Végül a Vasas-daráló elnyelte a Fradit

2014. január 17. 23:10

Becsülettel tartotta magát a Széchenyi Bank-FTC a Komjádiban, végül azonban a Laktiv-Vasas-Plaket gárdája érvényesítette erő- és tudásfölényét, egy 10-7-es győzelem formájában.

Második pénteki vendégfellépésén jóval összeszedettebben pólózott a Fradi, mint egy hete Egerben, amikor öt perc alatt átvágtázott rajtuk a bajnok egy 5-0-lal. Ezúttal a félidőben még csupán egy gól volt a hátrányuk, és a harmadikban is pislákolt valami, mígnem az angyalföldiek a negyedik részben végleg le nem kapcsolták a villanyt, úgymond.

Ebben nem csupán a felfogásbéli különbség játszott szerepet, de az is, hogy az zöldek ausztráljai jóval hatékonyabban játszottak, az első rész vége felé még vezettek is (2-3), igaz, 7 másodperccel a duda előtt Angyal Dániel egyenlített, mégpedig emberelőnyből, a kapufától. Ahogy Horkai György utánpótlás-kapitány jegyezte meg a lelátón: amióta Benedek Tibor folyamatosan a kapufás emberek megjátszásának fontosságát reklámozza, az ob I.-ben is szép lassan elkezdett terjedni ez a fajta fórbefejezés, jóllehet korábban ritka volt, akár a fehér holló.

Fotók: Doba István/vasassc.hu

Nos, a Vasas az első négy előnygóljából hármat is két méterről szerzett, ezzel tartotta a lépést a Fradival. A félidőre pedig már előnnyel fordultak a piros-kékek, miután Fazekas Tibor egy kapáslövéssel ismét csak 7 másodperccel a duda előtt szerzett gólt (6-5).

A harmadik részben Sedlmayer Tamás egy kontra végén szerzett akciógólja – bár csak másodjára talált fogást a labdán –, majd egy percen belül a mindig zseniális Drasko Brguljan előnyből elengedett bombája hamar szélesre nyitotta az ollót (8-5), ami döntőnek bizonyult.

A Vasasnak fórja volt a plusz négyhez, ezt, mi tagadás, elég nyamvadtan játszották meg, átellenben Joel Swift remek akciógóllal pedig visszahozta a reményt, hiszen még a negyed felénél sem jártunk (8-6). Csakhogy a hátralévő 4:41 perc tejsavba fulladt, a hazaiak kicsit megtorpantak, a vendégeknél pedig a meccset jóformán csere nélkül végigjátszó auszik is kezdtek kitikkadni.

Aztán a negyedik rész ugyanúgy indult, mint a harmadik: egy perc alatt beakadt két Vasas-gól, előbb Csapó Miklós varrt be egy pazar akciógólt egy olyan támadásból, amely egy percig tartott két szöglet okán, majd Angyal Dániel szabaddobása voltaképpen eldöntötte a meccset 5:56-tal a vége előtt (10-6).

A hátralévő időben inkább csak a víz csillogott, a meccs lecsordogált, még Bóbis Máté értékesített egy fórt 1:55-nél, de ez nem változtatott a tényen, hogy a Vasas összességében biztos kézzel húzta be ezt a győzelmet.


Földi László, a Laktiv-Vasas vezetőedzője: 

„Azért még nagyon érződik a játékunkon a téli pihenő, továbbá az, hogy a fiataljainknak mostanság vizsgaidőszakuk van. Sajnos, nálunk még nem úgy működik a játék, hogy egy kihagyás után mindenki azonnal tudja, mit kell csinálni. Különösen a hátrányos védekezésünkön látszott, hogy a fiatalok nem mindig tudták, merre kell mozogni, fordulni, azaz újra kell építeni a játékunkat. Ez most nem könnyű, hiszen akadnak olyan embereink, aki két-három naponta vizsgáznak, kimaradnak a délelőttök, azaz a fizikális felkészülésük sem olyan, mint lehetne. De most ez van, csináljuk, ahogy tudjuk, és megyünk tovább.”

Varga Zsolt, a Széchenyi Bank-FTC vezetőedzője: 
„Most sokkal jobban ment, mint egy hete, de ez talán nem véletlen. Nagyon aprólékosan készültünk, másként nem is lehetett: sokat videóztunk, mindenki külön, írásban is megkapta a lépésről lépésre leírt taktikát, ehhez kell még rengeteg szívet odatenni a vízben, beledögleni minden másodpercben, csak így lehet, lehetett volna esélyünk a Vasas ellen meglévő tudáskülönbséget kiegyenlíteni. A taktikai fegyelemmel nem is volt baj, még egy picivel több tüzet várok a srácoktól, és akkor lehet esélyünk. Persze, tisztában vagyok a realitásokkal, azért az ausztráljaink is kezdenek fáradni egy idő után, ez ma is látszott, viszont a vége felé volt néhány olyan pörgős, nagyon jó ritmusban végigvitt támadásunk, amiből ha több van, akár nyerhettünk is volna.”

Steinmetz Ádám, a Vasas csapatkapitánya: 
„Bedaráltuk a Fradit, léptünk megint egy picit előre. Múlt héten nem túl jó játékkal megvertük az OSC-t, most szintén nem túl jó játékkal a Fradit, de még nem vagyunk azon a szinten, hogy gond nélkül átmentsük azt a formát, amit már decemberben elértünk. Azért az Eger ellen teljesen más szinten vízilabdáztunk, mint most – azon kell dolgoznunk, hogy ismét eljussunk ugyanoda. Fontos, hogy ezt megoldjuk, hiszen megyünk Pécsre, Kaposvárra, akik itt nyertek ellenünk, és ugyanúgy vissza kellene vágni nekik, mint most a Fradinak, hiszen annak idején szerencsével lett döntetlen a népligeti meccs. Sajnos, a négybe jutáshoz már nem csak mi kellünk, nekünk azonban úgy kell játszanunk, hogy a magunk részéről mindent megtegyünk. Ha visszagondolunk, azért a nagyokkal szoros mérkőzéseket játszottunk, egy-két góllal kaptunk ki a Szegedtől, a Szolnoktól is, pontot szereztünk az Egertől, azaz van ebben a csapatban tartás. Tudom, hogy ez most nem ugyanaz a helyzet, mint korábban – eleinte én is nehezen barátkoztam meg vele, hiszen nem ahhoz szoktam, hogy ne legyünk bajnokesélyesek, ráadásul eleinte az eredmények is rosszak voltak. Ám ahogy egyre jobban összeállt a játékunk, úgy jött meg egyre jobban az étvágy, és most azt mondom, még egyáltalán nem tettünk le az elődöntőről.”

Eredmény - férfi ob I., 15. forduló: 

Laktiv-VasasPlaket–Széchenyi Bank-FTC 10–7 (3–3, 3–2, 2–1, 2–1)
Játékvezetők:
Mucskai, Marosvári

Vasas: Barabás – Katonás, Angyal 2, Csapó 2, Steinmetz Á. 1, Takács B. 1, Brguljan 2. Csere: Fazekas 1, Hőna, Manherz K., Sedlmayer 1. Edző: Földi László
FTC: Gárdonyi – Ernyey 1, Bóbis 1, Szabó B. 1, Swift 1, Roach 1, Martin 1. Csere: Major, Francsics 1, Pohl, Paján, Etédi. Edző: Varga I Zsolt

Emberelőnyök: 6/12, ill. 4/11
Kipontozódott: Martin (30. p.), Angyal (32. p.)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok