Merész András: Jöjjenek haza a légiósok!

2014. január 27. 18:37

A női válogatott kapitánya szerint akkor juthatunk ki a riói olimpiára, ha a legjobb magyar játékosok itthon játszanak és rendszeresen együtt edzenek.

Egy hétfői, a waterpolo.hu által szervezett sajtóbeszélgetésen beszélt Merész András a női vízilabda fejlődésének lehetőségéről és azokról az elvekről, amelyeket követni lenne ildomos a 2016-os olimpia, meg úgy általában a siker reményében.

A követendő szakmai vonal egy része már előre lefektetett, más része pedig a két lejátszott Világliga-selejtező tanulságaként jelentkezik.

Mivel a női póló idehaza még mindig szűk létszámmal dolgozik, ezért igen nagy az átfedés az utánpótlás-válogatottak között, éppen ezért a szakmai munkát összehangolják, nagyjából ugyanazt a játékot játssza a felnőtt és a junior válogatott is, még ha ebben azért vannak behatároló tényezők. Sőt, már a 98-as korosztály válogatottjai is olyan egyéni programot kaptak, amely átfedést mutat a felnőtt válogatott programjával – elkezdenek például lépcsőzni (nagy örömükre).

„Ahogy kiértünk Athénba, azt láthattam, hogy a görögök 23-an együtt edzettek. Náluk tehát ugyanúgy nagy az átfedés a junior és a felnőtt csapat között, de együtt vannak. Ehhez képest nekünk – mondjuk a görög meccs előtt – nélkülözni kellett a három amerikai egyetemen tanuló válogatottat, volt három sérültünk, Menczinger Kata pedig államvizsgázott, hogy csak a vb-bronzérmes keret tagjait soroljam. Ezzel együtt, akik a helyükre kerültek, remek játékosok, és jól is játszottak Pireuszban, de a két közös edzés az két közös edzés” – így a kapitány, aki ismét elmondta, rossz fizikai állapotban vannak a légiósok (az olasz bajnokság legtöbb csapatánál bántóan kevés az edzés), így mindannyiuknak egyéni edzéstervet adtak az elmúlt időszakban.

„Egy 22 éves férfi vízilabdázó körülbelül kétszer annyit edzett és vízilabdázott életében, mint egy 22 éves női vízilabdázó” – szemléltette Merész András, mennyire más a nők edzésrendszere, versenyrendszere, és ezt bizony valóban a közös edzésekkel lehetne ellensúlyozni.

„Azt gondolom, ha ki akarunk jutni a riói olimpiára, az összes légiósnak haza kellene jönnie egy év múlva. Ehhez persze anyagi ösztönzésre is szükség van, és ebben a szövetség már jelezte, partner lesz, a Gerevich-ösztöndíjból egyébként már idén is többet tudunk szétosztani. Lehet persze matekozni is, egy olimpiai bronzéremért nagyjából annyit kapna egy játékos 2016-ban, mint amennyit két év alatt megkeres, mondjuk Olaszországban. Ha valaki hazajön, értelemszerűen alig keres majd, de a gyümölcs a végén meglehet. Nagyon nehéz lesz kijutni az olimpiára, és gyakorlatilag hét csapat versenyez majd a három, maximum négy európai helyért. Egy olimpián viszont mindig könnyebb jó eredményt elérni, mint mondjuk egy Európa-bajnokságon” – tette hozzá a kapitány, aki természetesen az Eb-ről is beszélt.

Szerinte a budapesti Európa-bajnokság mindenképpen egy óriási élmény lesz a válogatottnak: egy kudarc esetén egy hallatlanul negatív élmény, egy siker esetén viszont egy hallatlanul pozitív élmény. Hogy ez a jellemzés és a 2001-es Eb telt házas uszodáját ábrázoló egyik fotó (ezt mutatta meg a minap a válogatott tagjainak a kapitány) bénítólag vagy épp lelkesítőleg hatott-e a lányokra, még nem tudni.

Az Eb előtt jó felkészülési torna lett volna a kínai Világliga szuperdöntője, de a kijutásra nem sok esélyünk maradt, sőt, nagyon kicsi. Így arra az időszakra kisebb tornát tervez a kapitány, ahol szóba jöhet ellenfélként a görög vagy az orosz válogatott, attól függően, melyik nem jut ki a Vl-döntőre, és adott esetben a juniorválogatott is.

Az Eb előtti legfontosabb gyakorlás viszont az amerikaiakkal közös ötnapos edzés lesz, hiszen ez a csapat kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből.

Merész András beszélt arról is, az utánpótlás-játékosok nagyon is komolyan veszik az egyéni programokat, többen önszorgalomból is edzenek, példaként említette a 98-as születésű Varga Csengét, az olimpiai bajnok Nagy Tímea kislányát, aki egy gyengébben sikerült felmérő után maradt még egy kicsit nyújtani...

S ha már utánpótlás: február 17. és 22. között Hollandiába utaznak a leány és a junior válogatott tagjai (14-14-en) egy hasznos edzőtáborra.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok