Bendes Viktor: Nagyobb lett a kapusok felelőssége

2013. december 15. 16:17

A Komjádi-kupa bronzmeccsén a Honvéd megverte a KSI-t, a döntőben a Vasas az Egert győzte le. Reakciók.

Fotók: Szaka József

Ahogyan arról írtunk, „otthon maradt” a Komjádi-kupa, a döntőben a Vasas 8-6-ra verte az Egert.

Földi László, a Lactiv-Vasas-Plaket vezetőedzője:

Nehéz volt ez a döntő?
Nagyon nehéz, a srácok - az egriek is - minden dicséretet megérdemelnek. Ez az egész olyan, mint egy maratoni futás vége, amikor az ember beér a stadionba. Olyankor már mindene fáj, de neki nem kell másfelé figyelnie, csak arra, hogy egyfelé fusson, és ne essen össze. Itt azért sokkal több mindenre kellett, és emiatt következett be a sok hiba is. Nagyot küzdöttek a srácok, mindkét csapat nagy dicséretet érdemel.

Él még a Komjádi-kupa rangja?
Biztosan. Ma már talán olyan sok a meccs, más sportágakban is, ami a nézők szempontjából nem túl ideális. Ráadásul most vasárnap dél van, az anyukák főzik a húslevest, a rántott húst krumplipürével vagy éppen mást. Egy-két srácnak nagyon sokat jelenthet ez a győzelem, örülök, hogy sikerült nyernünk. Pozitívan hathat a lelkivilágukra, és remélem, élnek is majd a plusz motivációval a későbbiekben is.

Bejött a kísérleti szabály?
Nekem ellentmondásosak a szabályok, de se pro se kontra nem vonnék le belőle következtetéseket. Nagyon rövid volt az idő a hozzászokásra, ráadásul ma is láthattuk, ha a játékosok fáradtak, akkor nem érvényesül az a cél, hogy gyorsabb legyen a játék.

Tóth Kálmán, a ZF-Eger vezetőedzője:

„Csalódott semmiképp sem vagyok. Ha a tízéves munkásságomat nézzük, ez a hetedik döntőm. A nevelőmunkánkat dicséri, hogy itt vagyunk, megint, legyen szó kispályáról, új szabályokról, rendes szabályokról. Két játékosunk kivételével ez a mi ificsapatunk, elégedett vagyok a játékunkkal. Ezen a meccsen két büntetőt kihagytunk, két kipattanó a Vasashoz került jó helyzetben, ha ezek másként alakulnak, lehetett volna esélyünk. Egy döntőben különben is mindig nüanszok döntenek.

A szabályok tetszenek, de nem az a lényeg, hogy a szakembereknek mi a véleménye, hiszen jobbról-balról mindig mindent meg lehet magyarázni. A legfontosabb, hogy a nézőknek egyszerűbb, érthető legyen a vízilabda. A játékosoknak tetszett a dolog, mert a dinamikán kívül a technikai tudás, a szellemi tőke is szerepet játszik egy-egy mérkőzés alakulásában.

Zalánki Gergő, a ZF-Eger játékosa:

„Persze, csalódott vagyok, főképp azért, mert nem voltam 100 százalékos, fájt a vállam. Lehettem volna jobb is, ha másként tudok készülni. A csapatnak annyira nem ment rosszul, ha belőjük a helyzeteinket, akkor könnyebb dolgunk lett volna. Az pozitív, hogy mínusz négyről a végén fel tudtunk jönni. Sajnos, ma jobb volt a Vasas.

Nekem tetszettek a szabályok. Nem vagyok egy nagytestű játékos, nekem kedveztek. Nem tudom, felnőtt szinten ezt meg lehet-e valósítani. A védekezésben sokat segítettek ezek a szabályok, főleg lábtempóban, de támadásban is, hiszen nem öltük egymást, hanem mozgásból, lábtempóból próbáltunk eredményesek lenni.”

Angyal Dániel, a Lactiv-Vasas-Plaket játékosa:

„Nagyon fontos volt ez a sorozat is. Amiben elindulunk, azt meg szeretnénk nyerni. Végig ez volt a célunk, komolyan is vettük. Az elmúlt két hétben jó pár játékosunk 5 vagy 6 meccset játszott, ez azért nem egyszerű. Fizikálisan és mentálisan is nagy megterhelést kaptunk. Mi bármilyen szabályhoz alkalmazkodunk, mert szeretünk vízilabdázni.”

Bendes Viktor, a kupa legjobb kapusa

Bendes Viktor, a Lactiv-Vasas-Plaket játékosa, a torna legjobb kapusa:

Nagyon nehéz volt a döntő, mert a csapatunk nagy része pénteken egy nagyon kemény meccset játszott az ob I.-ben az Eger ellen. A tartalékainkból is elő kellett venni valamit erre a mérkőzésre.

Egy kapus számára mit jelentett ilyen szabályok mentén játszani?
Sokkal több lett a kapusokon a felelősség. Mátéfalvy Csabával már szeptember óta erre készülünk, mert a normális szabályokkal játszott vízilabda is sokat változik. Sok lövés érkezik 5 méterről. Ezzel együtt az, aki fejben fel tud készülni, az meg tudja oldani a feladatot. Én személy szerint örülnék, ha bevezetnék ezt a szabályt magasabb szinten is, mert vannak olyan holtpontok egy meccsen, amikor nem jönnek kapura a lövések, és egy kapus ki tud esni a ritmusából. Ennél a felfogásnál viszont ez nem létezik.

Kenéz György, a RacioNet-Honvéd edzője:

„Alkalmazkodni az új szabályokhoz nem egyszerű, de a játékosok nagy része jól kezelte. Sajnálom az elődöntőt, mert azon nem játszottunk jól. Most a nagyarányú győzelmünknek köszönhetően kicsit kompenzáltuk a helyzetet. Tóth Kálmánnal és Novák Ferenccel együtt nagyon büszkék vagyunk a fiúkra. Nagyon jól játszottak ma, örülünk a bronzéremnek. Szerencsére sok akciógólt tudtunk lőni, és fontos volt, hogy a megúszásainkat is sikeresen befejeztük.
Számomra kicsit sok kiállítást eredményezett az új szabályrendszer, próbáltunk persze ehhez alkalmazkodni, hol sikeresebben, hol kevésbé.

dr. Molnár Tamás, a bronzmeccs egyik játékvezetője:

„Összességében azt tudom mondani, hogy a kísérleti szabályok nekem, mint egy olyan embernek, akinek nagy tapasztalatai vannak a vízilabdában, nem jöttek be. A vízilabdának a lényege elveszik. Az egész meccs arról szólt, hogy minden játékos próbálta a faultokat keresni, hogy kiállítást kapjon. Nagyon sok helyzetben, amikor inkább játszhattak volna, kiállításokat kerestek. Ez nem tetszik. Ha a centerjátékot nézzük, akkor minden támadásban lehetne kiállítást ítélni, ha nagyon szigorúan vennénk a szabálypontokat. Persze vannak olyan dolgok, amiket érdemes lenne megfontolni, például a kiállítások időtartama."

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok