Savic csapata leckét adott Udovicic válogatottjának

2014. február 07. 17:20

A szerb válogatott nem adott esélyt az amerikaiaknak a 8. Volvo Kupa nyitómérkőzésén.

Fotó: Szaka József

A 8. Volvo Kupa első mérkőzésén a barcelonai világbajnokság 7. helyezettje a rendkívül fiatal amerikai válogatottal találkozott. Dejan Udovicic még a hét elején beszélt arról, mennyire nehéz összehozni a keretet edzés céljából, ez meg is látszott a keddi, magyar válogatott elleni félhivatalos találkozón, ott 7 góllal nyertek a mieink.

A szerbek keretében három „hazai” pólós is helyet kapott, hiszen Zivko Gocic, Milan Aleksic és Stefan Mitrovic is a Szolnoki Dózsa-Közgép játékosa, utóbbi mellesleg vezeti a magyar bajnokság góllövőlistáját.

Két-két sikertelen támadást követően Filip Filipovic szerezte a torna első gólját, kapufás bomba volt (1-0). És egy gyorsan elhaló amerikai támadást követően jött a második is a fehér 10-estől, majd az első emberelőnyös gól Nemanja Ubovic részéről (3-0, villámrajt).

Öt és fél percet kellett várni az első „hazai” gólig, akkor Stefan Mitrovic lőtt a kapuba egy megúszást követően, 4-0. Ekkor jött a szépítés, Alex Obert fórból kozmetikázta az eredményt, majd Mike Rosenthal lőtt váratlanul szabaddobásból (4-2). Nem sokáig örülhetett az amerikai csapat, mert McConnellt azonnal kiszórták, jött Rasovic emberelőnyös találata, majd egy megúszás után Stefan Mitrovic találata. Időt kért Udovicic és alaposan leteremtette övéit, majd egy játékvezetői egyeztetést követően a hatodik szerb gólt érvénytelenítették.

Majdnem a második negyed feléig elértünk, amikor Filipovic megszerezte emberelőnyös gólját, előtte kapott egyet Rosenthaltól, de Vogel játékvezető megkönyörült az amerikai csapaton. Könnyed labdaeladás után gyors szerb támadásvezetés után Prlainovic lőtt messziről, ez volt a harmadik kísérlete, most célt ért (7-2).

Bonanni a bal alsóba lőtt fórból, majd McConnall tette ugyanezt, 7-4-re jött fel az USA. Ravasz akciógóllal válaszolt Rasovic, majd aztán ugyanő úszott meg, máris öt volt közte, két perccel a nagyszünet előtt. A végén úrrá lett a kapkodás, 9-4 állt a táblán a félidőben.

Fotó: Szaka József

Mitrovic akciógóllal kezdődött a harmadik negyed, övé volt tehát a tizedik, a tizenegyedik pedig Dusko Pijetlovicé, időt is kért az amerikaiak kapitánya. Nem volt szerencséje McConnellnek aztán: a szerbek kapusának kezéről a kapufára, majd onnan „ölbe” vissza pattant a labda.

Csekély önbizalommal szőtte támadásait az amerikai csapat, a szerbek lazán játszottak ugyanakkor. John Mann aztán szépített, a csapatkapitány jól ismeri a szerbeket, hiszen a Crvena Zvezda játékosa (12-5). A meccs sistergő bombagólját a harmadik negyed 6. percében Alex Bowen szerezte, védhetetlen löket volt középről, de ezzel is csak mínusz 7-re hozta fel csapatát.

15-7-ről jöhetett a negyedik nyolcperc és Dusan Markovic góljával kezdődött, ez volt az első találata a mérkőzésen. Bret Bonanninak viszont a második, azzal „lett nyolc nekik”. A kilencediket (szépségdíjas, messziről ellőtt, vízen pattintott löket) McConnell szerezte. Teljesen egyedül maradt középen Zivko Gocic, meg is találta a társ, 17-9, 5 és fél perccel a negyed vége előtt.

18-9-nél időt kért Dejan Udovicic, de Bonanni csak a rá következő második amerikai akciónál szépített. Megjegyezzük: Dejan Savic sem lehet feltétlenül elégedett a szerbek védekezésével.

1:38 volt hátra, amikor Dedovic megszerezte a 19. szerb gólt, és ekkor többen alkalmi fogadást tettek, lesz-e 20 is belőle? Nos, előbb Holland védett remekül, aztán Matuls lőtt gólt, de ő az amerikaiaknál játszik, 19-11.

Aztán 34 másodperccel a vége előtt Andrija Prlainovic centerből behúzta, 20-11, meglett tehát,és még volt esély a 21. találatra is, de Rasovic lövését az utolsó másodpercben védte Holland.

A vége 20-11.

Eredmény – Volvo Kupa, 1. játéknap, 1. mérkőzés:

Szerbia-Egyesült Államok 20-11 (5-2, 4-2, 6-3, 5-4)
Játékvezetők:
Stavropoulos (görög), Vogel Gábor

Szerbia: Gojko Pijetlovic – Rasovic 3, Aleksic, Dusan Pjetlovic 3, Dedovic 1, Filipovic 4 (1), Prlainovic 2. Csere: Gocic 1, Ubovic 2, Mitrovic 2, Markovic 1, Raden 1. Szövetségi kapitány: Dejan Savic
Egyesült Államok: McQuin – Kimbell, Dunstan, Bonanni 3, Bowen 3, Rosenthal 1, Mann. Csere: Holland (kapus), Obert 1, McConnell 1, Matuls 1, Samuels . Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic

Gól/emberelőny: 4/5, illetve 4/5
Ötméteresek: 1/1, illetve -
Kipontozódott: -



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok