Bemondással fújnak

2014. január 27. 18:30

És nem bemondásra, ez lényeges: a jövő heti, Magyarország–Egyesült Államok találkozón tesztelhetik Gergely István újítását, a játékvezetők bemikrofonozását, az ítéletek bejelentését. Majdnem mint az amerikai fociban.

Olimpiai bajnok kapusunk folyvást a vízilabda jobbá tételén töri magát – és nem csupán a válogatott kapusedzőjeként, illetve a Racionet-Honvéd színeiben, továbbra is jó pár mutatós hárítással. Pista nemrég kérdőíveket gyártott, töltetett ki és értékelt, hogy miként lehetne még vonzóbbá tenni a pólóst, most pedig egy régebbi álma válik valóra: bemikrofonozzák a magyar-amerikai tesztmérkőzés játékvezetőit.

„Ez elsősorban a nézők miatt történik, nem azért, hogy a játékvezetők jobban ellenőrizhetők legyenek, bár nyilván még inkább figyelnek majd arra, mit ítélnek és miért – mondja az ötletről Gergely Pista. – Állandóan mondják, nem érthető a szurkolók számára a vízilabda, nem tudják, mit miért fújnak a bírók – ha viszont azonnal értesülnek róla, akkor talán változik ez a helyzet.”

Az elképzelés szerint Vogel Gábort és Székely Balázst, valamint a mérkőzés delegátusát „drótozzák be” a Komjádiban – ők egymás között is kommunikálhatnak, ez azonban nem lesz kihangosítva. Hanem a mérkőzésen közreműködő „szpíker”, azaz a műsorközlő folyamatosan hallja majd, mit mondanak a bírók, és ő „fordítja le” a nézőknek az egyes ítéletek után, a „belső csatornán” érkezett információkat.

„Az elképzelésem az, hogy minden fontosabb történést követően – ez elsősorban a kiállításokra, illetve a kontrafaultokra vonatkozik – bemondják, hogy mondjuk fekete hatos visszarántott, vagy fehér négyes ellen rúgás miatt kontra, aztán ezt a szpíker osztja meg a nézőkkel – magyarázza Gergely István. – Viszont az is fontos, hogy a két játékvezető is hallja egymást, akár rá is szólhatnak a másik fülére, ha valamire szerintük figyelni kell – ezzel egyszersmind megszűnnek azok a kínos konzultálások, amikor egy-egy ellentétes ítélet kapcsán a medence végébe sétálnak egyeztetni, és percekig áll a játék. Legalább ennyire fontos, hogy a delegátus is rá tud szólni a fülükre, ha lát valamit mondjuk az egyik kispadnál, sőt, akár egy ítéletet is kommentálhat, ha valami nagyobb probléma merülne fel, azaz neki sem kell jönnie-mennie az uszodában.”

Mondhatni, az új módi leginkább a jégkorongra hajaz, ahol a bírók bemutatják a szabálytalanságot, amit aztán a műsorközlő bejelent a lelátók népének. A párhuzam persze sántít, hiszen ott jóval kevesebb alkalommal kerül sor erre (leszámítva a szaftosabb tömegverekedéseket), míg vízilabdában szinte minden második-harmadik akciónál történik valami, amit a Gergely-féle szisztémában meg kell osztani a publikummal.

Pista ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy idővel az is kikerülhet, ami most még a belső csatornákon zajlik majd, mint mondjuk az NFL-ben, azaz az amerikai fociban, ahol, igaz, konzultálás után, de a vezetőbíró minden szabálytalanságról „beszámol” a közönségnek. „Vagy az is elképzelhető, hogy csak a tévében lesz hallható, mint a csapatrádiók a Forma-1-ben, a lényeg az, hogy fokozzuk az érdeklődést, de mindenekelőtt az érthetőséget. Ha ez a rendszer beválik, akkor meggyőződésem, hogy elkezd nőni a nézőszám, mert az emberek egyre jobban tudnak azonosulni a történésekkel, hiszen tudni fogják, mi zajlik az orruk előtt.”

S hogy mikor válthatunk teszt-üzemmódból élesbe? Nos, ez a jövő zenéje. A február 4-ei meccsen mindenesetre külön forgatócsoport dolgozik majd a projekten, a DigiSport stábja által felvett anyagból pedig készül egy rövidfilm, amit a tervek szerint Kemény Dénes prezentál a február végi, cancuni FINA vízilabda világkonferencián. Aztán meglátjuk, hogy az eddig előszeretettel a saját köldöküket nézegető, a berkekben zajló dolgokról soha, semmit el nem áruló nemzetközi pólós vezérek végre hajlandóak lesznek-e nyitni a 21. század felé.



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok