Merész András: Most kiderül, mennyire vagyunk egységesek

2013. december 12. 00:57

A felnőtt válogatott szövetségi kapitánya a juniorok elleni meccs után gyorsan sietett vissza gyógyulni, de azért összefoglalta gondolatait a jelenlegi szituációról. Petrovics Mátyás is értékelt.

Fotó: Cser Dániel

A magyar női válogatott 15-5-re verte a juniorokat a Kőér utcai bemutató-mérkőzésen. A találkozó után a két kapitányt kérdeztük.

Először is: hogy van? – érdeklődtünk a meccsre a Szent László Kórházból kimenőt kapó Merész Andrást.
Az egészségi állapotom félóránként változik, a baromi jó és a nem annyira jó között. Néha úgy érzem, hogy szombaton sem tudok elutazni Cataniába, de azon leszek, hogy mégis így legyen.

Jó meccs volt?
Jó kezdeményezésnek tartom a mérkőzést. A női vízilabdában azért közelebb van a junior és a felnőtt korosztály, ma is játszottak olyan fiatalok, akik eddig a felnőtt kerettel készültek. Külön kértem a lányokat, hogy próbáljuk 5 gólon tartani az ellenfelünket, ez egy amolyan lélektani határ, ami a védekezés hatékonyságát is mutatja. Nos, ez sikerült. Persze, voltak hibák is, de Olaszországban például nagyon nem ebben az összeállításban játszunk majd. Sajnos, Kasó Orsinak egy komoly húzódása van, úgy tűnik, nem tud velünk jönni Olaszországba.

Nyilván változott a hangulat a hirtelen jött betegség miatt.
Azt mondtam a játékosaimnak, most fog kiderülni, mennyire tudnak - lényegében - önállóan játszani, mennyire egységes ez a csapat, mennyire tudnak összefogni a lányok a cél érdekében. Mindemellett Attila egy nagyon jó edző, nagyon jól meccsel, de stílusban nyilván különbözünk. Persze, szeretnék ott lenne a Világliga-meccsen.

Pörögnek a lányok? A meccs elején nem volt túl meggyőző az a „Hajrá, magyarok”, amit Ön is észrevett.
Az vicces volt, valóban. Abban azért az is benne volt, hogy egyrészt augusztus óta először voltunk együtt, másrészt most voltak olyan új játékosok a keretben, akik lényegében nem is tudják, mi jön az 1-2-3 után. Persze, fáradtak voltak a lányok, ebben közrejátszott, hogy a meccs előtt egy órát futottak a folyosón. Keddre azért igyekszünk összerázni őket, négy edzőmeccset játszunk majd az olaszokkal, lesz másfél nap, amikor csak magunk leszünk. Tény, hogy nagyon erősen látszik az év vége a játékosok lelkiállapotán. Kicsi az ingerküszöbük, gyorsan felhúzzák magukat, így tényleg fontos értékmérő lesz a következő pár nap. Nehéz a két ünnep közötti edzés leendő kínját is megemészteni, ráadásul január elején Takács Orsi és Bujka Barbi itthon lesz, így nekik is edzéseket vezénylünk majd. De csak egyet tudok mondani, és ez a motivációs is egyben: jön az Eb. Nincs mese.

Kollégája, Petrovics Mátyás jogosan volt elégedett a meccs után, a lányok helyt álltak a nagyok ellen. Így foglalta össze a látottakat:

„Azt gondolom, tudtunk segíteni a felnőtt válogatottnak a felkészülésben. Bátran és harcosan játszottunk, egy pillanatra sem tette fel senki a kezét. A végeredmény reális, a játék gyorsaságában elmaradtunk tőlük, a lefordulásokban nem tudtuk megakadályozni az ellenfelet. Ez természetes is, viszont a pozíciós játékban egyenrangú ellenfelek voltunk. Jól küzdöttek a lányok. Ennek a csapatnak a nagy része a junior vb-re készül, kisebbik része az Eb-re. Egy erős keret, talán a legjobb volt ma itt. A sok kapott gól ellenére nagyon jó kapusteljesítményünk volt, és mindenki szemében láttam a tüzet. Ez azért fontos, mert év vége van, és egy gálamérkőzésről volt szó. Mindenki vízilabdázni akart, és jól játszani. Örülök a meccsnek, remélem, lesz még ilyen a jövőben is. Majdnem tele volt a lelátó annak ellenére, hogy a szezon végén és hétköznap este játszottunk. Remélem, a felnőtt válogatott is profitált a meccsből.”

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok