BL: megvan, de a Bisztro-bravúr nagyon kellett

2014. január 08. 22:41

Végig uralta az Olympiakosz Pireusz elleni BL-meccset a ZF-Eger, folyamatosan két-három góllal vezetett – aztán a végén a bírók által kicsit megtolt görögök csaknem egyenlítettek. Szerencsére, Bisztritsányi Dávid földöntúli bravúrjával maradt a 12-11.

Egész jól kezdte a nullapontosok mérkőzését a magyar bajnokcsapat, Salamon Ferenc előnyből, majd Kevin Graham akcióból volt eredményes, közte Bisztritsányi Dávid hárította a spanyol légiós, Blai Mallarach lövését fórban. Az alaphang megvolt (2-0), a negyed végére azonban feljött az Olympiakosz (3-2).

Hárai Balázs pazar centergóljával indult a második rész, 16 másodperc kellett hozzá, a görögök azonban a negyed közepéig visszajöttek két előnygóllal (4-4). A folytatásban viszont ismét az Eger dominált, Biros Péter átlövésből zúgatta meg a harangokat, aztán egy végletekig passzolgatott emberelőnyből – sőt, ez a támadás 25. másodperce volt már – Lőrincz Bálint is betalált. Két Bisztritsányi-védés (egyik hátrányban) után még akadt egy fór a közte háromhoz, Biros azonban ezt nem tudta beverni, azaz félidőben kettővel mentek a hazaiak (6-4).

Bisztritsányi remeklése is kellett (Fotó: MTI)

A harmadik rész elején csak „eggyel” vigyáztak jobban Háraira, mint az előzőben: most akciógól helyett ötméteres jött Pufi jóvoltából, Biros nem tévesztett, megvolt a háromgólos fór (7-4). Egy hátrányt is sikerült kibekkelni, később viszont Ntoszkasz akcióból beköszönt, de 23 másodperccel később Salamon távolija is megakadt a hálóban (8-5). A negyedbe még további egy-egy gól fért bele, Mallarach akcióból, Bátori fórból talált be, azaz akárcsak az előző két negyedet, ezt is 3-2-vel vitte el az Eger, azaz megnyugtató előnnyel kanyarodott rá a záró nyolc percre (9-6).

A negyedik részben aztán kicsit megbolondultak a játékvezetők, nyakra-főre fújták a kiállításokat, többnyire labda nélkül, máskor fejfogásokat, arcmasszázsokat hagytak megtorlatlanul. A következetlenség ülte torát, mindazonáltal eleinte jól ment a fór-hátrány párbaj, hiszen Bátori is, Lőrincz is és Kovács is gólra váltotta a létszámfölényt, más kérdés, hogy a görögök is rendszeresen megtették ugyanezt a másik oldalon. 2:07-tel a vége előtt 12-9 volt, ám továbbra sem nyugodhattunk meg, hiszen következett egy újabb vendéggól 1:25-nél, majd egy újabb – a negyeden belül ötödször kapott fórt a Pireusz – 0:37-nél (12-11), és miután kiállítást érő mezőnyfaultokon léptek nagyvonalúan túl a játékvezetők, azon kaptuk magunkat, hogy 15 másodperccel a duda előtt kettő az egyben úsznak kapura a görögök...

Hanem ekkor jött Bisztritsányi Dávid, és a keresztpasszt egy fél lóba után ziccerben ellövő Fontulisz labdájába páratlan érzékkel belekapott, és ezzel az elképesztő védéssel itthon tartotta mind a három pontot. Kösz, Bisztró!

Gerendás György, a ZF-Eger vezetőedzője:
„Úgy éreztem, végig kézben volt a mérkőzés – ehhez képest botrányosan aggódtam az utolsó labdavesztésünk után, hiszen annyira nem volt benne, hogy ezt a meccset nem nyerjük meg. Ha nem sikerül, az tényleg mindennek a mélypontja lett volna. Bisztró egész meccsen jól védett, a végén még sikerült egy kicsi pluszt még odatennie. Egyébként jellemző az edzői gondolkodásra, hogy úgy vélekedtem, a görögök nem igazán jó centerek, pontosabban jónak jók, de nem kimagaslók, ezért eggyel kevesebb bekket írtam be. Ehhez képest szórták róluk az embereket, igaz, hét-nyolc kiállítást is kaptunk labda nélkül – amit nem igazán értek, elvégre ha nincs ott a labda, nem lehet gólt lőni, akkor pedig mire a kiállítás? Mindegy, nyertünk, amihez gratulálok a csapatnak. Különösen az tetszett, hogy önbizalommal játszottak a fiúk, játékos, szép gólokat lőttünk. Mert mi a jó közönségnek? Ha átlövésekből, megúszásból, centerből jönnek a gólok, ezt szeretik, nem pedig a fór-hátrányt. Mi ebből a szempontból is elég jót nyújtottunk, azaz tényleg nem érdemeltük volna meg, hogy pontokat veszítsünk.”

Bisztritsányi Dávid:
„Jött ziccerben a görög, valamit csinálni kellett – és ennyi... Nyertünk, és ez a lényeg: koncentráltak voltunk, nem raktunk magunkra extra terhet, de nem is vettünk le magunkból, tudtuk, mi a tét. Sokat gyakoroltunk ezen a héten, mi voltunk az egyetlen csapat itthon, amelyik két ünnep között is edzett – ennek meg is lett az eredménye. Sőt, úgy gondolom, nem egy góllal voltunk ma jobbak ennél az Olympiakosznál. Ami eddig volt, a három vereség, meg az azt követő visszhangok zavarták az egónkat, tisztában voltunk azzal, ennél többet tudunk. Eddig így jött ki a lépés, most máshogy, van még hat mérkőzés, tizennyolc pont, meg kell őket szerezni – ilyen a sport.”

Bajnokok Ligája, 4. forduló: 

ZF-Eger–Olympiakosz Pireusz (görög) 12–11 (3–2, 3–2, 3–2, 3–5)
Játékvezetők:
Stampalija (horvát), Jaumandreu (spanyol)

Eger: Bisztritsányi – Bátori 2, Biros 2, Salamon F. 3, Hárai 1, Graham 1, Bundschuh. Csere: Bedő, Varga II Zs., Gór-Nagy, Kovács Gábor 1, Lőrincz 2. Edző: Gerendás György
Olympiakosz: Galandisz – Funtulisz 2, Doszkasz 3, Vlahopulosz, Kolomvosz 1, Mallarach 3, Sizasz. Csere: Delakasz, Murikisz 1, Pontekiasz, Kapocisz, Gunasz 1 Edző: Teodorosz Vlahosz

Emberelőnyök: 5/11, ill. 7/15
Ötméteresek: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Bundschuh (21. p.), Sizasz (26. p.), Pontekiasz (27. p.), Varga II Zs. (28. p.), Gór-Nagy (29. p.)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok