Két Vámost is kedvel Drasko Brguljan

2014. március 02. 14:12

A Vasast harmadik szezon óta szolgálja a montenegrói vb-ezüstérmes légiós. Nagyon szeretik a piros-kékek szurkolói, a csapattársak is, nem véletlenül. Drasko lelkesedését, elszántságát és közvetlenségét mindenki elismeri. Interjú.

Drasko Brguljan 9 évesen kezdett el vízilabdázni, holott édesapja focista volt, a jugoszláv másodosztályban rúgta a bőrt. Nagybátyja vízilabda játékvezető volt, de nem miatta, hanem egy hirtelen döntés okán ment le a kotori uszodába. Aztán annyira megtetszett neki a játék, hogy ott ragadt.

2011-ben igazolt Magyarországra, a Vasashoz. Azóta is a piros-kékek egyik bástyája, a csapat egyik motorja.

Drasko Brguljan (Fotó: MTI)

Miért döntöttél úgy az előző szezon végén, hogy maradsz a Vasasban?
Elsősorban azért, hogy segítsek Lacinak, Katonás Gerinek, Steinmetz Ádámnak, hogy ebben az évben a fiatal játékosokkal jobbak legyenek, jobbak legyünk. Nagy motiváció van bennem, hogy a fiatalokkal játsszak és megalapozzuk a jövőt.

Mi a legjobb dolog a Vasasban?
Talán az, hogy egyre jobban játszunk, még ha vannak is hullámvölgyek, ami abból adódik, hogy fiatal csapat vagyunk összességében. A Primorac Kotorban is úgy játszottam az utolsó évet, hogy fiatalítás történt, nagyon élveztem. Szerintem nagy lehetőség van a Vasasban, hogy az egyik legjobb klub legyen az elkövetkezendő években. Ha együtt maradunk.

Lelkesen beszélsz a fiatalokról. Ez azt jelenti, hogy szívesen lennél edző az aktív évek után?
Még van négy vizsgám hátra az egyetemen, remélem, idén vagy jövőre be tudom fejezni. A végzettségem alapján lehetnék edző is akár, de még nem tudom, mi lesz később. Még az is lehet, hogy elkezdek gyerekekkel foglalkozni, mondjuk, Kotorban.

Vagy Magyarországon.
Akár, miért is ne :)

Mit szeretsz a legjobban Magyarországon?
A leginkább azt, hogy a vízilabda ennyire meghatározó. Nagyszerű látni, mennyire szeretik az emberek ezt a játékot. A nyári Európa-bajnokság szerintem minden idők legjobb hangulatú Eb-je lesz. Már én is nagyon várom, remélem, játszok majd.

Ha már itt tartunk, milyennek látod az Eb-esélyeket?
Ha mindannyian rendelkezésre állunk, akkor jobb esélyekkel indulunk. Nikola Janovic szereplése bizonytalan, remélem, a végén itt lesz. Magyarországon vagyunk, tehát nem mondhatom, hogy mi vagyunk a favoritok, hiszen a magyar válogatott az. Világbajnokok, itthon játszanak, sok ezer ember előtt. Szerbia nagyon erős, és ott vannak a horvátok, az olaszok, a görögök, a spanyolok, akik odaérhetnek a végére, és mi sem adjuk fel.

Mit csináltatok a barcelonai döntő után?
Leginkább szerettem volna megölni magam. :) Nagyon nehéz volt megemészteni azt a helyzetet. Nagyon erős csoportban voltunk a vb elején, és az első meccset elveszítettük a görögök ellen. Aztán jöttek a spanyolok, akik otthon játszottak, hatalmas közönség előtt, majd a negyeddöntőben a szerbek, a világ talán legjobb csapata, és az elődöntőben az olaszok. De a tornán egyre jobban és jobban játszottunk, így odaértünk a döntőre. Jól játszottunk, de a magyarok jobbak voltak. A meccs után beszélgettem a magyar játékosokkal, és gratuláltam nekik. Végül a csapattársakkal elmentünk közösen meginni egy italt, hogy megnyugodjunk.

Mennyire befolyásolták a pályafutásodat a politikai események, Szerbia és Montenegró kapcsolata?
Igazából semennyire. Mi sportolók vagyunk. Montenegró független állam szeretett volna lenni, most független állam. Ami miatt mi egy kicsit neheztelünk Szerbiára az az, hogy több játékosunkat is elcsábítottak, Mandic, Prljanovic, Subotic ma már szerb színekben vízilabdázik. Az okokat nem tudom pontosan, de Mandiccsal játszottam együtt, tudom, hogy nagy nyomás alatt volt. Sajnálom, hogy így alakult.

Jokiccsal és Misiccsel tartod a kapcsolatot?
Persze, mindketten nagyon jó fejek, Misic különösen szereti Magyarországot. Jól érezzük magunkat, ő egyébként is nagyon vicces figura.

Katonás Gergely és Drasko Brguljan

Könnyen befogadtak annak idején a Vasasnál?
Az elején nagyon nehéz volt, de a Kotorban együtt játszottam Steinmetz Ádámmal és Kiss Gergővel, akik rengeteget segítettek. Semmit nem beszéltem magyarul, most sem beszélek túl jól, de valamennyit már igen (nagyon is jól beszél – a szerk.). Nagyszerű csapattársaim és edzőm van, így egyre könnyebbek voltak a mindennapok.

Kit tartasz a legjobb magyar vízilabdázónak? Aki ellen valaha játszottál és a mostaniak közül?
Az a kérdés, hogy ki volt a legjobb, aki ellen játszottam, nem nehéz kérdés: egyértelműen Kásás Tamás. A valaha volt legjobb pólósok egyike. Nagyon nehéz volt ellene játszani. Ma Szivós Marci és Varga Dumi játéka tetszik nagyon, nem tudnék kettőjük közül dönteni. Még egy valakit mondanék, aki még fiatal, de hatalmas tehetség, miközben már most is meghatározó vízilabdázó: ő Vámos Márton. Két évet játszottunk együtt, nagyon jól lő, nagyon veszélyes pólós.

A meccseken nagyon nagy energiával, koncentráltsággal és lelkesedéssel játszol. Ez mindig így volt?
9 évesen kezdtem el, és azóta is ez az életem, nagyon szeretek vízilabdázni, és nagyon szeretem azokat a játékosokat, akik szeretik ezt a játékot. Akik mindig küzdenek, harcolnak a győzelemért, például Steinmetz Ádám.

Abban a kevés szabadidődben mit csinálsz legszívesebben?
Legtöbbször olvasok, nagyon szeretem a könyveket. Van egy jó magyar író, Vámos Miklós, az ő könyveit különösen szívesen olvasom.

Magyarul?
Nem, nem. Otthon találtam rá a szerb fordítású könyveire. De mást is szívesen olvasok, ez köt le leginkább. Nem sok szabadidőnk van persze, sokat edzünk. Budapest nagyon szép város, csak azt nem szeretem, amikor esik az eső. Az idei tél nagyon szép volt, nem volt sok eső és hó, tökéletes volt :)

Mit gondolsz, ki nyeri a bajnokságot?
Nehéz kérdés. Jelen pillanatban a Szolnok van a legjobb formában, de korábban az Eger volt, és biztos ők is ott lesznek a végén, mint ahogy a Szeged is jó csapat. Messze még a rájátszás, a jövő héten Szolnok-Szeged rangadó lesz, majd meglátjuk.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok