E.ON Női OB I: őrületes UVSE - zsinórban hatodszor is bajnokcsapat!

2021. április 24. 17:15

Az M4 Sport által a Hajós-uszodából élőben közvetített, mindent eldöntő fináléban Benczur Márton csapata megvédte bajnoki címét, nagyszerű védekezéssel 7-2-re győzte le ellenlábasát, a Dunaújvárost. A csapatok a jövő héten a budapesti Euroliga négyes döntőjében érdekeltek.

Fotók: Kovács Anikó/MVLSZ

Zsinórban hatodszor az UVSE vagy tíz év után újra a Dunaújváros?
 
A kérdés, amely foglalkoztatta a női vízilabdabarátokat, a szurkolókat, s amely megválaszolása szombat délutánra maradt.
 

Hazai oldalon nem számított jó hírnek, hogy a felek első összecsapásán bordasérülést szenvedő Parkes Rebecca ezúttal sem tudta vállalni a játékot, mindazonáltal Benczur Márton csapata olyan elánnal kezdte a mindent eldöntő csatát, hogy képes volt pótolni kulcsemberét. Ráadásul a dunaújvárosiak baját tetézte, hogy a fináléban eddig gól nélküli Gurisatti Gréta ujja megsérült, ápolni kellett a kispadon, plusz vezére, Garda Krisztina hamar két személyi hibánál járt.
 
Faragó Kamilla kétszer talált be az első negyedben, Keszthelyi Rita is kihasználta, hogy egyszer egyedül hagyták - átellenben Brezovszki Gerda lövése talált be. AZ UVSE különösen védekezésben nyújtott kimagaslót, a blokkok a helyükön voltak, Gangl Edina határozottan irányított, illetve védett.
 
A második negyedben sem változott semmi, nem véletlen, hogy Mihók Attila a 14. percben időt kért, Gurisattit visszaküldte, hiszen csapata támadójátéka finoman fogalmazva akadozott. Keszthelyi gólja 4-1-et ért a hazaiaknak, akik hátul eszméletlen koncentráltak voltak, így a nagyszünetben nyugodtabbak lehettek.
 

Fordulás után minden ott folytatódott, ahol abbamaradt. Garda kipontozódott, Dávid Cila bevette Magyari Alda kapuját, semmi jel nem utalt arra, hogy szoros legyen a parti, abszolút dominált az UVSE. A harmadik negyed közepén kikérte második idejét Mihók Attila, aki igyekezett nyugalmat árasztani, és lövésekre bíztatni játékosait. Szilágyi Dorottya hamar megfogadta a tanácsot, így lett 5-2. Lehetett volna 5-3- is, de Szilágyi fórban kapufát lőtt, majd büntetőjét a parádézó Gangl kivédte. A következő újvárosi fór és helyzet is kimaradt, ellenben a hazaiaknál a negyed végén Rybanska Natasa fórból pontos volt - nem véletlenül kért időt Benczur Márton, pontosan tudta, a 6-2-es előny közel, nagyon közel viszi csapatát a hőn áhított eredményhez.
 

A záró etapot is klassziscsapathoz méltóan, taktikusan lehozta az UVSE, Szücs Gabriella lőtt egy gólt, így megvédte bajnoki címét, zsinórban hatodik alkalommal lett aranyérmes! Kezdődhetett az ünneplés, majd az érmeket és a kupát Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és dr. Faragó Tamás elnökségi tag adta át.

Benczur Márton, az UVSE edzője: „Érzelmes pillanatok ezek… Már tavaly szerettünk volna Tibor emléke előtt ily módon is tisztelegni, érte is játszottunk. Hihetetlen csapatom van, nem találom a szavakat, köszönöm minden játékosomnak, a klub összes dolgozójának. Szeretnék gratulálni a Dunaújvárosnak is, nagyszerű ellenfél volt. Szeptemberben ők nyerték a kupadöntőt, azóta sikerült ennyit fejlődnünk.”

Mihók Attila, a Dunaújváros edzője: „Nehéz lesz feldolgozni, nem is tudom, mikor fordult elő utoljára olyan, hogy csak két gólt szerezzünk… Az UVSE elképzelése nagyon működött, nálunk ráadásul Gurisatti Gréta megsérült, Garda Krisztina pedig kipontozódott. A zóna ellen nem volt lövőnk, ellenfelünk fegyelmezetten visszazárt, azt kell mondjam, teljesen megérdemelt az UVSE győzelme.”

Keszthelyi-Nagy Rita, az UVSE csapatkapitánya: „Mindig nehéz nyerni, az állandó motiváltságot szinten tartani. Az elmúlt két kupadöntőt ellenfelünk nyerte, tavaly a bajnokságot lefújták, így meg volt bennünk az az akarat, tűz, ami kellett, egymásért küzdöttünk. Olyan védekezést mutattunk, ami ezt eredményezte. Végtelenül türelmesek voltunk, okosan, higgadtan játszottunk. Boldog vagyok, ez a bajnoki cím különleges, mert sok fiatal saját nevelésű játékossal értük el, akik nagyon tehetségesek, akik bizonyították, hogy lehet rájuk a jövő években számítani. Mi rutinosabb játékosok mindig hittünk bennük, most együtt ünnepelhetünk.”

Garda Krisztina, a Dunaújváros csapataókapitánya: „Két lőtt góllal nem lehet meccset nyerni… A támadójátékunkban nem éreztem azt a hitet, hogy meg tudjuk csinálni. Próbálkoztunk, de ez kevés. Gratulálok az UVSE-nek! Túl kell lépnünk ezen, mert a jövő héten az Euroligában nagy feladat vár ránk, ennél jobban szeretnénk teljesíteni.”

Gangl Edina, az UVSE kapusa: „Boldog vagyok, de nem ment volna így a védés, ha nem ilyen csapat áll előttem, ha nincs ennyi blokk. A feladatok le voltak osztva egyénre, ezt fegyelmezetten betartottuk. Tudtuk, ha kevés gólon tartjuk őket, akkor elöl lövünk annyi gólt, hogy nyerjünk – ez volt a kulcs. Gratulálok a Dunaújvárosnak is, nagyon jó csapat, nehéz ellenfél volt.”

E.ON Női OB I, Rájátszás
Április 24., szombat
 
Döntő, 3. mérkőzés
UVSE-Hunguest Hotels-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 7-2 (3-1, 1-0, 2-1, 1-0) - jegyzőkönyv itt
Gólszerzők: Faragó K. 2, Keszthelyi 2, Dávid 1, Rybanska 1, Szücs 1, ill. Brezovszki 1, Szilágyi 1
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-1 az UVSE javára
 
Az 5. helyért, 3. mérkőzés - jegyzőkönyv itt
Hungerit-Szentes-III. Kerületi TVE 10-7 (3-3, 3-2, 3-0, 1-2)
Gólszerzők: Varga V. 3, Dömsödi 3, Polák 2, Kövér-Kis 2, ill. Jancsó 2, Drávucz 2, Kudella 2, Koppány 1
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-1 a Szentes javára




Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok