Zantleitner Krisztina: Meg kellene tartani a játékosainkat

2014. január 05. 12:36

A Bogliasco magyar szakvezetőjével beszélgettünk a szombati, magyar válogatottal vívott kétkapuzás előtt.

Ahogyan írtuk, a női válogatott január elejei összetartásának egyik meghatározó epizódja volt a szombati program: délelőtt és délután is edzőmeccset játszottak a mieink az olasz Bogliascóval, Takács Orsolya és Zantleitner Krisztina együttesével.

Az olasz bajnokság 5. helyén álló fiatal csapat edzőjét, a tavaly még Szentesen dolgozó Zantleitner Krisztinát kérdeztük.

- Kihasználjuk az adódó lehetőséget a fejlődés érdekében. Mindig vannak év közben is meccsek az olasz ligában, nem ugyanaz a rendszer, mint Magyarországon. Nem áll meg a bajnokság január elején. Itt, Magyarországon találunk leginkább edzőpartnert, ezért is jöttünk el a válogatotthoz. Természetesen a magyar csapat sokkal erősebb nálunk, de nekünk az a lényeg, hogy játszunk. Dunaújvárosban is fogunk majd két edzőmeccsen a helyi csapattal.

Ki volt a kezdeményező?
Én kerestem meg Bandit, gondoltam, nekik is jó, ha valakivel játszanak. Fizikailag és izomtömegben is sokkal előrébb járnak a magyar lányok, ez látszott is a meccseinken. Főleg az elsőn, amikor Orsi a magyar válogatottat erősítette.

Hogy érzed magad a Bogliascónál?
Köszönöm jól. Úgy érzem, nekem és Orsinak is sikerült beilleszkednem. Nyilván alkalmazkodni is kell az életvitelükhöz, stílusukhoz, a kultúrához, de a sport mindig ugyanarról szól: győzni szeretnénk. A csapat vevő az elképzeléseimre, úgy érzem. Ez egy amatőr társaság, ezt az utat is saját zsebből fizették a lányok. Ez mutatja, hogy valamit akarnak. Motiváltak. Tavaly 7. volt a csapat, most az 5. helyen állunk. Félidő van, igaz, még egy meccsünk hátravan az alapszakasz első részéből. Azért is választottam a mostani időpontot erre az edzőtáborra, mert egy erősebb csapat ellen játszunk majd azon a találkozón, és akkor is idegenben. Sokat kell játszanunk és gyakorolnunk.

Mivel lenne elégedett a klub a szezon végén?
A vezetőség azt fogalmazta meg, hogy maradjunk bent, de én már az elején is azt mondtam, ennél többet is ki lehet hozni a csapatból, és nekem az is lesz a célom. Ha az 5. helyt tudnánk tartani, netán a rájátszásba bejutni, az nagyon szép eredmény lenne. Lépcsőről-lépcsőre megyünk előre.

Mit gondolsz a magyar válogatottról?
Van már összehasonlítási alapom az olasz körülményeket látva. Mi mindig a bázisra panaszkodunk, mármint, hogy kevesebb a magyar játékos, akiből meríteni lehet. Ez valóban így van. Ott sokkal nagyobb az egyetemi bázis, nálunk hiányzik a 20-23 éves játékosok közössége. Sajnos hiba, hogy nem tudjuk megtartani őket. Fiatalok mindig vannak és lesznek is, de hogy utána mi lesz a sorsuk, az nagy kérdés. A magyarok fizikai állapota jó, tudni kell, hogy az olasz csapatok közül nagyon kevés edz napi kettőt. Szerintem ez később nekik hátrány lesz. Nagyon jó felkészülés lenne a csapat számára, ha sikerülnek kijutniuk a Világliga döntőjére. A játékosállományban ott vagyunk a világ legjobbjai között, az Európa-bajnokságon majd azt dönthet, hogy fejben mennyire sikerül felkészíteni a lányokat a hazai tornára.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok