19. FINA VB: a 7. helyért játszhat a férfiválogatott

2022. július 01. 22:21

A Märcz Tamás irányította csapat 11-11-es döntetlenre végzett az Egyesült Államokkal, az ötméterespárbajt a rivális nyerte. Így vasárnap Montenegró ellen a 7. helyért játszik a válogatott. A vb-döntőt Olaszország és Spanyolország játssza.

Fotók: Derencsényi István/MVLSZ

Nem véletlen volt teltház. A jegyeket péntek estére korábban megvásárló magyar szurkolók elődöntőre készültek - nem volt ezzel másként persze a csapat sem. Alsóházi meccs lett belőle, hiszen a negyeddöntőben Olaszország megállította Märcz Tamás együttesét - ugyanakkor a nézők kitartottak. Eljöttek a Hajósba, és igyekeztek erőt, energiát adni a válogatottnak.
 
Az amerikai együttes legutóbb hét éve, a világligában tudta legyőzni a mieinket, az azóta lejátszott öt egymás elleni mérkőzés mindegyike magyar sikerrel ért véget, avagy minden adva volt ahhoz, hogy győzelemmel abszolválja a társaság a mérkőzést.
 
Az első két negyed meglehetősen sajátos dinamikával zárult. Lőttünk két szép gólt (Varga Dénes, Manhercz Krisztián), majd kaprunk hármat... Aztán zsinórban négyszer mattoltuk az amerikai védelmet (Nagy Ádám, Mnhercz Krisztián, majd a második etapban két balkezes, Zalánki Gergő, Burián Gergő), 6-3 volt ide. Időt is kért Dejan Udovicic mester - bejött neki: Bowen és Ehrhardt révén felzárkózott az ellenfél 6-5-re.
 
Érdekes, de fordulás után sem változott a koreográfia: az amerikaiak hozzátettek még egyet a duplához, így 3-0-s szakasznál jártak, de Manharcz és Nagy megrázta magát, így ismét vezettünk kettővel (8-6). Lehetett volna három is, de nem volt igazán éles a társaság - lett bele a negyed végre egál. Egál, hiszen Stevenson lövése becsúszott Vogel Soma mellett, majd Hárai Balázs hibáját (aki dupla büntetéssel ki is pontozódott) kihasználva Daube ötéteresből talált be.
 

Tekintettel arra, hogy Irving góljával indult a záró etap, ismét 3-0-as szakaszt produkált az Egyesült Államok, átellenben azonban Varga Dénes egyenlített. Nem tartott sokáig a 9-9: előbb Dood szerzett gólt, majd egy gyors kontra után Woodhead alakította 8-10-re az állást. Zalánki villanása nagyon kellett, illetve bíztunk Lévai Márton védéseiben is - merthogy Vogel helyett ő állt a kapuba.
 
Több fel-le úszás után Angyal Dániel szerzett fórt centerben, Nagy Ádám harmadik gólját szerezte, így 11-11 lett, 1:20 volt hátra. Az amerikai támadásnál Daube emberelőnyből lőtt, de Lévai védett - visszaúszás közben mi kerültünk fórba, Märcz Tamás időt kért. A megjátszás nem sikerült, Manhercz lövését védte Weinberg.
 
Jöhettek az ötméteresek: ebben az amerikaiak 5-4-re nyertek, így ők mérkőzhetnek Szerbiával az 5 helyért. A mieink számára marad a 7. helyért zajló csata Montenegró ellen.
 
Olaszország di Fulvio vezérletével győzte le 11-10-re Görögországot, míg Spanyolország magabiztosan, 10-5-re verte Horvátországot, így olasz-spanyol aranycsata lesz vasárnap este.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a találkozót követően elmondta, szörnyű, hogy a hetedik helyért kell küzdeniük, illetve azért, hogy becsületből egy győzelemmel fejezzék be a világbajnokságot, de ezt csakis maguknak köszönhetik, hiszen a negyedik negyedig kézben tartották a mérkőzést, ám nem voltak képesek összezavarni az amerikai együttest. Hozzátette, ugyan a végjátékban bravúrral sikerült visszajönniük, de szörnyű volt megélni, hogy rengeteg volt a fegyelmezetlenség, pontatlanság, és lassú volt az egész, ez várhatóan nyomot hagy majd a csapaton.
 
19. FINA Világbajnokság - VÍZILABDA
 
FÉRFIAK
AZ 5-8. HELYÉRT (BUDAPEST)
 
MAGYARORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK 11-11 (4-3, 2-2, 2-2, 3-4) - ötméteresekkel 4-5
Hajós-uszoda, vezette: Savinovich (horvát), Colombo (olasz)
 
Magyarország: Vogel - Angyal, Manhercz 3, Vámos, Zalánki 2, Varga D. 2, Hárai. Csere: Pohl, Mezei, Burián 1, Nagy Á. 3, Jansik Sz., Lévai (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Egyesült Államok: Weinberg - Dood 1, Gruwel, Daube 3, Hallock, Bowen 2, Irving 1. Csere: Vavic, Ehrhardt 1, Woodhead 1, Stevenson 2, Farmer. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic
 
Montenegró-Szerbia 7-10 (2-2, 2-3, 2-3, 1-2)
 
További eredmények
ELŐDÖNTŐ (BUDAPEST)
Olaszország-Görögország 11-10 (4-2, 2-3, 1-1, 4-4)
Spanyolország-Horvátország 10-5 (3-3, 2-0, 2-2, 3-0)
 
A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)
A 11. helyért 
Ausztrália-Dél-Afrika 19-4 (3-2, 6-0, 4-1, 6-1)
A 9. helyért   
Japán-Georgia 16-15 (3-6, 7-3, 2-2, 4-4)
 
TOVÁBBI PROGRAM
HELYOSZTÓK (BUDAPEST)
Július 3.
A 7. helyért   
Magyarország-Montenegró 13.00
Az 5. helyért  
Egyesült Államok-Szerbia     17.00
A 3. HELYÉRT 
Görögország-Horvátország   14.30
DÖNTŐ          
Olaszország-Spanyolország  20.00
 
 
 
 
 
 
 



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok