Steinmetz Ádám a környezetvédelem ügye mellett

2014. március 24. 13:36

A Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezésére Környezetügyi Együttműködési Keret-megállapodást írtak alá hétfőn délelőtt a MOB székházában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a MOB, a Nemzeti Sportközpontok és a Nemzeti Környezetügyi Intézet jegyzi a megállapodást.

Ez utóbbi szervezet készít majd decemberig egy olyan tanulmányt, amely arra keresi a választ, hogy a sporttevékenységek, a sportberuházások területén hogyan valósulhatnak meg a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok.

Steinmetz Ádám (Fotó: Kovács Anikó)

A MOB Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottsága Kovács Ágnes vezetésével kezdeményezte, hogy történjen előrelépés ez ügyben. A megegyezés lényege, hogy a MOB által kiemelt 16 sportágban a jövőben úgy történjenek fejlesztések, hogy azok illeszkedjenek a környezetvédelmi ajánlásokhoz, és a sporteseményeket is úgy rendezzék meg, hogy az elősegítse a fenntartható fejlődést. A cél, hogy ezekben a sportágakban minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke hétfőn, a megállapodás aláírásakor kiemelte, hogy a NOB már az 1992-es olimpián hangsúlyt fektetett a környezetvédelemre, a csúcsot eddig a londoni játékok jelentette. Ezt a vonulatot szeretné továbbvinni a MOB is: a győri 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiát zöld olimpiaként kívánják megrendezni.

Illés Zoltán államtitkár azt mondta, ha kész a tanulmány, az akár más országok számára is követendő példa lehet. Simicskó István államtitkár szerint fontos, hogy a fair play szabályai szerint álljunk a természethez – mindketten villamossal érkeztek a MOB székházába egyfajta gesztusként.

Dr. Steinmetz Ádám is tagja a MOB Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottságának. Nem véletlenül:

„Meglehetősen szoros kapcsolatban állok a környezetvédelemmel, immár harmadik éve dolgozom a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnél, a Közép-Duna-menti szervnél, az engedélyezési osztályon vagyok jogász. A ma Magyarországon megvalósuló nagyobb beruházások mindegyike környezetvédelmi engedély-köteles, és az én osztályomon foglaljuk egységes határozatokká ezeket az engedélyeket, nekem az a feladatom a kollégáimmal együtt, hogy ez megfeleljen a mindenkori jogszabályoknak” – mondta a Lactiv-Vasas játékosa.

„Úgy gondoltam, 30 felett, több diplomával a kezemben a megszerzett tudást felhasználnám, és a három év tapasztalata után azt mondhatom, nagyon jól kiegészíti a sportot az a napi négyórás elfoglaltság, amivel a civil életben is hasznos munkát tudok végezni” – így Ádám. „Sokat beszélünk a környezetvédelemről, de nem csak beszélni kell róla. Ki kell alakítanunk a környezettudatos gondolkodást, de ehhez segítséget kell kapnunk a szakemberektől és a példaképeinktől. Nekem, mint sportolónak azt hiszem, feladatom, hogy egy ilyen nemes cél mellé álljak, az arcomat adjam hozzá. Én is szelektíven gyűjtöm a hulladékot, amit tudok, újrahasznosítok, támogatok olyan kezdeményezéseket, amelyeken az ember lehet, hogy először mosolyog. A kicsi apró dolgokon azonban sok múlik, legyen szó a PET-palackokról vagy épp azokról az üdvözlendő sportberuházásokról, amelyek hosszú távon szolgálják ki a sportolókat, talán a mi gyerekeink, unokáink igényeit is. Nem mindegy viszont, hogy hogyan, milyen energiák mentén”.

Steinmetz Ádámon a hétfői sajtóeseményen a külső szemlélő semmilyen külsérelmi nyomott nem vehetett észre, pedig nemrég komoly sérülést szenvedett a Debrecen elleni bajnokin. Adódott a kérdés, hogy van az olimpiai bajnok center?

„Volt egy komolyabb monoklim, az tíz nap után felszívódott, eltűnt. Közérzetileg is jól érzem magam, de elég komoly volt a sérülés, az orvosok szerint szerencsés voltam, lehetett volna egy azonnali műtéti beavatkozás is a következménye. Hála az égnek, ez nem következett be, viszont türelemmel kell lennem. Két hétig nem voltam terhelhető, a múlt héten kezdtem el edzeni, a csonttörésnél 4-6 hét a teljes gyógyulás, sajnos, ezt meg kell várni. Kiestem, szomorú, hogy a lelátóról kell figyelnem a többieket. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérek és visszaszerzem a formám” – mondta Steinmetz Ádám.



E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok