E.ON OB I, DÖNTŐ: Angyal-parádéval előnyben a Szolnok

2021. május 19. 21:58

A bajnoki finálé első összecsapásán Zsivko Gocics együttese az ötgólos Európa-bajnok bekk vezérletével 18-10-re győzte le az OSC-t, így előnybe került az egyik fél második győzelméig tartó párharcban. Folytatás szombaton a Nyéki-uszodában.

Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Varga Dániel és Zsivko Gocics, a két olimpiai bajnok, korábbi csapattárs mosolyogva hallgatta a kezdés előtt negyed órával a mérkőzés ellenőrének, a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamásnak az úgynevezett „szokásos" bevezetőjét, egyszersmind ahogy lenni szokott, ahogy lennie kell, jó, baráti hangulatban készültek a felek az ütközetre. A játékosok is haveri pacsikkal üdvözölték egymást, miközben természetesen pontosan tudták, később keményen osztják majd egymást a medencében.
 
Bajnoki döntő, 2021, első felvonás, Szolnok. A felek nem is oly rég az Euro Kupa-döntőjében is összetalálkoztak, Szolnokon és a Nyéki-uszodában egyaránt a hazaiak nyertek három góllal, s végül ötméteresekkel diadalmaskodott Gocics együttese. Ez a két parti arra engedett következtetni, hogy a bajnoki döntőben is bármi megtörténhet, avagy esélyesről a szakemberek nem beszéltek.
 

Ezt alátámasztandó rögvest lehoztak egy olyan első negyedet a csapatok, amelyben egyrészt született hét gól, s amelyben másrészt mindkét oldalon igazolták, miért is jutottak eddig. Az elődöntőben megsérült Csacsovszky Eriket nélkülöző OSC szerzett vezetést (Hárai Balázs harcolta ki, Manhercz Krisztián értékesítette a büntetőt), de a Szolnok két akciógóllal válaszolt (Angyal Dániel, Filip Filipovics). Hárai aztán maga lőtte be azt a fórt, akit szerzett, de erre is érkezett két hazai találat: egy jó váltás után Szeghalmi Zsomborra nyúlt oda Manhercz, az ötöst Filipovics lőtte be, majd Konarik Ákos pattintotta be az első szolnoki fórt, 4-2 állt a táblán. Az etapot aztán Várnai Kristóf pontos húzása zárta. Ezt nem védhette Nagy Viktor, aki amúgy ötször is védett, Burián Gergőn speciel háromszor is kifogott.
 
A második negyed elején azonban jött az újabb OSC-gól, az egyenlítés (Manhercz), majd hozzávetőlegesen két olyan perc, amelyben higgadtsággal nem vádolhattuk a feleket... Csattant néhány füles, ment a verbális adok-kapok is, Dusko Pijetlovics dupla személyi hiába alaposan felforrósította a hangulatot. Nagy Viktor kivédte annak az Erdélyi Balázsnak a büntetőjét, aki Filipoviccsal akadt később össze. Fontos helyzetekben kapkodtak el akciókat mindkét oldalon, mígnem Radomir Rasovics, átellenben pedig Hárai volt pontos csapata jó előnymegjátszása után. Majd jött Angyal: az Európa-bajnok bekk brutális magabiztossággal vert be középről két labdát Lévai Márton kapujába. Végül ezt a szakaszt is Várnai gólja zárta, így 7-6 volt a félidőben.
 

Fordulás után Salamon Ferenc hamar egyenlített, erre a születésnapos Nagy Ádám válaszolt fórból. A Szolnok rendbe tette a védekezést, a blokkok a helyükön voltak, remekül zárt a retesz. És támadásban pedig főszereplővé léptek elő a fiatalok, Konarik és Szeghalmi, ezáltal 10-7-re lépett el a hazai alakulat. Erdélyi szerencsével szépített (a fáról lepattanó labda Nagyról került a kapuba), de jött Angyal, aki egy jó ellépés után Filipovics passzából szerezte negyedik találatát. A negyed végén Konarik és Salamon jutott a páros kiállítás sorsára, majd Hárai és Filipovics vívott nagyot, újra forró pillanatoknak lehettünk szemtanúi.
 
A záró menet előtt Varga Dániel igyekezett felrázni 11-8-as hátrányban lévő, csapatát, de Angyal ötödik alkalommal is kíméletlen volt, majd Nagy védett nagyot. A Szolnok kézben tartotta a csatát, Drasovics találatával már 13-8 volt az állás - az OSC érezhetően elfáradt. Nem csoda, hiszen kemény menet volt számára az FTC elleni elődöntős párharc. Az újbudaiak persze tudjuk, hatalmas küzdők, ezúttal is mentek előre. A csata persze már eldőlt. Gólt szerzett még sorrendben Konarik, Dala Döme, Pijetlovics, Dala, Nagy Ádám, Szeghalmi kétszer, így lett a végén 18-10. A baráti pacsik nem maradtak el azzal a felcímmel, hogy „Szombaton újra találkozunk!", avagy a párharc második felvonása a Nyéki-uszodában következik.
 

E.ON Férfi OB I
Döntő
1. mérkőzés
2021. május 19., szerda
Szolnoki Dózsa-OSC-Újbuda 18-10 (4-3, 3-3, 4-2, 7-2)
Gólszerzők: Angyal 5, Konarik 3, Szeghalmi 3, Filipovics 2, Drasovics 2, Nagy Á. 2, Pijetlovics 1, ill. Manhercz 2, Várnai 2, Dala 2, Hárai 2, Salamon 1, Erdélyi 1
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1-0 a Szolnok javára
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A további program
2. mérkőzés
2021. május 22., szombat

OSC-Újbuda-Szolnoki Dózsa, Nyéki-uszoda, 16:30
3. mérkőzés - ha szükséges
2021. május 25., kedd
Szolnoki Dózsa-OSC-Újbuda, Szolnok, 19:00
 
A 3. helyért - két mérkőzés összesítése alapján
A program
1. mérkőzés
2021. május 20., csütörtök
FTC-Telekom Waterpolo-BVSC-Zugló, Komjádi-uszoda, 20:00
 
2. mérkőzés
2021. május 23., vasárnap
BVSC-Zugló-FTC-Telekom Waterpolo, Laky-uszoda 17:00


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok