A Szolnok rámászhat az Eger nyakára

2014. február 01. 11:30

Ha Kovács István csapata ma megveri az edzőváltáson átesett Egert, egy pontra feljön a bajnokságot vezető címvédőre.

Fotó: Kovács Anikó

Meglehetősen pikáns rangadóra van kilátás a 17. fordulóban. Szombat este 7-kor a Vízilabda Arénában a bajnoki listavezető és a második helyezett találkozik. Megesik az ilyen, de a mostani Szolnok-Eger mérkőzés számszaki és pszichikai értelemben is sorsdöntő lehet a bajnokság végkimenetele szempontjából, de egy-egy játékosnak is felettébb fontos a találkozó.

Egyrészt kevesebb mint 24 órával a meccs előtt az Eger vezetősége bejelentette, meneszti Gerendás Györgyöt, helyét az a Dabrowski Norbert veszi át, aki a következő szezontól irányította volna a címvédőt. A hevesiek sikereit megalapozó, korábban a BVSC-ben sikeres olimpiai bajnok elküldése sokak szerint kissé furcsára sikeredett, ezt nem célunk megítélni.

Kétségtelen, hogy az Eger a Bajnokok Ligájában rendkívül gyengén teljesít: előbb 8-7-re kikapott a Bitskey-uszodában a Pro Reccótól (ezt a meccset már agyonnyerte mellesleg a magyar bajnok), aztán viszont súlyos pofon következett a Barceloneta együttesétől, hazai medencében 5-11

A Jug Dubrovnik otthonában 16-11-re kapott ki a Gerendás-csapat, majd jött az első siker az Olympiakosz ellen (bár a végén kellett Bisztritsányi Dávid nagy bravúrja a 3 ponthoz), hogy aztán következzen a szerda 7-20, amit semmiképp sem tesz majd ki az Eger az ablakba.

Ugyanez az Eger ebben a szezonban még veretlen idehaza, mindössze egyetlen döntetlen csúfítja a mérleget, a Lactiv-Vasas tudott pontot csenni a csapattól. Győzött Szegeden, Debrecenben is, míg a Szolnok ellen nagyon sima győzelmet aratott a bajnokság 4. fordulójában.

Az Eger eddigi mérkőzései:

Széchenyi Bank-FTC - ZF-Eger 10-13
ZF-Eger - KSI 20-5
ZF-Eger - Valdor-Szentes 16-6
ZF-Eger - Szolnoki Dózsa-Közgép 13-9
OSC-Újbuda - ZF-Eger 8-12
ZF-Eger - PVSK-Füszért 16-6
Hegyvidék-Ybl - ZF-Eger 9-22
Kaposvári VK - ZF-Eger 9-14
ZF-Eger - RacioNet-Honvéd 12-10
PVSK-Füszért - ZF-Eger 7-10
A Híd-Szeged - ZF-Eger 7-13
Debreceni VSE - ZF-Eger 5-12
ZF-Eger - BVSC-Zugló 19-5
Lactiv-Vasas-Plaket - ZF-Eger 8-8
ZF-Eger - Széchenyi Bank-FTC 17-6
KSI - ZF-Eger 7-13
Valdor-Szentes - ZF-Eger 5-17

Ami a Szolnokot illeti: egy párhuzamot érdemes vonni, hiszen a Dózsa éppen azzal a Primorje Rijekával szemben búcsúzott a Bajnokok Ligájától, amely 20-7-re verte az Egert. Nos, Kis Gáborék csak azért estek ki a horvátokkal szemben, mert arcátlan bírói segítséget kapott az ellenfél a rijekai visszavágón (idehaza 10-10, idegenben 7-8 lett a vége).

A Dózsa tehát közel volt a bravúrhoz, ez erejét mutatja, más kérdés, hogy a korábbi BL-selejtezőn Nagyváradon nyerhető meccset buktak el, ezért kerülhettek nehezebb ágra a kvalisorozat végén.

Egy másik esemény is jelezte már a szezonban, hogy a szolnokiak képesek a betlire: ez a Magyar Kupa döntője volt, azt ugyanis az ő szemszögükből bántó magabiztossággal nyerte meg az új hazai arénában a vendég Szeged. Az a Szeged, amelyet a bajnokságban simán vert meg Kovács István csapata idegenben, nem sokkal azelőtt.

S ha már bajnokság: a Szolnok egyetlen vereség (a már említett, Eger elleni fiaskó) mellett minden találkozóját megnyerte, igaz, nem olyan meggyőzően, mint ahogyan azt az Eger tette. Legutóbb például csak az utolsó percben vált biztossá, hogy a BVSC nem lop pontot a Tiszaligetből.

Ami a játékosokat illeti: jövő héten tíz napig együtt készül a magyar válogatott, előbb Budapesten edzenek az amerikaiakkal (4-én meccse is játszanak a Komjádiban a srácok), majd jön a Volvo Kupa, éppen Szolnokon, hogy azután következzen a görögországi Világliga-mérkőzés.

A szolnokiak közül kerettag lett a két kapus, Decker Attila és Lévai Márton, de Benedek Tibor jelezte, a világbajnokra csak a pesti edzéseken számít, a Volvo Kupán Lévait teszteli majd, így nem kizárt, hogy az Eger ellen is ő kezd majd a kapuban. Ott van még a keretben Hosnyánszky Norbert, Vámos Márton és Jansik Dávid is, nekik sem mindegy, hogy játszanak a szombati bajnokin.

Ami az egrieket illeti: Salamon Ferenc, Gór-Nagy Miklós, Bedő Krisztián, Hárai Balázs és Kovács Gábor tagja a Benedek-csapatnak most, így nekik is jó pontot kell szerezniük ezen a rangadón, hogy minél több szerepet kapjanak az elkövetkezendő napokban.

A meccset az Év játékvezetője, Székely Balázs, valamint Petik András vezeti. Ha a Szolnok győz, egy pontra megközelíti a tabellán a címvédőt.

A fordulóban egyébként még egy meccset tartunk kifejezetten érdekesnek: a remek formában lévő BVSC-Zugló a szintén stabil RacioNet-Honvédot fogadja, ígéretesnek tűnik a párharc.

A Szolnok eddigi mérkőzései:

Kaposvári VK - Szolnoki Dózsa-Közgép 9-13
Debreceni VSE - Szolnoki Dózsa-Közgép 4-5
BVSC-Zugló - Szolnoki Dózsa-Közgép 8-14
ZF-Eger - Szolnoki Dózsa-Közgép 13-9
Szolnoki Dózsa-Közgép - Lactiv-Vasas 9-8
Szolnoki Dózsa-Közgép - Valdor-Szentes 21-5
A Híd-Szeged - Szolnoki Dózsa-Közgép 6-8
Szolnoki Dózsa-Közgép - RacioNet-Honvéd 14-11
Szolnoki Dózsa-Közgép - KSI 17-9
Szolnoki Dózsa-Közgép - OSC-Újbuda 14-7
PVSK-Füszért - Szolnoki Dózsa-Közgép 10-16
Szolnoki Dózsa-Közgép - Hegyvidék-Ybl 22-4
Széchenyi Bank-FTC - Szolnoki Dózsa-Közgép 6-13
Szolnoki Dózsa-Közgép - Kaposvári VK 16-6
Szolnoki Dózsa-Közgép - Debreceni VSE 20-8
Szolnoki Dózsa-Közgép - BVSC-Zugló 9-7

A 17. forduló programja:

Január 31., péntek, 18 óra 15 perc: A Híd-Szeged – Debreceni VSE 12-9
Február 1., szombat, 17 óra: BVSC-Zugló – RacioNet-Honvéd
Február1., szombat, 18 óra: Lactiv-Vasas-Plaket – KSI SE
Február 1., szombat, 19 óra: PVSK-Füszért – Hegyvidék-Ybl
Február 1., szombat, 19 óra: OSC-Újbuda – Kaposvári VK
Február 1., szombat, 19 óra: Szolnoki Dózsa-Közgép – ZF-Eger
Március 18., 19 óra 30 perc: Széchenyi Bank-FTC – Valdor-Szentes



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok