Eldől az első európai kupa sorsa

2014. április 03. 19:52

Péntek-szombaton Firenze az első állomása az európai kupasorozatok végjátékainak: a női LEN-kupa négyes döntőjét rendezik a városban.

Hogy azért klubszinten akadnak financiális problémák, azt a női versenysorozatok idei kiírása mutatja a legjobban. Mivel a férfiaknak sem fenékig tejfel, a hölgyeknek pláne nem az európai mércével, így a LEN – felmérve az igencsak visszaesett indulási hajlandóságot – az idén csupán egy kupát írt ki a nőknek, az Euroligát, és ebből ágaztatta le a 2000 óta működő másik sorozatot, a LEN-kupát. Hogy azért az elnyerhető trófeák száma mégse csökkenjen...

Azaz a firenzei Final Four afféle Euroliga B-döntő: a negyeddöntő négy vesztese mérkőzhet meg a trófeáért pénteken és szombaton Firenzében, ahol ez lesz az első hivatalos nagy LEN-esemény az 1999-es Európa-bajnokság óta.

Maga a kétnapos dzsembori igen izgalmasnak ígérkezik, elvégre négy gárda indul nagyjából ugyanakkora eséllyel – mindegyikben egy sor nemzetközi klasszis szerepel –, és bármelyik nyer, története első nemzetözi trófeáját szerzi meg.

Érdekesség, hogy házigazda olaszok és a görög Olympiakosz menetelése egyaránt Egerből indult: a Bitskey-ben rendezett selejtezőcsoportból jutottak anno tovább, megelőzve a magyar bajnokcsapatot (valamint a tavaly LEN-kupa döntőt játszó orosz Izmailovót).

Fotó: Kovács Anikó/archív

Az olaszok hazai vízben nyilván esélyesek, de a görögöket most már alighanem agyonnyomasztja, hogy az athéni agglomerációból gyakorlatilag az összes női csapat nyert valamilyen kupát (Glyfada, Ethnikosz, Vuliagmeni), plusz az Olympiakosz férfiegyüttese is volt BL-győztes, csak a pireuszi hölgyek nem jutottak eddig a csúcsra a környékről.

Csak hát ott van az orosz válogatott, szinte kettéosztva: egy sor remek játékos az Ugra, egy másik arzenálnyi a Kinyef soraiban, azaz az sem kizárt, hogy orosz házidöntő lesz szombaton. Az Ugra egyébként kétszer járt közel a LEN-kupa megnyeréséhez, ám mindkétszer kísértetiesen hasonló módon vérzett el: az első, otthoni meccs 13-12 lett 2010-ben és 2012-ben is, ám a visszavágót mindkétszer kettővel bukták el a Hantyi-Manszijszk-i hölgyek a döntőben.

Náluk már csak a Kinyef számít nagyobb balféknek európai porondon: eddig ötször fináléztak az Euroligában (anno Bajnokok Kupája), és mindannyiszor veszítettek, legutóbb tavaly, az egri Final Fourban lettek másodikok. Azaz nyilván nekik is vannak terveik kupagyőzelem frontján.

Ha választani kellene csapatot, akkor az Olympiakoszt ajánlanánk, hiszen a helléneknél szerepel a mezőny egyetlen magyar játékosa, válogatottunk kiváló balkezes centere, Bujka Barbara. Formájáról egyébként Merész András első kézből kaphat szakértő információkat, minthogy a négyes döntő LEN-delegátusa Martin György lesz.

Női LEN Kupa, Final Four, Firenze

A program
Április 4., péntek – elődöntők: 

18.00 Olympiakosz Pireusz (görög) - Kinyef Szurgutnyeftegasz Kirisi (orosz)
19.30 NGM Firenze Pallanuoto (olasz) - Ugra Hanty-Manszijszk (orosz)

Április 5., szombat: 
18.00 Bronzmérkőzés
19.45 Döntő



E.ON Női OB I.

DFVE - Tigra-Zf-Eger

2023. máj. 13. 12:45

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. máj. 16. 18:15

E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - DFVE

2023. máj. 17. 18:15

E.ON Férfi OB I.

Genesys OSC Újbuda - FTC Telekom

2023. máj. 18. 18:30

E.ON Női OB I.

DFVE - Tigra-Zf-Eger

2023. máj. 20. 16:30

A férfiválogatott sajtónyilvános edzése (2023.03.07., Fotók: Kovács Anikó)
Komjádi Kupa: Vasas SC-FTC 7-17 (2023.02.13., Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok