A világbajnokok is a falra kerültek

2013. december 09. 15:48

Az évtizedes hagyományt folytatva újabb márványtáblát avattak a margitszigeti Hajós Alfréd-sportuszodában: ezúttal az augusztusban világbajnoki címet szerzett férfi vízilabda-válogatott tagjai kerültek be a pantheonba, pontosabban fel, az előcsarnok falára.

Fotó: Szaka József

Az olimpiai és világbajnoki címek emlékét márványtáblák őrzik a Hajósban: az itt készülő vízilabdázók – és persze az úszók, illetve öttusázók – jóvoltából gyakorlatilag már alig van fehér felület a hatalmas előtérben. Kilenc olimpiai bajnokcsapat és – a két hölgysikerrel együtt – öt világbajnok együttes névsora díszíti immár a falakat. Úgy is mondhatnánk, kőbe vésetett, hogy Magyarország a sportág elsőszámú nagyhatalma – hiszen a két legfontosabb viadalon egyetlen ország sem szerzett ennyi elsőséget (a férfi és női aranyérmeket számítva Olaszország a második legeredményesebb, öttel kevesebb, összesen 9 bajnoki címmel).

Hétfőn leplezték le azt a márványtáblát, amelyen a 14. diadal kivívói szerepelnek, azaz a Barcelonában világbajnoki címet szerzett férfiválogatott tagjai: Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Decker Attila, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Nagy Viktor, Szivós Márton, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes – akik valamennyien jelen voltak az ünnepségen.

A magyar vízilabda családi kötelékeit jól mutatja, hogy a Decker-fivérek a hatodikok az aranyérmes testvérpárok sorában, a két Varga, Dániel és Dénes pedig az elsők, akik olimpián és világbajnokságon is győztek közösen. Az pedig egyetemes sporttörténelmi unikum, hogy egy család harmadik generációja is belépjen az aranyérmesek sorába, mint az történt Szivósék esetében, ahol a nagyapa (id. Szivós István, 1952 és 1956 olimpiai bajnoka) és az apa (ifj. Szivós István, 1973-ban világbajnok, 1976-ban olimpiai bajnok) után a fiú, Szivós Márton is végre „táblára került”.

A jelenlegi együttesből Madaras Norbert nevével találkozhatunk a legtöbbször a táblákat nézve: a kiváló balkezes négy névsorban is feltűnik (olimpia: 2004 és 2008, vb: 2003 és 2013) – ő egyébként a magyar vízilabda-sport történetének első kétszeres világbajnoka. Mint ahogy a szakvezető, Benedek Tibor is történelmet írt: ő az első, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnokságot nyert.

Az aranyérmesek mögött pedig már készülődnek az újabb generációk: a Magyar Vízilabda Szövetség és támogatója, az Univer Product Zrt. közös internetes játékra invitálta a szurkolókat, hogy szavazzák meg, kit tartanak a feltörekvők legtehetségesebbikének. A regisztráló szurkolók hat olyan ifjú pólósra szavazhattak, akiket Benedek Tibor ajánlott a figyelmükbe: Bedő Krisztián, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Lévai Márton, Német Toni és Salamon Ferenc „versengett” a voksokért. A „Hajrá, magyarok!” néven, a szövetségi hivatalos honlapján, a waterpolo.hu oldalon futó játékban csaknem kétezer pólórajongó vett részt, akiknek túlnyomó része – negyven százaléka – a Vasas 19 éves centerére, Német Tonira szavazott, így ő vihette haza a 100 százalékban hazai tulajdonban álló, kecskeméti székhelyű Univer hatalmas ajándékcsomagját.
 
A SportKlub Híradójának tudósítása
 

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok