Volvo Kupa: Madaras vezérletével a németek kipipálva

2014. február 07. 19:13

A magyar férfiválogatott a szünetben még kétgólos hátrányban volt Németországgal szemben a Volvo Kupa nyitónapján, de aztán felőrölte ellenfelét, és háromgólos sikert aratott.

Varga Dénest, a FINA által a világ legjobb játékosának megválasztott vízilabdázóját köszöntötték a nap főmeccse előtt. Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke és Bodrogai Attila, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója gratulált Duminak, aki nem mellesleg a 2013-as barcelonai világbajnokság MVP-je is volt (na meg Európa legjobbja, a LEN szavazásán).

A magyar válogatottban ott volt Jansik Dávid, a szolnokiak játékosa, a "helyiek" közül még Lévai Márton volt a keretben (végül nem játszott), Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert ezúttal kimaradt.

1. negyed:

Az első magyar támadást Hárai remek helyezkedése ellenére meghiúsította Schenkel kapus, aztán jött a Varga-testvérek figurája, az sem sikerült, ellenben Bukowski első lövése utat talált Nagy Viktor kapujában, 0-1. Mint ahogy Madaras Norbert remek lapos lövése is célt ért a 2. perc felénél, szépen kijátszottuk az akciót, 1-1. Eidner szépen vált le védőjéről, de jött Nagy Viktor, így a mieink szőhették az újabb akciót, melynek végén Varga Dénes lőtt, Schenkel kapus védett.

Fotó: Szaka József

Az első előnyt Madaras Norbert pimasz megoldással értékesítette, 5:19-cel az első negyed vége előtt máris a magyar válogatott vezetett (2-1). A korábban a Vasasban pólózó Mauritz Oeler hibája után 5 métereshez jutott a magyar válogatott, Varga Dániel azonban egyenesen Schenkel kapus mellkasába lőtte a lasztit. Sőt, az ellenoldalon Oeler emberelőnyből helyrehozta hibáját, 2-2-re alakítva az állást.

Szépségdíjas magyar találat következett ezután, Erdélyi Balázs mozdult be, tökéletesen érkezett Varga Dániel passza, a labda pedig a kapuban, 3-2. Jansik Dávid hibája után Nossek fórból volt eredményes, Nagy rajta volt, de végül becsúszott a jobb alsóba, 3-3, remekül tartotta magát a német válogatott.

Aztán Hárai harcolt ki 5 méterest, Varga Dénes lövését is védte a kapus… Két kimaradt büntető, vajon mikor fordult ez elő legutóbb a mieinkkel. Ráadásul Glaser is megkínálta Nagyot (3-4), majd Schenkel mozdult ki remekül a kapuból, ihletett formában védett német barátunk.

A negyed utolsó szava is az övé volt, példás magyar akció végén Madaras-Szivós-Kovács volt a labda útja, a ziccert azonban elnyelte a német kapus. Nyolc perc után vezettek a németek.

2. negyed:

A következő etap is Schenkel-bravúrral kezdődött, Háraitól csípte el a labdát, majd egy Nagy-bravúr után Hárai kiharcolta az újabb 5 méterest. Ezt már Varga Dénes nem hibázta el, 5:42-vel a nagyszünet előtt egyenlített (4-4).

Amíg az egyik oldalon az ötösöket fújta a lengyel és olasz játékvezető bőszen, addig a másikon a kiállításokat. Szivós hibája után Glaser második találata következett, 4-5. Sőt, Szivós ellen támadóhibát ítéltek ezután, még jó, hogy Oeler ejtését Nagy leszedte.

Madaras Norbert elemében volt, harmadik góljával egalizáltunk újra, de Schüler újra megküldte, 3:34-gyel a vége előtt 6-5-re vezetett Németország. Megkaptuk aztán a fórt, de elvették a labdát, és Jansik Dávid ellen befújták a második hibát is. Schüler kezében ott volt a hetedik gól, de kicsúszott a kezéből a labda, az ismétlést Nagy fogta. Madaras negyedik gólja nem jött össze, 1:50-nel a félidő előtt Nebojsa Novoselac időt kért.

Madarasra ráfújtak, Glaser pedig nem hibázott még egyszer, 7-5-re ment el Németország. A negyed végén Nossek alaposan megráncigálta Bedő Krisztiánt, járt a kiállítás, amely után azonnal időt kért Benedek Tibor. Ezt az előnyt is elvették aztán a sporik, így maradt a kétgólos különbség a szünetben.

3. negyed:

„Fórban kettes” – nyomatékosította a srácokban Varga Dániel a harmadik ráúszás előtt, míg a hangosan beszélő azt a vágyát közölte, hogy itt most egy új meccs kezdődjék. Két elhalt támadás végén Hárai Balázs hallatlan küzdelem után juttatta a kapuba a labdát, 6-7. Aztán jött Nagy Viktor védése, Varga Dániel megúszása és majdnem hálószaggató találata, 7-7, amolyan „na, azért nem eszik olyan forrón a kását” megjegyzéssel.

Sőt, Gór-Nagy Miki védekezett példásan a következő német akciónál, amely után már a vezetésért támadhattunk, Bedő Krisztián nem is tévesztett célt, 8-7! Egy német kapufa jelezte, talán megfordult a széljárás, de kontrát fújtak Bedő ellen. Salamon-blokkja a lehető legjobbkor jött, és bár aztán következett egy sikertelen akció, a rá következő már nem volt az, Madaras negyedik gólja ezzel együtt előnyből született, 9-7.

Mauritz Oeler átlőtte a „2-est” fórban, 2:50-nel a vége előtt egygólos magyar előnyt jegyezhettünk, majd mindkét oldalon kis türelmetlenség támadt, pedig ez a pár perc fordulópontnak tetszett: nem volt mindegy, hogy 10-8 vagy 9-9 lesz az állás a záró etap előtt. Nos, 10-8 lett, mert Nossek kiállítása után Szivós Marci megszerezte első gólját.

4. negyed

Félidőben még 62% volt Schenkel kapus védési mutatója, ez a harmadik negyed 5-1-es magyar részsikere nyomán 44%-ra módosult.

Sokat nem cicózott a második magyar támadásnál (az elsőt elhibáztuk) Varga Dénes, remek passzt kapott persze Madarastól, 11-8. A két kapus tette fel ezután a kezét: képletesen és a gyakorlatban is jelezték, van közük a meccshez.

Persze olyan eset is akadt, amikor nem kellett közbeavatkozniuk, így Szivós vagy Real próbálkozásánál.

Szépítésre még futotta a német válogatottnak, egy szép húzásra Eidner részéről (11-9), de aztán jöhetett a magyar válogatott. 11 másodperccel a vége előtt Benedek Tibor még időt kért, és a figurát nem túlbonyolítva Varga Dániel a 12. gólt is bevágta.

Győzött a magyar válogatott remek második félidei játékával. 

Eredmény – Volvo Kupa, 1. játéknap, 2. mérkőzés:

Magyarország-Németország 12-9 (3-4, 2-3, 5-1, 2-1)
Játékvezetők:
Koryzna (lengyel), Colombo (olasz)

Magyarország: Nagy V. – Madaras 4, Gór-Nagy, Varga Dániel 2, Szivós 1, Varga Dénes 2 (1), Hárai 1. Csere: Jansik D., Bedő 1, Erdélyi 1, Kovács, Salamon. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Németország: Schenkel – Nossek, Oeler 2, Eidner 1, Bukowski 1, Real, Glaser 3. Csere: Nossek 1, Jüngling, Schüler 1, Preuss, Schlotterbeck. Szövetségi kapitány: Nebojsa Novosalec

Gól/emberelőny: 3/4, illetve 5/7
Ötméteresek:1/3, illetve -
Kipontozódott: Jansik (26.), illetve Jüngling (25.)
 
A nap másik mérkőzésén: Szerbia-Egyesült Államok 20-11.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok