Vári Attila: sportdiplomáciai egyeztetéseket kezdeményezünk

2022. február 02. 15:00

Az Nemzetközi Úszószövetség keddi döntése után (ismét eltolták a fukuokai vb-t, így jelentősen felhalmozódott a 2023-as versenynaptár, egyúttal rengeteget a kérdőjel) a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke sportdiplomáciai egyeztetést sürget.

Fotó: MVLSZ

Miként a keddi napon hivatalossá vált, a 19. FINA Világbajnokságot a Nemzetközi Úszószövetség 2023. július 14. és 30. között rendezné meg, a 2023 novemberére kiírt dohai világbajnokság 2024 januárra tolódik. A FINA közleménye szerint a fukuokai szervezőbizottság és az érdekeltek egyetértettek a halasztásban, így „2023-ban biztonságosan és sikeresen lehet megrendezni a vb-t". A közlemény szerint, amely Husain Al-Musallamot, a FINA elnökét is idézi, a szervezet folyamatosan kapcsolatban van a sportolókkal, edzőkkel és minimalizálná a vírushelyzet versenyzésre gyakorolt hatását, ugyanakkor nem tud elmenni az omikron variáns okozta nehézségek mellett.
 
A bejelentés után válogatottjaink szövetségi kapitányai, Märcz Tamás és Bíró Attila is elmondták a véleményüket.
 
Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az M4 Sport Sporthíradó című műsorában megerősítette, a koronavírus-járvány miatt 2021-ről idén májusra eltolt, majd kedden jövő júliusra halasztott fukuokai vizes világbajnokság kapcsán világszinten sokan elégedetlenek, így rövid időn belül sportdiplomáciai egyeztetés várható.
 
A vízilabdázóként kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok sportvezető kifejtette: nagyon sok kollégával beszélgetett az ismételt halasztásról, nemcsak a vízilabdában, hanem más érintett sportágakban is, és ezzel kapcsolatban ugyanúgy teljesen tanácstalanok pillanatnyilag, mint a versenyzők, válogatott sportolók, akik szintén értetlenül állnak a fejlemények előtt.
 
„Szeretnénk, ha pozitív kimenetele lenne ennek az egésznek, de közben meg nagyon nehezen tudjuk kezelni, úgy a versenyek, mint a felkészülés és a sportolók szempontjából. Nekünk sportvezetőként tennünk kell valamit a sportolóinkért, hiszen egy ilyen évre felkészülni szerintem lehetetlen" - nyilatkozta, majd elmondta: tiszteletben tartják a szervezőbizottságok munkáját, a nemzetközi szövetséggel, a FINA-val pedig nagyon jó kapcsolatban vannak, de biztos, hogy sportdiplomáciai egyeztetést kezdeményeznek, hiszen nekik sportvezetőként kötelességük megvédeni a sportolóikat, valamint a világbajnokságok súlyát.
 
„Nagyon fontos időszak lesz a következő egy-két hét, mert itt nemcsak a magyar vezetők, hanem világszinten is nagyon sokan elégedetlenek, hogy ez az elhalasztott esemény, illetve a szorosan egymást követő világversenyek miként befolyásolják sportágaink megítélését" - tette hozzé.

Felvetés kapcsán kiemelte: amikor a pandémia miatt 2020-ról tavalyra halasztották a tokiói olimpiát, nagyon örültek annak, hogy végül mégis megrendezték az ötkarikás játékokat, ahová a világ legjobb sportolói el tudtak menni. A vizes vb újbóli elhalasztását azonban meglátása szerint már nem bírja el semmilyen sportszövetség és sportszervezet, miként a sportolók is képtelenek kezelni az ezzel járó nyomást.
 
Jelen állás szerint a 2023-as vizes vb-t követően egy éven belül újabb vb, továbbá a párizsi olimpia, valamint Európa-bajnokság vár majd a vízilabdázókra, akiknél a rendkívül feszítetté váló versenynaptárban kérdéses az időpontja az olimpiai kvalifikációs világligának és az olimpiai selejtezőnek is. Közben természetesen idehaza is egyeztetésekre lesz szükség, hiszen amint véglegesen kialakul például a nemzetközi klubesemények minden bizonnyal átírt programja, a magyar bajnoki versenynaptárat is ehhez kell majd igazítani.
 



E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Szolnoki Dózsa

2023. febr. 01. 20:45

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - BVSC-Zugló

2023. febr. 11. 13:00

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok