Összefoglaló jegyzőkönyv az MVLSZ Szakmai Testületének üléséről

2022. június 19. 12:00

Időpont: 2022. június 13.
Helyszín: Komjádi uszoda, tanácsterem
 
            Faragó Tamás elnöki köszöntőjében üdvözli a nagyszámú egybegyűltet, gratulál a Ferencváros BL-teljesítményéhez és egyúttal az elmúlt időszak színvonalas teljesítményei miatt érzett örömének ad hangot.
            Varga Dániel, az OSC vezetőedzőjeként arra kapott felkérést, hogy előadásában értékelje a felnőtt férfi bajnokságot. Varga azzal kezdi beszámolóját, hogy örömmel fogadta el a meghívást, ugyanakkor szubjektíven, OSC-s szemüveget viselve, a top csapatokra koncentrálva kívánja megtartani összegzését.
Sikeres olimpián vagyunk túl, s bár a Covid idén is jelen volt (példának említi csapata Spandau elleni mérkőzését), a pandémia is kevésbé húzta keresztül a klubcsapatok számításait. Ugyanakkor a nemzetközi mezőnyben játszó együtteseknek a párhuzamos terhelés mellett nehezebb dolga volt.
Nem lett azonban nézettebb a hazai póló. Varga üdítő kivételként a Ferencváros szurkolótáborát, néhány kiemelt találkozót és a bajnoki döntő csatáit jegyzi meg. Meglátása szerint a nézők uszodába csalogatásához egységes kampány és televíziós magazinműsorok kellenének.
Trendként jelenik meg, hogy a nemzetközi sportélethez igazodva egyre korábban kezdődnek meg az átigazolásokkal kapcsolatos megbeszélések, amit nem minden játékos kezel egyformán profin.
A bajnokság színvonalát annak ellenére is csökkenőnek látja, hogy a kiscsapatok elleni mérkőzésekkel kapcsolatban pozitív változást tapasztalt a szezon során. Azért sem tartja helytállónak a sokszor leírt 'világ legjobb bajnoksága' titulust, mert egy nagy generáció vonult vissza az utóbbi években, ami pedig a légiósokat illeti, az elmúlt három olimpia 29 bajnokából csupán 2 játszott idén a magyar pontvadászatban. A két tendencia összeadódik, s azt eredményezi, hogy nincs igazi verseny az első osztályú játékossá válásért. A lehetséges megoldások között említi meg a Fradi és a Honvéd bővebb keretét, ami plusz motivációkat válthat ki.
Peking olimpiai bajnoka kérdésként teszi fel, hogy a külföldi edzőktől tanultunk-e, hoztak-e taktikai, módszertani újdonságokat, s egyáltalán kell-e tanulnunk tőlük?
Az újbudaiak vezetőedzője kitér a játékvezetésre is, amivel kapcsolatban úgy összegez, hogy nemzetközi felfogást láttunk, nem nemzetközi szinten. Hiányérzetet érez, mert nem homogén a játékvezetők minősége, azonban jelzi, hogy maga sem tudja a helyzet megoldását. Tendenciaként azonosította a több ítéletet, amit figyelembe kell venni, mivel technikai, taktikai vonatkozásai is vannak.
A játékkal kapcsolatban kiemeli a Ferencvárost, amit a jól beépített fiatalok, a hasznos légiósok, a széles taktikai repertoár, a 10 válogatott játékos és a Varga Dénes - Vámos - Vogel tengely miatt is kiválónak tart.
Varga a védekezés kapcsán úgy értékel, hogy ilyen bíráskodás mellett a jó bekk hozzáadott értéke a támadásban mutatkozik meg. A gyakori kiállítások miatt a nem klasszikus védőjátékosoknak is el kell vinniük 1-1 ítéletet. A jelenség tovább erősíti a multifunkcionális pólósok keresettségét. Ez is az oka, hogy kevés a tiszta szoros, míg a zónának szinte valamennyi változatával gyakran találkozik, aki kilátogat egy bajnoki mérkőzésre.
Az emberhátrányok hatékonysága a kapuson, a blokkok minőségén és a szervezettségen múlik. Nagyon hangsúlyos a középső védő mozgása.
Emberelőnyben, ahol 'nem a figura lövi a gólt' az egyéni képesség és az összehangoltság dönt. Itt leginkább a kapufás játékban van fejlődési potenciál. A védekezés kapcsán már említett játékvezetői felfogás miatt adódik a kérdést, hogy mi lesz a klasszikus centerekkel? Az akciógólokkal és a kimagasló kapufás játékkal tudnak kitűnni, illetve esetükben is kötelező tudáselemmé vált a védekezés és a jó úszástudás.
A kapusok közül Varga Vogel Soma kiválóságát emeli ki, s egyúttal a lövések javulását, a blokkok esetleges hiányát említi. Úgy látja, hogy ezek összeadódva eredményezik azt, hogy sok kapott góllal is védhet jól egy hálóőr.
Előadása végén konstruktív kérdéseket, továbbgondolásra sarkalló útravalót fogalmaz meg: Mennyit fejlődik itthon egy fiatal tehetség egy szezon alatt? Jót tenne-e, ha Zalánkit követve többen próbálnák meg magukat külföldön? Megoldható-e, hogy a Szövetség gyakrabban szervezzen edzői képzéseket, illetve, hogy a klubokat kötelezze a mérkőzések streamelésére és adatbázisba való feltöltésére? S végül, van-e akadálya, hogy a játékvezetőknek írásban meg kelljen indokolniuk a cserés kiállításokat?
A második előadást Székely Bulcsú, az MVLSZ UP Bizottságának elnöke tartotta, az utánpótlás bajnokságokról. A most befejeződött pontvadászatok kellemes meglepetése volt a szélesedő mezőny, az utóbbi évek legjobbjaihoz felzárkózó Szeged, Vasas, Szolnok és OSC teljesítménye.
Székely röviden ismerteti a 3 éve, még Benedek Tibor kezdeményezésére gyökeresen átalakuló UP-bajnokságok tapasztalatait. A Covid miatt az új szisztéma - amely a klasszikus oda-visszavágós rendszert váltotta fel - javításra szoruló elemei csak idén jöttek ki. Azonban ezekkel együtt is nagy sikernek tekinthető az új lebonyolítás. Sikerült ugyanis elérni, hogy az azonos szintet képviselő csapatok többet játszanak egymással, hogy legyen egy színvonalas és izgalmas rájátszás, s hogy januárban lehessen alapozni. Az említett 'gyermekbetegségek' közé tartozik, s ezeket a következő kiírásban már korrigálja is a Szövetség, hogy túl összetett volt a lebonyolítás, a végjáték párosításain csiszolni kellett, a fair-play jegyében ki kellett venni a számolgatásra lehetőségre adó kiskapukat, illetve a második és a harmadik szakasz hazai/idegenbeli találkozóinak az arányát közelíteni kellett.
A következő bajnoki kiírásban a 16 csapat egy teljes kört fog egymással játszani. Az ezalatt kialakult erősorrend alapján (ezt még a 3 korosztály közös teljesítménye alapján kalkulálják majd) az utolsó 4 helyezett az alsó házba kerül, ahol még 3 kört játszanak egymással. A felső 12 csapat pedig egy teljes új kört bonyolít le, aminek a végén egy final 8 lesz a csúcspont.
A szabályok is egyszerűsödnek. Egyrészt kivezetik a hozzá fűzött reményeket nem beváltó kötelező szorost, másrészt pedig a korosztályok közötti szabálykülönbségek is megszűnnek (egy apró kivétellel).
Székely említi azon kidolgozás alatt álló szövetségi  terveket, melyek régi adósságaink: alakul egy széleskörű szakmai anyag és a mérések bevezetése is az utolsó fázisba lépett. Mindezeken túl tervez az UP Bizottság egy edzői továbbképző konferenciát a kapufás játékkal kapcsolatban, s foglalkozik a mérkőzések alatti edzői viselkedéssel is.
A hozzászólók közül Kovács István a színvonal és a pénz viszonyáról beszél. Jó eredményhez ugyanis - fogalmaz a Szolnok szakmai igazgatója - kellenek a kiváló légiósok is. A közepes vagy rossz külföldi játékos azonban nem éri meg. Meglátása szerint vannak kimagasló tehetségeink (Fekete Gergőt és Molnár Eriket említi a teljesség igénye nélkül), s kiváló univerzális játékosaink is, mint Angyal Dániel. Problémának látja azonban, hogy mind az edzők, mind az utánpótlás játékosok között alacsony a mérkőzéslátogatási hajlandóság.
Madaras Norbert a gazdasági helyzet miatt úgy látja, hogy a 10-12 csapatos OB1 lenne a megoldás, mert most sincs elég, de a jövőben még kevesebb lesz a minőségi játékos. A jó légiósok számának a csökkenése felértékeli a közepes magyar játékosok piaci értékét.
Merész András a játék egyre inkább fizikális dominanciájára hívja fel a figyelmet, ami az OB1-be való beleérést nehezíti. Jó kezdeményezésnek tartja, hogy a Szövetség elindította az alkatilag kiemelt csoport tehetséggondozását. Dabrowski Norbert pedig a Komjádi kupát/ Komjádi bajnokságot látja a probléma lehetséges megoldásnak.
Cseh Sándor kiemeli, hogy a magyar válogatott az egyik legerősebb a világon, ami a társadalmilag elvárt eredményesség-kényszerrel párban nehezíti a fiatalok beépülését. Véleménye szerint nagyot léptünk előre a posztorientált képzésben.
Zárásként Faragó megköszöni az előadásokat, a kollégák jelenlétét és - mint mondja - örül a sok magyar tehetségnek. Ugyanakkor szorgalmazza a vízilabda szakkönyv létrejöttét és arra bátorítja a magyar szakmát, hogy edzésmódszerekben előzzük meg a világot!
 
Dr. Faragó Tamás, MVLSZ SZT-elnök
Dr. Nádor Koppány Zsombor, MVLSZ SZT-titkár
Budapest, 2022. június 16.
 



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok