Lassan készülhetünk a dubajozásra

2014. február 11. 21:38

Hatalmas izgalmak után, újból ízelítőt adva a briliáns magyar vízilabdából, Varga Dénes és Szivós Márton szédületes játékával 12-11-re győzött a magyar válogatott Görögország ellen a patraszi Világliga-mérkőzésen, és így fél lábbal már a Szuperdöntőben érezhetjük magunkat.

Nagyon belekezdtek a görögök, legjobb játékosuk, Funtulisz – aki nem volt ott az első, miskolci meccsen – egymás után pakolta a labdákat a hálóba: bár mi szereztünk Varga Dániel révén vezetést, ezután a hazaiak mesterlövésze egy triplával válaszolt, majd még a második negyed elején is beköszönt, ekkor 5-2-re vezettek a hazaiak.

A második negyedre kezdett összeállni a védekezésünk, Nagy Viktor lábra állt, egymás után produkálta a védéseket, emellett támadásban is megmozdultak a mieink, ennek megfelelően érkeztek az akciógólok, a becsülettel megharcolt fórok, és a negyed végéig kiegyenlítettünk.

Fotó: Szaka József /archív

Szivós Márton indított egy szabaddobásgóllal, majd Varga Dénes lőtt be gyönyörűen egy előnyt, aztán ismét Szivós következett, a kapufától volt eredményes, a negyedet pedig a változatosság kedvéért Varga Dumi zseniális, betöréses gólja zárta, hogy hogy nem, ismét a bátyjától kapott tökéletes passzt, 4 másodperccel a duda előtt (6-6).

A harmadik részben már látszott, hogy a mi szánk íze szerint kezd alakulni a találkozó, függetlenül attól, hogy a játékrész első öt percében három görög fór is érkezett. Ezeket azonban Dumi újabb szédületes gólja előzte meg, így Kolomvosz csak egyenlíteni tudott. Sajnos, két fórból sem tudtunk betalálni, Hárai viszont egy zseniális csavargóllal visszaszerezte a vezetést. Egy képbe nem illő görög átlövésgól már-már elszomorított bennünket, ám az utolsó pillanatokban újfent sikerült betalálni, ezúttal Szivós Márton oldotta meg, hogy egy levegővételnyire üresen maradjon a kapu előtt, Madarastól jött a halálpontos passz, és 0:08-cal a vége előtt mattolt (8-9).

A zárórész hatalmas izgalmak közepette telt. A görögök Afrudakisz átlövés-góljával hamar egyenlítettek, ám Hárai ötösig brusztolta magát, amit Varga Dumi értékesített (9-10). Amikor Madaras leblokkolta Funtuliszt hátrányban, úgymond meg voltak fogva a hellének, ám ekkor kissé hektikussá vált a játék, és 3:34-nél Funtulisz egy kalandos szabaddobásból egyenlített, majd a következő támadásból Vlahopulosz immár emberelőnyből a görögöket juttatta előnyhöz (11-10).

2:28 volt még – és ennyi idő elég volt ahhoz, hogy csapatunk újfent bizonyságát adja mentális erejének. Merthogy a hátralévő perceket 0-2-vel abszolválva győzelemig vittük a partit. Három kihagyott előny után volt annyi tartás a csapatban, hogy másfél perccel a vége előtt mattig vigyük az utolsó fórunkat, Hárai a falból tette be, két emberrel a nyakában.

A végig rendkívül korrekten bíráskodó játékvezetők nem adtak semmit a semmire a görögöknél, Benedek Tibor viszont igen higgadtan akkor kért időt, amikor már csak 10 másodperc volt a támadóórán (és 43 a mérkőzésből). Óriási húzás volt, ugyanis ismét jött egy megkonstruált magyaros figura, ismét a Varga Dumi-Szivós Marci páros forgatta meg a kapásszélt, Hosnyászky Norbi elnézős, hosszú passzát pedig Szivós pazar lövéssel küldte a léc alá (4-4-re egyenlítve a Dumival folyó gólversenyben!) – annyira meglepte a hazai kapust, Galandiszt, hogy utóbbi csak nézett, mint hal a szatyorban, és a kezét sem bírta kiemelni.

Harmincnyolc másodpercük maradt a görögöknek, ítéletre próbáltak menni, ám a center kettős őrzése bejött: Szivós zseniális ütemben ugrott rá a bejátszásra, közben Hosnyánszky tökéletes ütemben tette ki a kezét, a játékvezetők pedig el is engedték az egészet – és így szépen elvittük a labdát, meg a három pontot is.

Mindez azt jelenti, hogy válogatottunk utcahosszal vezeti a csoportot (8 ponttal), a görögök már kiestek, ám ha a hazai meccsüket nem adják ingyen a horvátok ellen, és utóbbiak nem nyernek a rendes játékidőben, akkor tét nélkülivé válik az utolsó, április 15-ei mérkőzésünk, és bejutunk a dubaji Szuperdöntőbe. Ha a horvátok megszerzik a három pontot, akkor nem kaphatunk ki tőlük 4x8 perc alatt Pécsett. Maradjunk annyiban, jól áll a szénánk.

Világliga, 4. játéknap

Görögország–Magyarország 11-12 (4-2, 2-4, 2-3, 3-3)

Gólszerzők: Funtulisz 5, Kolomvosz 2, Vlahopulosz 2-2, Delakasz, Afrudakisz, illetve Varga Dénes 4, Szivós 4, Hárai 3, Varga Dániel



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok