Benedek Tiborral Eb-sorsolásról, Világligáról, egyéni teljesítményekről

2014. március 20. 13:23

Benedek Tibor csendben szabadságra vonult a hónap első felében – hazatérte után a válogatottat érintő eseményekről kérdeztük, azaz bővebben az Eb-sorsolásról, a Világliga-kvalifikációról és a sok kerettagot adó Eger BL-gyengélkedéséről.

Az Eb-sorsolást követően csupán néhány röpke mondatra futotta – gondolom, azóta tovább emésztgetted a „parádés” csoportbeosztást.
Emésztgettem folyamatosan, de a hangsúly továbbra is a nyitómérkőzésen van. A spanyolok elleni összecsapásra nagyon fel kell készülni, hiszen ha nyerünk, az megadhatja az egész szereplés lendületét, onnantól hajthatunk a csoportelsőségre is, ha azonban esetleg vereség a vége, akkor már csak azért küzdhetünk, hogy egyáltalán jussunk be a háromba.

A meccsritmus, gondolom, nem rossz, egy nehéz-egy könnyű.
Különösen azért nem, mert az első két mérkőzés között nincs szünnap, azaz jól jött ki, hogy a spanyolok után másnap a franciákkal játszunk.

Fotó: Szaka József

Egy beszélgetés során említetted, hogy a spanyolokkal egyáltalán nem játszottunk még, azaz nem ártana, ha egyszer végre összekerülnénk velük. Nos, ez volt az álom: Budapesten, az Eb-nyitómeccsén tartani az ismerkedési estet?
Azért nem panaszkodnék, mert nincs rá okunk. Nézzünk előre, ahogy mi nem ismerjük őket, úgy ők sem minket.

A kapitányváltás mit jelenthet? Gaby Hernández új csapattal érkezhet.
Lehet jó, lehet rossz, valamilyen módon mindenképp igyekszünk róluk videót szerezni a nyár folyamán. De nem szeretném azt sugallni, hogy nekünk most félnünk kellene, erről szó sincs.

Előtte Világliga szuperdöntőzünk – ez már biztos, köszönhetően a görögöknek, akik lenyomták a horvátokat. Örültél a hírnek?
Megmondom őszintén: nagyon. Mindig azt mondom, nagyon szeretem az éles meccseket, a csapatnak szüksége van ezekre, az azonban nagyon nem lett volna igazságos, ha a horvátok azért érkeznek hozzánk továbbjutási eséllyel, mert a görögök már nem vették komolyan az utolsó mérkőzésüket. Nem volt olyan sok meccs ebben a hármas csoportban, hogy abból egyet valaki ajándékba kapjon. Mi mind a három eddigi összecsapásunkon nagyon keményen megdolgoztunk a győzelemért, különösen a két idegenbeli találkozón, ezek után elég furcsa lett volna, ha ők két hazai vereség után még mindig esélyesként érkeznek Pécsre. Egyébként pedig azt mondom, a Szuperdöntő éles mérkőzései pótolni fogják ezt az egy „kieső” tétmeccset.

Végül hadd kérdezzek egy nem túl kellemeset. Az Eger BL-meccse kapcsán, már elnézést, de sokadszor jön elő a macska-Eger minősítés, márpedig elég sok kerettag, köztük négy világbajnok játszik náluk – és játszottak nem először súlyosan alárendelt szerepet nemzetközi találkozókon.
Azzal vigasztalom magam, hogy korábban is előfordult ez már. Hogy klubszinten nem voltunk annyira erősek, ám ugyanazok a játékosok a válogatottban más motivációval, sokkal jobban vízilabdáztak. Természetesen fontos, ha van egy-két jó klub, de nem ez a létkérdés. Az egyéni teljesítmények a fontosak – ugyanakkor elismerem, néha azok is aggasztóak. Láttam több mérkőzést, és tudom, ki hogy játszik, amiből nekem is le kell vonnom bizonyos konzekvenciákat.

Egy-egy telefont nem eresztesz meg ilyenkor, mintegy figyelmeztetésként?
Év közben nem lehet beleszólni mindabba, ami a kluboknál történik. Egy-egy játékost fel lehet ugyan hívni, hogy megkritizáld, de nem feltétlenül jó: az, hogy egy csapatnak mi a taktikája, és ezen belül egy játékos miként tud teljesíteni, az független a válogatottól.

A folytatás?
Martfűn lesz egy összetartás március 30. és április 1. között, amelyre hétfőn szeretném kihirdetni a keretet.



BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok