Világliga, 4. nap: Ha nehezen is, de bejött a papírforma

2013. június 14. 21:17

Végül is az a négy csapat elődöntős, amelyiknek az erőviszonyok alapján illene ott lennie, bár Kína és Oroszország egy hajszálra volt a meglepetéstől: csak büntetőkkel kaptak ki az amerikaiktól, illetve Montenegrótól.


Mintha az ötösdobálások kötelező kellékké váltak volna az idei Szuperdöntőben: az újabb két negyeddöntős büntetőpárbajjal már ötnél jár az orosz rulettben eldőlt meccsek száma, mi kettőben voltunk benne, Montenegró most csöppent bele harmadszor, amikor azt kérdeztem Drasko Brguljantól, hogy képletesen nyilván főbelőtték volna magukat, ha ezt is elbukják, a Vasas pólósa jót nevetett: „Hát ja, valahogy úgy.”

Mindjárt az első negyeddöntő ötösökkel dőlt el: az amerikai csikócsapat még meglehetősen hullámzóan játszik ugyanis. Meg persze a kínaiak sem képesek egyenletes teljesítményre. 2-2 után a kínaiaknak volt három fórjuk, mindháromból az amcsik lőttek később gólt, így lett 5-2. A harmadik részben aztán már 5-5 állt a táblán, csakhogy eztán megint a jenkik mentek el, és 8-5-ös előnnyel érkeztek a zárónegyedre. Ám mintha kicsit elfáradtak volna, és a kínaiak – bár ehhez két ötös is kellett, de adható volt mindkettő – végül 3-0-ás zárónegyeddel egalizáltak. Sőt, az utolsó percben volt egy felettébb gyanús eset az amik kapuja előtt, ám a harmadik büntetőt már nem fújták be nekik, azaz maradtak a ráadás ötösök. Stevensnek, akárcsak ellenünk, sikerült egybe belekapnia, ez döntött.

Amikor az előző meccs közben azt kérdeztem Benedek Tibitől, kinek drukkol, nevetve annyit mondott: „Magunknak.” Azaz alapvetően mindegy volt, kivel kerülünk össze, bennünket most a saját játékunk foglalkoztat. Azzal speciel nem volt nagy gond, a nyilatkozatokból kiolvasható minden, amit a brazil meccsel kapcsolatban tudni kell – a dél-amerikaiakat tényleg csak az érdekelte, hogy ne kapjanak ki nagyon, emiatt lekapcsolták az összes ösztönüket, támadásban is védekeztek, ezért lett végül csupán közte négy.

A harmadik mérkőzésen a szerbek is rácsodálkoztak kissé a japán csodára, elvégre az ázsiaiak belövöldözték a helyzeteiket, így a második negyed közepén még mindig 5-5 állt a táblán. Aztán 6-5 után kimaradt a japán fór, a szerbek gólt lőttek, és itt megreccsent az addigi status quo, meg a torna eddigi meglepetéscsapata is. A dél-szlávok végül simán bedarálták a japcsikat, a második félidőt 7-3-mal vasalták be – a meccsen amúgy ugyanaz történt, mint a miénken egy napja: az apróbb termetű japók képtelenek voltak lebirkózni a nagyobb darab szerbeket, nálunk Hárai nem nagyon akciózott, náluk Nikics nagyon élt, törölt egy hatost végül.

Zárásként az oroszok igen becsülettel helytálltak az újra elég zagyva napot kifogó montenegróiakkal szemben. Egészen elképesztő volt, hogy a „fekete szerbek” mennyit szerencsétlenkednek támadásban, Szcsepanovics pluszban belepkézett hármat távolról, azaz folyamatosan az oroszoknál volt az előny. Ha Drasko Brguljan megint nem vágja ki a rezet unokatestvérével, Darkóval egyetemben, akkor nagy bajban lettek volna. Igaz, a végére az oroszok is elvékonyodtak, és egy botrányosan szerencsés góllal – egy blokkon durván megpattant a labda – egyenlítettek. A hosszabbításra a cserekapust küldte be Ranko Perovics, hiszen Szcsepanovicsnak eddig már két bukott párbajban volt része, és a húzás bejött, hiszen Lazovics megfogott egy labdát, amivel bejutottak a négy közé.

Azaz ha kínkeservesen is, de összejött az a négyes, amelyikre előzőleg gondoltunk, így szombaton ismét játszhatunk az amerikaiakkal, most már a fináléért, míg a másik ágon az örök slágernek számító szerb–montenegrói párharc esedékes.

Eredmények

Negyeddöntők
Magyarország–Brazília 8-4
Egyesült Államok–Kína 8-8, büntetőkkel: 5-3
Szerbia–Japán 14–8
Montenegró–Oroszország 7–6, büntetőkkel: 5-4.

A szombati program (magyar idő szerint)

Az 5–8. helyért
10.00: Kína–Brazília
11.45: Oroszország–Japán

Elődöntők
13.30: Montenegró–Szerbia
15.15: Magyarország–Egyesült Államok – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS HONLAPUNKON



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok