Szolnok-Szeged: fontos lehet

2014. március 06. 16:01

Csúcsrangadót játszanak a férfibajnokság 21. fordulójában: a listavezetőhöz a pillanatnyi harmadik helyezett látogat.

A szezon harmadik Szolnok-Szeged csatája lesz a pénteki, amelyet a Digi Sport 1-es csatornáján is végigizgulhatunk 18 órai kezdettel.

A két együttes először a bajnokságban találkozott , a szegedi sátortetős medencében, november 3-án. Akkor meglepően simán nyert a Dózsa, és mivel akkortájt az Egertől is kikapott a Szeged hazai környezetben, lényegében kiszállt az alapszakasz-elsőségért folytatott harcból. (Sőt, később a Honvéd elleni vereség és a fővárosiak jó szereplése okán sokáig csak a negyedik helyen álltak Szivósék.)

Azon a mérkőzésen a szegediek 13 emberelőnyt hagytak ki, valamint két ötméterest is elhibáztak (Szivós és Jansik révén), ez is vezetett a vereséghez. Akkor senki sem gondolta, hogy a szegediek idegenben, a szolnokiak új arénájában elsöprő játékkal vágnak vissza a kupadöntőben.

Fotó: Kovács Anikó/archív

De mégis így lett, amivel sorozatban harmadik alkalommal lett kupagyőztes a Szeged. Az a klub, amely akkor még A Híd-Szeged néven szerepelt, ez volt a Híd cégcsoport és a klub utolsó közös sikere, ugyanis a cég nemrégiben bejelentette, nem támogatja tovább a szegedieket.

Decker Ádámék viszont mégis úgy utazhatnak pénteken Szolnokra, hogy sorsuk (legalábbis erre a szezonra) rendezett, kedden ugyanis a Diapolo bejelentette, hogy a csapat mellé áll a szezon végéig.

Ami a jelenlegi helyezéseket illeti: hat forduló van még hátra az alapszakaszból, a Szolnok az Eger legyőzésével listavezetővé lépett elő, és ha nagy hibát nem vét (magyarul megnyeri az összes hátralévő bajnokiját) az élen végez 26 fordulót követően.

Bonyolultabb a Szeged helyzete, de azért annyira mégsem. Az 57 pontos Szolnok mögött 55 pontos az Eger, 49 pontos Vincze Balázs csapata. Egy esetleges pénteki győzelem után 52 pontjuk lenne, így egy győzelemre lennének az Egertől, akivel még játszanak a bajnokságban: március 22-én, Egerben.

Ugyanakkor a Honvédnak 46 pontja van, így ha a Szolnok győz a pénteki találkozón, akkor szombaton Kiss Gergelyék a Vasas esetleges legyőzésével újra befognák a szegedieket. Ráadásul a következő körben Honvéd-Eger meccset rendeznek, ami szintén pikánsnak ígérkezik. (A Szeged-Honvéd bajnokit március 29-én rendezik, csak hogy ne hagyjuk ki ezt a randevút sem a felsorolásból.)

Nehéz megmondani, hogy kik lehetnek a nyerőemberek, hiszen mindkét csapatban akadnak kiváló játékosok, akik előléphetnek főszereplővé. Ugyanakkor nem árt leszögezni, hogy a góllövőlistát a szerb Stefan Mitrovic (Szolnok) vezeti 56 góllal, az 55 gólos szegedi Szivós Márton előtt.

Természetesen a kapusokon is rengeteg múlhat: a válogatott három legtöbbet foglalkoztatott hálóőre áll majd rendelkezésre: Nagy Viktor, Decker Attila és Lévai Márton. Hogy utóbbi kettő közül ki kezd a hazaiaknál, még nem tudni, mindenesetre Lévai nagy bravúrja nagyon kellett egy hete a Honvéd elleni idegenbeli meccsen, amit a Dózsa 9-8-ra nyert meg.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

Emlékeztetőül:

November 3., ob I., 8. forduló:

A-Híd Szeged - Szolnoki Dózsa-Közgép 6-8 (1-1, 2-1, 1-3, 2-3)

A-Híd Szeged:
Nagy V. - Juhász, Tóth M., Seman 1, Decker Á. 1, Kiss 1, Szivós 3. Csere: Jansik, Kunac, Hegedüs, Molnár, Sánta. Vezetőedző: Vincze Balázs.
Szolnoki Dózsa-Közgép: Decker - Gocsics 1, Jansik D., Hosnyánszky 1, Kis 1, Mitrovics 2, Vámos 2. Csere: Pásztor 1, Tóth P. Vörös, Nagy R., Hangay, Török. Vezetőedző: Kovács István.

Gól/emberelőny: 1/14, illetve 5/14
Ötméteresek: 0/2, illetve –

November 17., Magyar Kupa-döntő:

Szolnoki Dózsa-Közgép - A-Híd Szeged 5-9 (1-5, 1-2, 1-1, 2-1)


Szolnok:
Decker A. - Gocic, Vámos 2, Hosnyánszky 1, Jansik D., Mitrovic 1 (1), Kis G. Csere: Lévai (kapus), Aleksic, Pásztor, Török 1. Szakmai igazgató: Kovács István
Szeged: Nagy V. - Decker Á., Kiss Cs. 3, Szivós 3, Juhász 1, Tóth M., Seman Csere: Jansik Sz., Sánta, Hegedűs, Vincze M., dr. Molnár 1, Kunac 1. Vezetőedző: Vincze Balázs

Gól/emberelőny: 2/16 , illetve 2/10
Ötméteresek: 1/1, illetve 0/1
Kipontozódott: Mitrovic (31.), illetve Juhász (31.)

A 21. forduló programja:

Március 7., péntek, 18 óra:
Szolnoki Dózsa-Közgép – Diapolo-Szegedi VE - Digi Sport - ÉLŐ
Március 7., péntek, 19 óra: Debreceni VSE – BVSC-Zugló
Március 8., szombat, 11 óra: KSI SE – PVSK-Füszért
Március 8., szombat, 18 óra: Lactiv-Vasas – RacioNet-Honvéd
Március 8., szombat, 18 óra: ZF-Eger – Kaposvári VK
Március 8., szombat, 18 óra: Valdor-Szentes – OSC-Újbuda
Március 8., szombat, 20 óra: Hegyvidék-Ybl – Széchenyi Bank-FTC



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok