Vízilabda-Eb: 150 nap múlva rajt, indul az uszoda felújítása

2014. február 12. 13:34

A budapesti vízilabda Európa-bajnokság előtt 152 nappal bemutatták a torna kabalafiguráját, új weboldalát és bejelentették, elkezdődik a Hajós Alfréd Uszoda teraszának és lelátóinak felújítása.

„A kormány úgy döntött, hogy 280 millió forinttal támogatja a vízilabda Európa-bajnokság méltó megrendezését. A vízilabda egy sikersportunk, amelynek kapcsán mindig jó érzés magyarnak lenni, így lesz ez júliusban is” – mondta Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár a Magyar Vízilabda Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

Kemény Dénes, a szervezet elnöke megköszönte a kiemelt állami támogatást, majd ismertette a tornával kapcsolatos aktuális fejleményeket.

Fotó: Szaka József

„Örömmel jelenthetem be, hogy a Hajós Alfréd Uszoda teraszának felújítása a jövő héten elkezdődik, azután pedig a lelátók is teljes felújítást kapnak. Májusra Eb-re kész állapotban lesz az uszoda. Sikerült megegyeznünk az Eb 17 napjára vonatkozó uszodabérleti szerződés ügyében is, szerencsére kedvező áron, ezt a megállapodást hamarosan aláírjuk” – mondta Kemény Dénes.

Hozzátette, a magyar női válogatott az egyik elegáns budai szállodában lakik majd, a férfiak kérése az volt, hogy ne legyen nyilvános, ők hol pihennek majd az Európa-bajnokság ideje alatt. A többi válogatott vagy a Margitszigeten vagy az Árpád-híd két oldalán lévő szállodákban lakik a júliusi tornán.

Az Európa-bajnokság alatt a személyszállítást a szövetség partnere, a Volvo biztosítja, a csapatokat pedig minden bizonnyal a Volánbusz szállítja.

Beck György, a szövetség társelnöke a jegyértékesítéssel kapcsolatban elárulta, az elődöntőkre és a döntőkre az eddig rendelkezésre álló jegyek elfogytak, és a többi mérkőzéssel kapcsolatban is nagy az érdeklődés:

„Mindenkit megnyugtatok, még bőven lesznek jegyek a végső küzdelmekre és a csoportmérkőzésekre is. A tervünk az volt, hogy szakaszosan nyitjuk meg a jegykontingenseket, és az Eb március 9-i sorsolása is egy fontos állomás lesz, hiszen sokan azután döntik majd el, melyik találkozókra tudnak, akarnak eljönni. Az utóbbi időben azon dolgozunk, hogyan tudjuk a felépítendő mobillelátókat még egy kicsit jobban bővíteni. A jegyekkel kapcsolatban folyamatosan adunk tájékoztatást a szövetség Facebook-oldalán és weboldalán, a waterpolo.hu-n” – mondta el Beck György, aki hozzátette, az elmúlt időszakban tartott két szeretetpróbán (a Komjádi-uszodában rendezett magyar-amerikai félhivatalos találkozón és a Volvo Kupán) simán átment a férfiválogatott, de ez annyira nem is volt kérdés.

Fotó: Szaka József

A budapesti torna egészen pontosan 150 nap múlva, július 14-én kezdődik és július 27-ig tart a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában. A torna női mezőnye már kialakult, ennek alapján Magyarország, Spanyolország, Olaszország, Oroszország, Görögország, Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia lesz a résztvevő.

Merész András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya reményét fejezte ki, hogy a financiális gondokkal küzdő britek el tudnak jönni a budapesti Eb-re, amelynek lebonyolítása alapján a két négyes csoport győztese egyenesen az elődöntőbe jut:

„Világosan látszik, nekünk csak a szakmával kell törődnünk az Eb előtt és alatt, és ez nagy előny, köszönjük a szövetség segítségét. Lényegében ki van kövezve az utunk, csak végig kell menni rajta. Május 18-án kezdjük a felkészülést, május 31-től hat napon keresztül a holland válogatottal készülünk, benne egy hivatalos meccsel. A Világliga szuperdöntőjéről minden bizonnyal lecsúsztunk, de helyette erős ellenfeleket próbálunk keresni arra az időszakra. Azután hat napig az amerikai válogatott lesz a vendégünk, majd az oroszországi Kirisi-kupán veszünk részt” – ismertette a női nemzeti csapat programját a kapitány.

A férfiaknál még tartanak a selejtezők, február 15-én és március 1-jén oda-visszavágós alapon küzd még tizenkét együttes. Már kvalifikálta magát a rendező Magyarország mellett Montenegró, Horvátország, Olaszország, Görögország és Németország.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hivatalosan is elindult a torna hivatalos weboldala, amely a http://www.ecwaterpolo2014.com oldalon érhető el.

Az Európa-bajnokság két nagykövete, Kásás Tamás és Drávucz Rita közreműködésével bemutatták a torna kabalafiguráját, egy békát. Kemény Dénes ötlete nyomán esett rá a választás, és az eddigi visszajelzések azt mutatják, népszerű lesz a közönség körében is. Neve még nincs, ezzel kapcsolatban a szövetség a közeljövőben játékot hirdet majd.
 
A szerdai sajtótájékoztató végén egy szívhez szóló esemény is történt. Nemrégiben kereste meg a szövetséget dr. Lázár Ferencné Kati néni, aki egy különleges ereklyét őrzött otthonában. Az 1932-es olimpia aranyérmes vízilabdázóinak aláírását tartalmazó képeslapot ajánlotta fel a szövetség számára. Kemény Dénes vette át a lapot, és elmondta, ha a szövetség új helyre költözik, ez a képeslap biztosan bekeretezve áll majd az egyik falon.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok