BL: sokba került a harmadik negyed katasztrófája

2014. február 22. 20:36

Sokkal jobban tartotta magát a ZF Eger a Rijeka elleni BL-mérkőzésen, mint három hete az Adria partján – ám a harmadik negyed minitragédiája (0-6) ismét padlóra tette a magyar bajnokcsapatot.

A rijekai 7-20 nem ismétlődött meg, sőt, egy félidőn át úgy festett, teljesen más lesz a forgatókönyv – a harmadik negyedben azonban teljesen szétesett az Eger, és ekkor nagyon randa végjáték sejlett fel. Szerencsére, a mieink összekapták magukat 1-9 után, így elviselhetőbbé vált a vereség mértéke.

Indulhatott volna jobban is a meccs, bár az, hogy az első vendégfórt egy remek blokkal sikerült kivédekezni – a falból húzott labdát sikerült így hárítani! –, végül is kiváló startnak mondható, sajnos, Kevin Graham labdája a felső léc éléről kifelé pattant, pedig gólt érdemelt volna. Így viszont végül csak a Rijeka szerzett vezetést, a következő fórt ugyanis Varga Dániel relatíve simán betette a bal felsőbe (0-1).

Fotó: MTI

A folytatásban a zónák átjátszása volt a feladvány, ám egyik oldalon sem sikerült – aztán megint jött egy-egy fór, ők kihagyták, nálunk Salamon Ferenc néhány másodpercig lóbált, és mivel semmi sem történt, végül ellőtte a labdát, az meg a lécről bevágódott (1-1). Sajnos, a negyed vége előtt 4 másodperccel befújt fórból is sikerült betalálniuk a vendégeknek, Xavier Garciára nem figyeltünk a szélen (1-2).

Miután a szünetben az egri B-közép molinókkal foglalt állást Gerendás György mellett, jött a második rész, melynek során újfent a góllövés okozott gondot. Nem is kicsit. Fórunk volt az egyenlítéshez, de Bátori Bence lövés helyett a bejátszást választotta, ám leszedték a labdát. Néhány sikertelen távoli kísérlet után rijekai fór jött, és Andelo Setka a szélről kilőtte a hosszút. A hátralévő időben gyürkőztek a hazaiak becsülettel, ám sehogysem bírták átpréselni a labdát Frano Vican kezén.

Ekkor még semmi sem utalt arra, hogy újraindul a rijekai rémálom... Az első aggasztó jel Petar Muslim szabaddobásgólja volt: dudánál lőtte, három blokkoló kéz között, az addig jól védő Bisztritsányi Dávid azonban benézte. Itt indult el a lejtőn az Eger: Salamon drámaian rossz bejátszásán ment el az újabb emberelőny, miközben a horvátok nagyon beindultak.

Előbb Varga Dénes tette be amolyan „vargadumisan” a felsőbe a labdát emberelőnyből, aztán Muslim labdája a blokkról vágódott be (1-6). Az összeomlás újabb jeleként kettős fórba került az Eger, néhány passz után Dabrowski Norbert inkább időt kért, ám nem igazán sikerült összetákolni a megjátszást, Salamon labdáját simán védte Vican – sőt, ebből még meg is úszott Setka, és nem hibázott (1-7)...

A negyed vége is elég siralmasan alakult: Setka átlövése is beakadt, majd egy fórt játszottak meg szépen a vendégek, melynek végén Cosmin Radu a falból húzta be a labdát – így lett 0-6 ez a negyed, összesítésben pedig megvolt az 1-9. Annyi jó hír volt, hogy nem a második rész közepén, hanem a harmadik negyed végén...

A negyedik felvonást legalább góllal kezdték a hevesiek, egy fórt sikerült gyorsan bejátszani Hárainak, aki beejtette a labdát – ám hamar jött a válasz, pont ugyanaz a figura működött, mint az előző játékrész végén: megint Radu húzta be a rövid kapufától (2-10). Mindazonáltal kezdett jobban festeni az eredményjelző, miután a következő előnyből is sikerült betalálni – jó, tán a 22. másodperc volt, amikor Bátori hátulról a hosszú felsőbe bombázott.

Hátul azonban továbbra sem találtatott megoldás a falba játszott labdákra: Radu ezúttal a jobb oldali kapufáról nyomta be a hátulról érkező passzt, erre Salamon válaszolt szintén fórból, azaz a negyed elején beindult a gépezet, kevesebb mint három perc alatt mi 3/3-at, ők 2/2-t produkáltak hat az öt ellen (4-11). A negyedik már kimaradt: időkérés után a falban keresték Hárait, de ő a kapufára pöccintett, nem igazán tiszta helyzetből. Hátulról ugyanakkor jobban ment – a játékvezetők is igen bőkezűen adogatták ekkor az előnyöket –, rosszkéz-hátulról Bátori zúzta be az ablaktáblát (5-11).

Átellenben Salamon szerelt emberhátrányban, avagy ekkoriben egészen vízilabda-csapatra emlékeztett az Eger, ha Bátori ejtése bemegy a következő lefordulás végén, még tán némi mosoly is megjelent volna az arcunkon. Kisvártatva láttunk olyat is, amit elég régen, vagy tán soha: egy lendületesebb támadásnál a hátul zárkózó Hárai a megkapott labdát hatról vágta a hosszúba, avagy centerünk átlövésből talált be.

Ezzel elviselhető mértékűvé szelídült a vereség – más kérdés, hogy a középső két negyed 0-7-es romhalmaza miatt most már számolgatni sincs értelme – legfeljebb drukkolni a Varga-tesóknak: bitang jó csapat az övék, amelyik tényleg a BL-győzelemig menetelhet.

Nyilatkozatok: 

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: 
„Látszott mind a két csapaton, hogy a védekezésre koncentrál, nagyon komoly küzdelem folyt a vízben. Sajnos, a támadójátékunk még nincs annyira kész, mint a védekezés. Annak örülök, hogy miután kénytelenek voltunk kimondani, ez a meccs elment, akkor sokkal bátrabban, felszabadultabban tudtunk támadni. Nem hinném, hogy korábban a fejekkel volt a probléma, sokkal inkább arról volt szó, hogy a Rijeka jó csapat, elbizonytalanodtak a játékosaink, nem is tettük igazán próbára a kapusukat. Most kielemezzük majd a mai meccset, aztán megyünk tovább.”

Varga Dániel, a Rijeka játékosa: 
„Nagyon jó csapatok vannak ebben a csoportban, jóformán az összes ellenfél ellen van, volt egy lehetséges forgatókönyv a fejemben – kivéve az Egert. Igaz, ha lett volna, az nem így festett volna, mert végül sokkal simábbra sikeredett ez a mérkőzés, mint gondoltam volna. Nekünk a Final Six egyértelmű célkitűzés, az Eger ellen aratott két győzelem a kötelező kategóriába tartozott – most még jön hozzánk a Recco, majd megyünk Dubrovnikba, ezeken dől el, bejutunk-e.”

Eredmény - Bajnokok Ligája, 6. forduló: 

ZF Eger–Primorje Rijeka (horvát) 6-11 (1-2, 0-1, 0-6, 5-2)
Játékvezetők:
Rovida (olasz), Naumov (orosz)

Eger: Bisztritsányi – Bátori 2, Biros, Gór-Nagy, Hárai 2, Kovács G., Graham. Cserék: Zalánki, Salamon 2, Bedő, Varga Zs., Bundschuh. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
Rijeka: Vican – Varga Dénes 1, Muslim 2, Petrovics, Radu 3, Varga Dániel 1, Garcia 1. Cserék: Buljubasic, Setka 3, Krapic, Obradovic, Peros. Vezetőedző: Ivan Asic

Emberelőnyök: 5/10, ill. 8/12
Kettős emberelőny: 0/1, ill. –
Kipontozódás: Buljubasic (25.), Petrovics (26.), Bedő (30.)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok