A gödöllői selejtezővel elkezdődött az idei MEFOB

2022. március 25. 19:11

Imponáló helyszínen, a nemrég átadott Gödöllő Városi és Térségi Uszodában kezdődött el az idei EATON Magyar Egyetemi és Főiskola Bajnokság. A pénteki megnyitón a szervezők és a házigazda is elismerően szólt az esemény rangjáról, népszerűségéről és jelentőségéről.

Ők a főszereplők: a Semmelweis Egyetem (SE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE), a címvédő Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), a Debreceni Egyetem (DE), a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Széchenyi István Egyetem (SZE) csapatai.

Tizenhárom csapat kezdte tehát meg a selejtezőket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által fenntartott új gödöllői uszodában (a hölgyeknél - ahol a szegediek a címvédők - hat csapat vesz részt, rögtön a végjátékban). A szervező most is a Magyar Vízilabda Szövetség és állandó, elkötelezett partnere, a Magyar Egyetemi-Főiskola Sportszövetség (MEFS), a kiemelt támogató ezúttal is az EATON Enterprises Hungary.

Az idei bajnokságot pénteken kora délután ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

„Az egyik legfontosabb versenyrendszerünk ez a bajnokság" - fogalmazott Vári Attila. - Az egyetemi sport komoly szintre lépett az utóbbi időben, nemcsak a sportolók létszámában, hanem a minőségében is. A gödöllői uszodát egy kiváló egyetem üzemelteti, hatalmas előrelépés ez a térség számára, csak elismeréssel szólhatunk Gyuricza Csaba rektor úrnak a feltételek megteremtéséért. Rövid idő telt el az uszoda megnyitása óta, de már most több száz gyermek jár ide vízilabdázni, lányok, fiúk, ennek nagyon örülünk, és mindenben segítjük az itt dolgozók munkáját. Szerteágazó és tartalommal teli kapcsolatot ápolunk a hazai egyetemekkel, elsők között kötöttünk együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetemmel, a Testnevelési Egyetemmel vagy épp a gödöllői MATE-vel is. Nagyon jó a kapcsolatunk a Mocsai Lajos által irányított Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetséggel, nekik is köszönjük a befektetett energiát a mindennapokban és a mostani MEFOB alkalmával is."

Prof. dr. Mocsai Lajos, a MEFS elnökeként elmondta, méltó egyetemi helyszín a gödöllői uszoda, sportágunk pedig kiemelt helyet foglal el az egyetemi sportban.

„A vízilabda a férfi és a női vonalon is emeli a létszámát az egyetemi sportrendszerben, és a többi csapatsportághoz hasonlóan igazi egyetemi sporttá válik. A vízilabda intellektuális sportág, az egyetemisták körében pedig egy kiváló közösséget teremt. Vári Attilával szoros a munkakapcsolatunk, köszönöm neki az igyekezetet és gratulálunk a vízilabda sportágnak a nemzetközi sikerekhez. Idén is lesznek közös feladataink, Universiade, Világjátékok, a szövetség komoly hozzájárulása nélkül nem lehetnének támogathatóak ezek az események" - mondta Mocsai Lajos.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora weboldalunknak elmondta, nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában az egyedüli egyetem a gödöllői, amely saját versenyuszodát működtet.

„Ez óriási felelősség és rendkívül nagy feladat, ugyanakkor egy hatalmas lehetőség is. Oly mértékben tudjuk alakítani, irányítani az egyetemi sportéletet, amire korábban nem volt példa. Már érzékeljük ennek az előnyeit, az egyetemi sportegyesületben fél év alatt megnégyszereztük az igazolt sportolók láétszámát, és ebben a vizes sportok játszanak központi szerepet. 300-ról 1200 főre nőtt a létszám. A MEFOB az első országos versenyrendezvény az uszodában, sok sporteseményt rendezünk ezekben a hetekben is, ezek is erősítik az egyetemet, a sportot, hiszen a tudomány és a kultúra, sportkultúra szervesen kapcsolódnak egymáshoz."

A megnyitón részt vett Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint dr. Faragó Tamás olimpiai bajnokunk is, akik ebben az évben is ott lesznek majd a MEFOB fő állomásain.

A MEFOB idei döntőjét majd Miskolcon rendezik meg, májusban.

A selejtező mérkőzései (március 25-én és 26-án) élőben követhetők a waterpolo.hu oldalon futó streamen.
 
Gyuricza Csaba, Mocsai Lajos és Vári Attila gondolatai.
 
A teljes programot itt lehet megnézni.
 
Az eredményeket pedig itt lehet követni.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok