Tokió 2020 - Varga Dénes: „Kívánom, hogy nyerjék meg a görögök”

2021. augusztus 06. 12:53

A tokiói férfitorna elődöntője után a magyar válogatott tagjai érthetően csalódottan haladtak át a vegyes zónán, de azért próbáltak magyarázatot találni a történtekre.

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A csapatkapitány, Varga Dénes szerint az emberelőnyök megjátszásában akadtak problémái csapatunknak, szerinte a fórgólok is inkább egyéni megoldások eredményeként születtek meg. (Tudósításunk itt olvasható.)

„Nem tudtuk megragadni ezt a lehetőséget, hiszen értelemszerűen, ha győzünk, meglett volna az esélyünk, hogy olimpiát nyerjünk. De a görög csapat kiválóan játszott, remek védekezéssel. Ez már látszott a negyeddöntőben is, hiszen Montenegrót is nagyon kevés gólon tartották. Igyekeztünk feltörni a védelmüket, elemeztük is, sokat foglalkoztunk vele, mégsem tudtuk azt csinálni, amit elterveztünk. Jól reagáltak mindenre, ráadásul az összes gólunk, amit fórból lőttünk, inkább egyéni bravúr volt. Szinte akciógólokkal felérő gólokat tudtunk csak szerezni, ami ezen a szinten nagyon ritka. A védekezésben nem volt nagy gond, talán a végén kaptunk csak két könnyebb gólt."

Hogy mi a görög blokkok eredményességének eredője?

„Tendenciózus, hogy a görögök ebben nagyon jók, nem tudom, miért, talán ez egyfajta görög titok. Vagy lehet, abból adódik, hogy a csapat nagy része egy klubból érkezik és az edzőjük is ugyanaz. Én erről azt gondoltam egyébként, hogy ez fásultságot okoz majd számukra. Ma úgy tűnt, hogy inkább az előnyökre válik. Össze vannak rakva. Ilyenkor mindig azt kívánom, hogy az a csapat, amelyik minket kiejt, nyerje is meg a tornát. Az igazolná, hogy ma jogosan kaptunk ki."

Nyerni bronzérmet is lehet, a spanyol csapat ellen:

„Hm, hálás feladat... Most azt gondolom, a döntőbe jutni könnyebb volt, mint bronzérmet szerezni, de két nap múlva ez már mindegy lesz. Nyerni szeretnénk, ez nem kérdés" - fogalmazott Varga Dénes.

Erdélyi Balázs kereste a szavakat, a válaszokat, letörten értékelt:

„Nagyon nehéz most válaszolni a miértekre. Tudtuk, hogy nehéz lesz, és egy nagyon jó görög csapat jön velünk szemben, de azért nekünk is volt okunk a bizakodásra. Így is álltunk neki, de ez a mai egy ilyen nap volt, elöl semmi nem jött össze. Hátul még csak-csak, de a hat lőtt gól nagyon kevés, és ez megpecsételte a sorsunkat. Készültünk, persze, az emberelőny-emberhátrány játékra, ez nemcsak a görögökre jellemző, hanem erre az egész tornára is. Sokszor érthetetlen ítéleteket láthatunk oda-vissza, mindkét oldalon. Szóval sejtettük, hogy jók lesznek a görögök előnyben, most nem volt elég a mi játékunk, hogy ellensúlyozzuk."

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Zalánki Gergő sokat vállalkozott a meccsen, de neki sem igazán ment a játék ezen a napon.

„Ilyen a sport, valamikor minden sikerül, valamikor jó formában van a csapat, máskor meg nem. Sok mindent elemeztünk a játékukból, videóztunk, elsősorban az előnyöket néztük meg, magasan a legjobbat nyújtják ebben. A mostani bírói felfogás segít is nekik egyébként, ezzel a sok kiállításos játékkal. Hogy mi lenne az ellenszer? A jobb blokk, ez lett volna az elsődleges feladat. Szerintem összességében jól mozogtunk, nem volt ezzel baj. Ilyen a sport. Ha valaha sportolt is valaki, tudja, hogy nem mindig jön össze az, amit szeretnénk. Az Eb-n mi voltunk jobbak, most ők. De ez a szép a sportban, lesznek még világesemények, lesz még olimpia, meg lehet mutatni újra, mit tudunk. A bronzérmet szeretnénk megszerezni, mostantól csak erre szabad koncentrálni."

Manhercz Krisztián szerint talán túlságosan is akarta a sikert a magyar válogatott.

„Nehéz mit mondani... A görögök nagyon jól játsszák a fórokat, ma is bebizonyosodott. Mi kettővel kaptunk kevesebb fórt, mint a horvátok ellen, de akkor kilenccel több gólt lőttünk összességében a meccsen. Benne van, hogy a görögök jól használják ki a fórokat, de nekünk is jobban kellett volna. Az más kérdés, hogy ma olyan vízilabdát engednek ma ebben a sportágban, ahol nemcsak a nézők, tévénézők közül nem érti senki, mi történik, hanem azok sem, akik a vízben vannak. Végig rohantunk az eredmény után, a döntetlent sem tudtuk megtartani egy rövid időre sem, mindig közbejött valami. Apróságok döntöttek, talán annyira akartuk a győzelmet, annyira felbuzdultunk a horvátok elleni győzelem után, hogy ez most visszaütött."
 
Märcz Tamás szövetségi kapitány értékelését itt lehet visszaolvasni.
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 6., péntek
Elődöntő

Görögország-Magyarország 9-6 (2-1, 1-1, 2-2, 4-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Goldenberg (amerikai), Voevodin (orosz)

Görögország:
Zerdevas - Genidounias, Skoumpakis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou, Kolomvos, Vlachopoulos 1. Csere: Kapotsis, Dervisis, Argyopoulos 4, Mourikis, Gkiouvetsis 2. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos

Magyarország: Nagy V. - Manhercz 2, Vámos 1, Jansik Sz., Erdélyi, Varga D. 1, Mezei. Csere: Angyal, Zalánki 1, Hosnyánszky, Pásztor 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
Elődöntő
Szerbia-Spanyolország 10-9 (2-0, 2-5, 1-2, 5-2)
Gólszerzők:
Mandic 3, Rasovic 2, Filipovic 2, Prlainovic, Jaksic, Mitrovic, ill. Munarriz 2, Tahull 2, Mallarach 2, Bustos, Perrone, Granados

Az 5-8. helyért
Montenegró-Horvátország 10-12 (0-1, 3-5, 4-3, 3-3)
Gólszerzők: Ivovics 3, Perkovics 2, Matkovics 2, Brguljan 1, Vidovics 1, Ukropina 1, ill. Vukicevic 3, Fatovic 2, Loncar 2, Vrlic 2, Jokovic 1, Milos 1, Obradovic 1

Olaszország-Egyesült Államok 6-7 (2-2, 1-3, 2-0, 1-2)
Gólszerzők: Filgioli 2, Renzuto 2, Presciutti 1, Bodegas 1, ill. Bowen 3, Hooper 2, Obert 1, Woodhead 1

2021. augusztus 8., vasárnap - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
A 7. helyért
2.30: Montenegró-Olaszország
Az 5. helyért
4.00: Horvátország-Egyesült Államok
Az 3. helyért
6.40: Magyarország-Spanyolország
Döntő
9.30: Görögország-Szerbia

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok