Női gála: a „nagyok” nyertek a lelkes juniorok ellen

2013. december 11. 23:17

Hasznos meccset vívott a felnőtt és a junior női válogatott a Kőér utcában. Ott volt Merész András is, akinek még kell egy kis erő ahhoz, hogy ott lehessen Cataniában a hétvégétől a Világliga-meccsre készülő lányok mellett.

Fotó: Cser Dániel

A női vízilabdában dolgozó szakemberektől már jó ideje tudjuk (persze, magunktól sem nehéz kitalálni), hogy talán nincs is mindig értelme hazánkban junior, ifi vagy felnőtt korosztályról beszélni női vonalon, olyan nagy az átfedés a válogatottak keretében.

A kis merítési lehetőség ellenére megannyi tehetsége van a magyar női pólónak, ez már Barcelonában és a korosztályos világversenyeken is megmutatkozott. És a szövetség a nagyérdeműnek is megmutatná mindezt, alkalomadtán: ahogyan a fiúknál, úgy a lányoknál is hagyományt teremtene a junior-felnőtt mérkőzéssel. Szerdán kiderült, hogy van értelme a kezdeményezésnek, ugyanis egész sokan ültek a lelátón – ott volt például a felnőtt keretbe meghívott, de ezúttal a junioroknál szereplő Kuna Szonja édesapja, Kuna Péter, valamint klubja, az UVSE jó pár játékosa is, Áts Bertalan vezetőedző nemkülönben.

„Hűűűha” – ezt Merész András sóhajtotta a levegőbe, miután lányai a meccs előtti szokásos csatakiáltáson túlestek. Nem volt túl meggyőző az a „Hajrá, magyarok”, azt viszont örömmel láttuk, hogy a kapitánynak helyén van a humora és a hangja is. A válogatott szakvezetőjét egy igen makacs betegség gyengítette le az elmúlt napokban, a meccsre orvosi engedéllyel kapott kimenőt a Szent László Kórházból. A találkozó nagy részében nem is ő, hanem segítője, Kelemen Attila meccselt.

Haraptak a juniorok, akiknél Kuna mellett a felnőtt válogatottban már többször is szerepet kapó Gurisatti Gréta és Horváth Brigitta, valamint a mostani összetartásra behívott Sikter Diána is főszerepet kapott. Különösen jól ment a kapuban Doroszlai Vandának, aki Csabai Dóra vagy épp Menczinger Kata ziccerénél is bravúrosan avatkozott közbe.

Petrovics Mátyás csapata egy ideig a számokat tekintve is tapadt a nagyokra, de a második negyed harmadik percétől a harmadik játékrész ötödik percéig nem szerzett gólt, így Kuna Szonja találata után (5-3) ez a pauza 11-3-as részeredményt hozott. A felnőttek között Keszthelyi Rita, akit hazaengedett a Catania, ezúttal is rendkívül komolyan vette a meccset – tőle persze ez nem szokatlan, nagy harcot vívott például Szmodics Viktóriával.

Két remek találattal fejeződött be a mérkőzés, előbb Sikter Diána zárta le az akciót távolról úgy, ahogyan az időkérés alkalmával kérte tőle Petrovics Mátyás, majd Bujka Barbara szerzett mintául is szolgáló centergólt.

A vége tehát 15-5, a különbség egy tízes.

A találkozó végén mindkét kapitány félrevonult a játékosaihoz, majd elbúcsúztak egymástól. Merész András visszatért a kórházba, a felnőtt válogatott tagjai pedig rákészülhettek a csütörtöki utazásra, Cataniába.

Hamarosan következnek a nyilatkozatok.

Eredmény – felkészülési mérkőzés:

Magyar felnőtt női válogatott – Női juniorválogatott 15-5 (5-2, 3-1, 4-1, 3-1)
Kőér utca, játékvezetők:
Vogel, dr. Fekete

Magyar felnőtt válogatott: Gangl – Csabai 1, Miskolczi 3 (1), Keszthelyi 5 (1), Garda, Menczinger, Bujka 3. Csere: Kisteleki H. 1, Kele, Hevesi 2, Tóth I. Szövetségi kapitány: Merész András. Edző: Kelemen Attila

Juniorválogatott: Doroszlai – Illés H., Gurisatti 1, Horváth B. 1, Sikter 2, Szabó S., Leimeter. Csere: Farkas T., Tamás V., Kuna 1, Szmodics, Varga V., Sinka. Szövetségi edző: Petrovics Mátyás. Edző: Győri Eszter

Gól/emberelőny: 3/7, illetve 2/13
Ötméteresek: 2/2, illetve -
Kipontozódott: Szabó S.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok