Bíró Attila fókuszált előadással készül - pénteken Utánpótlás-konferencia!

2023. január 25. 10:00

Pénteken, az MVM DOME-ban izgalmas előadásokkal készülnek a szakemberek - női válogatottunk szövetségi kapitánya a kapus-bekk-center pozíciókat igyekszik majd kivesézni. Az ingyenes, sajtónyilvános eseményére várják a regisztrációkat; már több mint kétszázan megtették!

Fotó: MVLSZ

Fiatalokkal szemben támasztott szakmai igények.
 
Ezt a munkacímet adta előadásának Bíró Attila, amelyből kikövetkeztethető: női válogatottunk szövetségi kapitánya a pénteki utánpótlás-konferencián (amelyre már jóval több mint kétszázan regisztráltak, nem véletlen említette a minap Székely Bulcsú, az Utánpótlás Bizottság elnöke, hogy „Elmondhatjuk, a teljes vízilabdaszakma ott lesz az eseményen!") a felnőttválogatottba bekerülő fiatalok tudásszintje lesz a központi téma.
 
„Az elmúlt évek sikeres utánpótlás-konferenciái után ezúttal egy fokkal egyszerűbb előadással készülök, nem szeretnék mélyebben elmerülni a taktikai részletekben - avatta be honlapunkat Bíró Attila. - Sportágunk három tengelye, a kapus, az állóbekk és a center posztja kerül majd fókuszba, nem véletlenül: a saját bőrünkön is érezzük, hogy a női szakágban talán itt állunk a legrosszabbul, itt vannak a legnagyobb hiányosságaink, amelyek nagymértékben meghatározzák a lehetőségeinket. Fantasztikus átlövőink, szélsőink vannak nagy számmal, ám az említett posztokon jóval kisebb a konkurencia, ha például a center pozíciót említem, Tóth Ildi és Bujka Barbara óta nemzetközi klasszist nem sikerült kinevelnünk."
 
A mesteredzői címmel is kitüntetett szakember elmondása szerint olyan előadással készül, amely a stabilitásra igyekszik felhívni a figyelmet, a szakma közös érdeke, hogy már a tizennégy éves lányok olyan, természetesen a korukat számításba vevő követelményrendszer mellett tanulják a pólót, ami segíti a későbbi válogatott integrációt.
 
„A képzésen lesz a hangsúly, igyekszem majd a válogatottból ismert példákkal alátámasztani azt, amit fontosnak gondolok" - említette Bíró Attila, aki köztudott, bátra nyúlt a fiatal játékosokhoz, így az sem véletlen, hogy bemutatkozhatott nála 16 évesen a válogatottban Hajdú Kata.
 
„A lehetőséget megkapja miden olyan fiatal, aki láthatóan tehetséges - hozzá kell tennem, a válogatott edzéseken látszik, miben kell még rengeteget fejlődniük. A szezon eddigi klubmeccsein is látom, mely játékosokkal számolhatok a következő egy-két évben. Hazai fronton az FTC egyelőre kiemelkedik, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a többiek alaposan feladják majd a leckét, hiszen összességében kiegyensúlyozott bajnokságra számítok. Az Eger és a Dunaújváros kicsit a kakukktojás, utóbbi a Bajnokok Ligájában ért el nagy bravúrt a továbbjutással, kíváncsi vagyok a két csapat mire megy majd a továbbiakban a nagy rangadókon. Ami az UVSE csapatát illeti: a sérülések, problémák miatt azt kell mondjam, az elmúlt időben tulajdonképpen egy ificsapatnak mondható, így igyekezett felvenni a verseny - és fel is vette. Amint visszatér majd Faragó Kamilla és Rybanska Natasa a csapatba, jelentősen nőnek majd az esélyei. Azt jó látni, hogy a válogatottban számításba vett játékosok javarésze húzóember tud lenni a csapatában, el is várom tőlük. Nemzetközi szinten jobban egy-két csapatra koncentrálódna a válogatott játékosok, nálunk jóval nagyobb a szórás ezúttal - hogy ez hosszú távon milyen hatással lesz, majd az idő eldönti, az biztos: izgalmas lesz a bajnoki folytatás."
 
Hatalmas csatát vár a szakember a mai UVSE-Dunaújváros ütközettő is (19 óra, Hajós fedett) - a válogatottal kapcsolatban pedig elmondta: tervben van egy március környéki rövidebb összetartás; ezt a sűrű program mellett több minden befolyásolhatja. A pénteki konferencián a kollégákkal többek között erről is tud majd személyesen szót váltani.
 
UTÁNPÓTLÁS-KONFERENCIA
RÉSZLETEK
Időpont: 2023. január 27., péntek
Regisztráció: 9:00 órától
Kezdés: 9:30 (tervezett befejezés: 14:00, kávészünettel)
Helyszín: MVM DOME

Program és előadók:
1. Madaras Norbert - megnyitó és elnöki tájékoztató
2. Dr. Gór-Nagy Miklós - az MVLSZ átalakított struktúrájának ismertetése
3. Székely Bulcsú - tájékoztatás az utánpótlás-nevelés területén végzett munka eredményeiről és a következő időszak kihívásainak ismertetése
4. Varga Zsolt - taktikai repertoár, támadás építés, Párizs2024 program
5. Bíró Attila - fiatalokkal szemben támasztott szakmai igények
6. Cseh Sándor - 2022 nyár tapasztalatai
 
Részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni január 25-ig lehet a zoltan.toth@waterpolo.hu címen.
 
 



E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Szolnoki Dózsa

2023. febr. 01. 20:45

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - BVSC-Zugló

2023. febr. 11. 13:00

E.ON Férfi OB I.

Tigra-Zf-Eger - BVSC-Zugló

2023. febr. 15. 18:15

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2023. febr. 18. 14:05

Férfiválogatott-FTC kétkapus gyakorlás (2023. január 6., fotók: Kovács Anikó)
A férfiválogatott edzése 2023. január 4-én (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok