Az év legjobbjai az MVLSZ-nél: Varga Dániel és Keszthelyi Rita

2013. december 12. 12:54

A Magyar Távirati Iroda több évtizedes hagyománya, hogy minden évben arra kéri a szövetségeket: nevezzék meg ők is az adott év legjobb pólósait. A ma nyilvánosságra hozott lista szerint Varga Dániel és Keszthelyi Rita lett a sportág legjobbja.

Az egész év remekül sikerült a magyar pólónak – azaz nem könnyű kiválasztani, hogy kik az évad legjobbjai. Válogatottjaink fantasztikusan teljesítettek: Magyarország az egyetlen náció, amelynek mind férfi, mind női csapata egyaránt a legjobb négy közé jutott az év két legfőbb viadalán, a Világligában és a világbajnokságon.

Nem volt tehát könnyű a választás – ha csak azt vesszük, hogy a férfiaknál Varga Dénes és Nagy Viktor fej-fej mellett végzett az első két helyen az év legjobb európai pólósáról döntő szavazáson (LEN Award), és hasonló várható a világ legjobbját kiválasztó voksoláson is; míg a hölgyeknél a LEN-nél Szücs Gabi, a FINA-nal Bujka Barbara került rá a legjobb ötöt felvonultató listára.

Ehhez képest – de csak ehhez képest – jelenthet némi meglepetést a kívülállóknak az MVLSZ választása: a férfiaknál ugyanis Varga Dániel, a lányoknál pedig Keszthelyi Rita lett a legjobb.

Egy ilyen esetben sok mindent mérlegelnek a sportági döntéshozók, akik nem csupán a különdíjakra vannak tekintettel. Hivatalos indokolás nincs, azonban Varga Dani esetében aligha feledhető, hogy miután a Világliga Szuperdöntőjében, a szerbek elleni finálében ujjtörést szenvedett, egészen elképesztő lelkierőt mozgósítva szuggerálta magát, hogy a világbajnokságra rendbejöjjön. Az orvosok nem adtak túl sok esélyt erre, Dani azonban begipszelt kézzel is edzett, és végül, ahogy akarta, ott volt Barcelonában, ahol aztán nem csupán csapatkapitánya, de tényleg igazi vezére volt a világbajnok csapatnak: fantasztikus gólpasszok (9 asszisztja volt, a második legtöbb a csapatban) és gólok, oszlop a védekezésben – azaz tökéletesen érthető volt a jelölés.

Keszthelyi Ritáról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: bajnok és kupagyőztes lett a ZF-Egerrel, rögtön az első nemzetközi szezonban négyes döntőig jutottak a Bajnokok Kupájában, majd következett a Világliga Szuperdöntő, ahol negyedikként zártak, majd a világbajnokságon jött a pazar menetelés, egyetlen vereséggel – a spanyolok elleni elődöntő még ma is fájó emlék, de most már mindegy... A lényeg: bronzérmes lett a csapat, „Keszi” pedig fantasztikus produkciót nyújtott, hiszen 21 góljával második lett a vb góllövőlistáján, a legjobb négy közé jutott csapatok játékosai közül ő volt a legeredményesebb (csupán az általunk legyőzött hollandok legjobb lövője, Klaasen előzte meg).

Reméljük, a jövő évi budapesti Eb hasonlóan széles választékot kínál majd – a Világkupával és a Világliával egyetemben.



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok