Elég ellentmondásos az új szabályok megítélése

2014. február 18. 18:10

A FINA Magazine legújabb számában tíz szövetségi kapitány – köztük Benedek Tibor – értékelte az új szabályok hatásait. Fogalmazzunk úgy, meglehetősen szórnak a vélemények.

A FINA hivatalos, kéthavi kiadványa két kérdést tett fel, melyre hét férfi- és három női gárda szakvezetője válaszolt. A kérdések a következők voltak:
1. Látványosabbá vált a vízilabda az új szabályoknak köszönhetően?
2. Háttérbe szorult-e a fizikai erő, ismét a játéktudásé lett-e a főszerep?
Íme, a válaszok.

Ivica Tucak, Horvátország
1. Őszintén szólva: nem. Azt gondolom, hogy a szabályváltozások csak további zavart okoztak. Nézzük például annak a változásnak az alkalmazását, hogy egy játékosnak legalább egy kartávolságra el kell mozognia az ellenfelétől, ha szabaddobást ítéltek ellene. Az interpretáció túlságosan laza. Oké, az az új regula, hogy tilos a másik játékost két kézzel fogni a játék tisztábbá tétele érdekében, teljesen helyén való. Ettől függetlenül én magam nem látok döntő változást, sokkal inkább annak a kockázatát, hogy még inkább követhetetlenné, érthetetlenebbé válik a játék. Leginkább a szurkolók számára.

Ivica Tucak (Fotó: sibenskiportal.hr)

2. Én vagyok a legelső, a játékosok védelmére kel, különösen a minőségi pólósokéra, akik vonzzák a szurkolókat a lelátókra. Azaz jó döntés, már ha alkalmazzák például, hogy tiltják a kétkezes faultot. Ám nem vagyok biztos abban, mire megyünk ezzel. Én nem látok előrelépést. Egyáltalán nem.

Fotó: Szaka József

Benedek Tibor, Magyarország
1. Azt gondolom, az irányvonal megfelelő. Ha elolvassuk az új szabályokat, látható a szándék, ami kifejezetten jó. Az egyetlen probléma – legalábbis most –, hogy miként ültetik át a gyakorlatba. Mindeddig láttam némi zavart, de remélem, hamarosan helyére kerül minden. Az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb mozgás legyen a játékban, gyorsuljon a támadás, és ne kapjon támogatást az a fajta a taktika, hogy leszögellnek két centert a kapu előt, körbepasszolgatják őket statikusan, kizárólag azon célból, hogy valamilyen módon kiállítás szülessen. Mozgás, mozgás, mozgás – ez a jövő. Ha emögé állnak, még nagyszerűbb sport lesz a vízilabda.
2. Ugyanazt tudom mondani: a szabályok megfelelnek annak, hogy elérjük a célt, azaz a játéktudást az első helyre tenni. Jó úton haladunk, a sportág vezetőinek biztosítaniuk kell, hogy végig is mehessünk rajta.

Dejan Udovicic, az amerikaiak kapitánya

Dejan Udovicsics, Egyesült Államok
1. Nem hinném, hogy az új szabályok döntő változást hoznának. Jobbá válik a sportág, de én úgy gondolom, még csupán a folyamat elején járunk, sok lépés vár ránk a jövőben. Bátrabbnak kell lennünk a változtatásokkal, hogy az átlagnézők jobban érthessék a játékot.
2. Nem, minden maradt a régiben. Ahhoz, hogy nyerhess, mindkettőre – fizikum, játéktudás – szükséged van.

Rafa Aguilar, Spanyolország
1. Úgy gondolom, az új szabályoknak köszönhetően sokkal taktikusabbá vált a vízilabda, mint eddig bármikor.
2. Igen, azt hiszem, a játéktudás és a csapatmunka egyaránt fontosabb lett. Meggyőződésem, hogyha az új szabályokat végre teljesen mértékben alkalmazni fogják, az egyéni képességek jóval nagyobb hatással lesznek a mérkőzések végkimenetelére.

Ranko Perovics, Montenegró
1. Mondjuk úgy, hogy a vízilabda valamelyest tisztábbá vált. Ami kevésbé tetszik, az néhány olyan dolog, amit éppen nem változtattak meg – meglehet, jóindulatból, ugyanakkor azt hiszem, nem feltétlenül azt szándékoztak elérni, amit eddig sikerült. Mindenesetre úgy gondolom, a rálőhető szabaddobásoknál a vonalat vissza kellene vinni 5-ről 7 méterre.
2. Összességében a dolgok jó irányba mennek. Úgy gondolom, a tehetséges játékosok védelme működik. Nem szabad hagyni, hogy a kevésbé tehetséges, de erősebb felépítésűek legyilkolják az egyértelműen ügyesebbeket. Az, hogy az ellenfelet nem lehet két kézzel lefogni, kiváló kezdeményezés, teljesen egyezik azzal, amit én gondolok.

Dejan Savic (Fotó: MTI)

Dejan Szavics, Szerbia
1. Ez egy nehezen megválaszolható kérdés. A változásokat csupán szeptemberben vezették be. Ez alatt lement néhány selejtezőkör a Világligában, több forduló a Bajnokok Ligájában, a nemzeti bajnokságokban. Túl rövid idő telt el, túl kevés az értékelhető mérkőzés. Az viszont igaz, hogy valamit muszáj változtatni a játékban, és amiket javasoltak, azokat az újításokat üdvözlöm. Amit eddig lemérhettünk az az, hogy a játékosok hamar átálltak, megtanulták, mit és hogyan kell csinálni – a játékvezetők viszont nem. A játékosok kiválóan értik a szabályokat, ellentétben a bírók többségével, alapvetően ez a probléma.
2. Azt nem mondom, hogy a vízilabda krízisben volt, csupán nénány problémával kellett szembenéznie. Pár dolgot ki kellett javítani. Meglehet, vissza kellene lépnünk az időben, és visszahozni a múlt század kilencvenes éveinek mérkőzéseit. Akkoriban még a játék művészete, a tudás sokkal nagyobb szerepet játszott, magasan a nyers erő fölött állt. Az utóbbi időszakban a fizikum elkezdett fölülkerekedni, és elkezdte ledarálni a játék szépségét. Mindez nem azt jelenti, hogy a fizikai felkészültség nem alapvető vagy nem fontos – de nem szabadna döntőnek lennie.

Elvis Fatovic, Ausztrália
Nem gondolnám, hogy a játék sokat változott volna a régi szabályokhoz képest. Az biztos, hogy a védőjátékosoknak sokkal képzettebbeknek kell lenniük, hogy szabályosan tudjanak játszani az új rendelkezések égisze alatt.

Női kapitányok

Greg McFadden

Greg McFadden, Ausztrália
1. Úgy gondolom, még túl korai véleményt formálni. Eddig csupán egy alkalommal játszottunk az új szabályokkal nemzetközi mérkőzést, az alapján nem látom, hogy túl nagy volna a különbség. Az eredménysorok nagyjából ugyanolyanok voltak, mint az elmúlt években. Lényeges volna, hogy a játékvezetők több képzést kapjanak az új szabályok kapcsán, a FINA-nak proaktívabbnak kell lennie, több videós elemzést kellene tartaniuk a játékvezetőknek a meccs-szituációkról. Csak ez jelent igazi segítséget, hogy a bírók egyformán alkalmazzák a szabályokat – hitem szerint igazán ez vezethet el a látványosabb játékhoz. A játékosoknak így lesz tisztább, mit tehetnek, és mit nem.
2. Nem, nem hiszem. Továbbra is egy erős és kiváló center továbbá egy remek bekk kell ahhoz, hogy egy csapat az elitbe tartozzon.

Miki Oca, Spanyolország
1. Meglehet, több idő kell, túl korai megítélni, hogy látványosabbá vált-e a vízilabda. Több meccset kell látnunk.
2. Azt hiszem, a játékosok képességeire nagyobb hangsúly került, kevesebb jut a fizikai erőre.

Adam Krikorian, Egyesült Államok
Azt hiszem, még mindig korai lenne bármit mondani az új szabályok hatásairól – azonban az eddig látott jelek azt sugallják, összességében pozitív az összkép. Természetesen a kulcs egyértelműen az, hogy mindenki ugyanúgy értelmezze a szabályokat – ennek érdekében kell mindent elkövetni, csak így kerülhet egy oldalra játékos, edző és játékvezető.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok