E.ON OB I: döntetlen az OSC-Szolnok rangadón, búcsúzott a Debrecen

2022. március 26. 17:22

Az OSC-nek kedvező a 11-11-es döntetlen, amely a Kondorosi úton született az elődöntő szereplői között. A Debrecen hazai veresége nyomán az utolsó helyen zárt a bajnokságban, így a versenykiírás alapján kiesett az élvonalból.

Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Nagy volt a tétje az OSC és a Szolnok rangadójának szombat délután, hiszen a két csapat egymás ellen játszik a bajnoki elődöntőben, nem volt mindegy, mi lesz alapállás a párharcban. Az OSC nyerni tudott korábban Szolnokon, így egy esetleges hazai sikerrel 6-0-val kezdődött volna az elődöntő.

Nos, Gbadamassi emberelőnyös góljával a Szolnok szerezte meg a vezetést, a túloldalon Manhercz Krisztián próbálkozott fórból, a blokk mentett, majd szintén a helyén voltak a szolnoki kezek Vigvári Vince lövésénél is.

Konarik Ákos kettőre növelte a szolnoki előnyt, Csacsovszky Erik akciógóllal szépített, majd Tóth Márton húzta be Salamon Ferenc nagy passzát, a 4. percben máris 2-2 volt az állás. Nem csökkent az iram, Jansik Dávid, majd Burián Gergely rezgette meg a hálót előnyben, Konarik viszont akciógóllal lőtte át a blokkot (3-4). Vigvári Vince, Jansik Dávid - csak sorra pötyöghettük a jegyzőkönyvbe a gólszerzőket és még hátravolt két perc az első negyedből. Más kérdés, hogy aztán már több gól nem született az első szakaszban.

Nem úgy rögtön a másik negyed elején, Dala Döme fejezett be egy fórt, amely után Ivan Zovicot, a Szolnok légiósát ütésért cserével állítottak ki. Burián egy labdaeladás után megítélt fórból úszott meg aztán (6-5), először vezetett az OSC. Az 5. percben már kettővel, Csacsovszky Erik használt ki egy újabb előnyt - a másik oldalon Angyal Dániel lövése akadt el a blokkban létszámfölényben.

Konarik már nem hibázott (7-6), de egyenlíteni már nem tudott a vendégcsapat a nagyszünetig, holott volt rá esélye, többször is.

Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Váratlan, de annál „szemtelenebb" lapos Csacsovszky-lövéssel indult a harmadik negyed, majd Lévai Márton hárított egy fontos szituációban Angyal lövésénél. Manhercz Krisztián kettős fórban talált be, először volt három gól a különbség 9-6-os OSC-előnynél, időt is kért Zivko Gocic. Nagy Ádám fejezett be rögvest egy előnyt, majd az 5. percig kellett várni az újabb gólig, Manhercz lőtte emberelőnyből.

Angyal sokadik lövése aztán beakadt, nem tudott hosszabb ideig elhúzni hárommal az OSC, így nyílt maradt a meccs az utolsó negyedre is. Jöhetett volna közelebb újra a Szolnok, de egy kettős fórt elhibázott, hogy aztán az utolsó másodpercben kapjon még egy 5 méterest (Angyal harcolta ki) - Konarik belőtte, 10-9-ről jött a zárónegyed.

A negyed 3. percében Kovács Gergő egyenlített egy szépen megjáratott előny végén (10-10), 2:30-cal a vége előtt pedig Burián lőtt remek gólt lóba nélkül (11-10).
Szépségversenyre jelentkezett Nagy Ádám húzása is Konarik passza után, izgalmas utolsó másfél perc várt ránk.

A Szolnok került emberelőny először, Manhercz Krisztián lopta le az egyik utolsó passzt, majd Varga Dániel kért időt. Megkapta a fórt az OSC is, Manhercz kezéből kiesett a labda, és kontrát ítéltek, hogy aztán már csak egy blokkolt lövésre maradjon idő.

11-11 a vége, 4-1-es OSC-előnyről indul a párharc, azaz így is három meccslabdája van az OSC-nek. Igaz, mivel a Szolnok maradt a második helyen, az első meccs a Tiszaligetben lesz.

A délután másik meccsén a Debrecen hazai pályán szenvedett vereséget a kissé tartalékos Ferencváros ellen, így búcsúzott az OB I-től. (A Szentesnek is 9 pontja van, de az egymás elleni eredmények a szentesieknek kedveznek.)
 
Kora este a Szentes végül nem tudta megakadályozni a friss Komjádi Kupa-győzteseket soraiban tudó Budapesti Honvéd dolgát, így vereséggel zárta az alapszakaszt. A kiírás értelmében az OB I/B második helyezettjével kell majd osztályozót játszaniuk alapesetben.

Az Eger kikapott Miskolcin egyetlen góllal, ami azt jelentette, hogy a Pécs kezében volt a saját sorsa: ha legyőzi az UVSE-t, benn van a nyolc között. Nos, hatalmas csata alakult ki a nap zárómérkőzésén, nem csoda, hiszen az UVSE-nek volt törlesztenivalója a Komjádi Kupa-negyeddöntős vereség után. Végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, és amikor már úgy tűnt, hogy a PVSK nem tud élni a nagy lehetőséggel, jött egy 3-1-es utolsó negyed. A pécsiek készülhetnek a BVSC elleni párosmeccsre.
 

E.ON Férfi OB I, 26. forduló:

Debreceni VSE-FTC Telekom 8-16 (1-6, 3-5, 1-2, 3-3)
Gólszerzők:
Somlai 3, Korbán, Török, Fülöp, Macsi P., Molnár L., illetve Fekete G. 4, Ubovic 3, Vigvári Vendel 3, Német 2, Molnár E., Gál S., Nyíri, Varga Vince
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Genesys-OSC Újbuda-Szolnoki Dózsa (4-5, 3-1, 3-3,
Gólszerzők
: Csacsovszky E. 3, Burián 3, Manhercz K. 2, Tóth M., Vigvári Vince, Dala D., illetve Konarik 4, Jansik D. 2, Nagy Á., Gbadamassi, Angyal, Kovács Gergő
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Szegedi VE–BVSC-Zugló 9-10 (4-4, 1-3, 1-2, 3-1)
Gólszerzők:
Sánta 2, Kardos A. 2, Bóbis B. 2, Boros, Kürti, Hajdu A., illetve Nagy M. 3, Tátrai 2, Kovács P., Csapó M., Ágh, Batizi, Mészáros M.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Metalcom-Szentes–Budapesti Honvéd 4-12 (1-4, 2-1, 0-2, 1-5)
Gólszerzők:
Pellei K. 3, Chilkó, illetve Kiss B. 2, Hosnyánszky 2, Molnár G. 2, Hessels B. 2, Manhercz Á., Ekler B., Gregor, Sugár
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PannErgy-Miskolci VLC–Tigra-ZF Eger 13-12 (5-4, 4-4, 2-2, 2-2)
Gólszerzők:
Sélley Rauscher 4, Biros B. 2, Krasznai 2, Várkonyi Á. 2, Seman, Tőzsér, Nagy N., illetve Kovács Gábor 5, Murisic 5, Lőrincz B., Baksa B.
(Teljes jegyzőkönyv: itt

PVSK-Mecsek Füszért-UVSE Hunguest Hotels 10-9 (3-3, 2-2, 2-3, 3-1)
Gólszerzők:
Csacsovszky A. 3, Gál D. 2, Csorba 2, Keresztúri 2, Oltean, illetve Ekler Zs. 3, Csapó Á. 2, Ionesco 2, Korbács, Vámosi
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Korábban játszották:

Kaposvári VK-A-Híd VasasPlaket 8-11 (2-1, 0-1, 2-5, 4-4)
Gólszerzők:
Vindisch 2, Berta 2, Horváth Á. 2, Palatinus, Mijic, illetve Bátori 5, Randjelovic 3, Szatmári 2, Mezei
 
 
Az alapszakasz végeredménye: 1. FTC 71 pont, 2. Szolnok 65, 3. OSC 64, 4. Vasas 60, 5. BVSC 48, 6. Honvéd 45, 7. Szeged 31, 8. Pécs 30, 9. Eger 28, 10. Kaposvár 25, 11. UVSE 23, 12. Miskolc 21, 13. Szentes 9, 14. Debrecen 9
 
A bajnokság folytatása - rájátszás a 7. pont eléréséig

Az 1-4. helyért
FTC-Vasas - az állás: 4-1
Szolnok-OSC - az állás: 1-4
Az 5-8. helyért
BVSC-Pécs - az állás: 4-1
Honvéd-Szeged - az állás: 6-0
A 9-12. helyért
Eger-Miskolc - az állás: 3-3
Kaposvár-UVSE - az állás: 1-4
 
A 13. helyezett Szentes osztályozót játszik az OB I/B második helyezettjével.
A 14. helyezett Debrecen kiesett.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok