-jén itthon lesz, ők hamarabb elkezdik a gyakorlást. Minden válogatott játékos 7 nap pihenőt kap utolsó klubkötelezettségét követően. Bujka Barbarának még május 30-án is van meccse, ő június 6-án vagy 7-én csatlakozik a többiekhez. Az amerikai légiósok közül Bolonyai Flóra hamar hazatér, Antal Dóra és Illés Anna viszont csak 19-én, ők is kapnak 2-3 pihenőnapot ezután.

„A felkészülés első két hetében Budapesten leszünk, utána Dunaújváros vendégszeretetét élvezzük, a holland válogatottal készülünk. Június 4-5-én a Dunaújvárosi Főiskola Kupa keretén belül minimum a holland és a magyar juniorválogatottal játszunk, de elképzelhető, hogy a görögök is csatlakoznak. Június 19-től egy görögországi tornán a görög, az olasz és a holland válogatott ellen játszunk, majd Hajdúszoboszlóra utazunk, és ott az amerikaiakkal készülünk, ebbe beleférhet egy hivatalos meccs is.
 
A Kirisi Kupában Oroszországban az amerikai, a holland, az olasz, az orosz és a spanyol válogatottal játszunk az Eb előtt két héttel. Az Eb 16-án kezdődik számunkra a Hollandia elleni mérkőzéssel, ami olyan fontos lesz, mint a fiúknak a spanyolok elleni. Remélem, az utolsó Eb-meccsünk július 26-án lesz, és akkor éremért küzdhetünk. Ami az Eb utáni időszakot illeti: augusztus 4-től Martfűn edzőtáborozunk az ausztrálokkal, onnan megyünk Hanti-Manszijszkban, a Világkupára” – foglalta össze Merész András, aki a szövetségnek köszönetet mondott, amiért minden kívánságára „ámennel” válaszolt.

A sajtótájékoztatón ezt követően két hivatalos és ünnepélyes bejelentést tettek: egyrészt a közönségszavazás alapján az Eb békája az Alfred nevet kapta, másrészt a szövetség együttműködéseképp exkluzív porcelánkészletet ad ki a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. húsvét előtt.

A négyrészes reggeliző szett az Eb kabalafigurájával díszített porcelán készlet, amely limitált kiadásban kerül a cég üzleteibe. A készlet ára 19 900 forint, ebből 2000 forintot a Szalay Iván Alapítvány kap. A szervezet minden évben díjazza a legtehetségesebb fiú és lány utánpótlás játékost.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok