Honvéd: a péntek az ő napjuk

2013. november 22. 23:50

Ha péntek este és Kőér utca, akkor verhetetlen a Racionet-Honvéd: ezúttal a Széchenyi Bank-FTC volt a Vad-gárda áldozata, 12-10-re nyertek úgy, hogy már öttel is vezettek.

Pedig nem indult túl jól a meccs a hazaiak számára, a Fradi ausztráljai, Aidan Roach és Joel Swift gyorsan vágtak két gólt, közte kimaradt Kiss Gergő ötöse, így virított 0-2 a nagy táblán. Aztán a második büntetőt Takej Kodzsi már bevarrta, majd ismét a kiválóan játszó, hátul labdát szerző, blokkoló, elöl pedig újabb mutatós bombát megeresztő japán volt eredményes (2-2). A negyed hajrájra kissé hektikus volt, a Fradi is kihagyott egy fórt, maradt az iksz.

A második rész Swift második centergóljával indult – a bekkek rendre elengedték, ám a segítség mindkétszer lemaradt –, aztán egy blokkolás után visszaszerzett labdából, már a fór lejárta után szerzett közelről gólt Mátyás Zoltán; ideje volt már, hogy a tévés rangadón végre egy magyar is betaláljon, ugyebár (3-3).

Postafordultával jött a válasz, Kolozsi Marcell mutatós bombája akadt meg a felsőben, majd nemsokára a kétgólos vezetésért támadhattak a zöldek emberelőnyben, ám egy szörnyű passzból – a vízre esett a labda, a védő orra elé – Szőke Szabolcs szokás szerint elviharzott, és nem is hibázott (4-4). Itt még nem érződött hogy baj lenne, hiszen a Fradi harmadik ausztrálja, Tyler Martin is pattintott egy betyárosat távolról – no, ekkor jelezte Gergely István, hogy akkor lejönne. (Utóbb kiderült, a kapus már a bemelegítéskor rosszul érezte magát.) És itt – mintha elvágták volna a vendégeket...

Nem mintha a csereként érkező György Dávid lehúzta volna a rolót – a negyedik negyedig ő sem találkozott a labdával; ám ebben éppenséggel a társai játszották a főszerepet, akik feljebb tekerték a koncentrációt hátul, egymást követték a remek blokkolások, miközben a franzstadtiak nekiálltak túlhelyezni a labdákat (avagy beigazolódott a régi Kemény-tétel: a kapuscsere után nem lőnek olyan önbizalommal, mint a megroggyant első hálóőrnek). Egyszóval, miközben labda nem érkezett a lécek közé emitt, átellenben szépen magához tért a Honvéd, Kovács Péter húzott be egy fórt, majd Kiss Gergő lőtt gólt szabaddobásból, sőt, 34 másodperccel a duda előtt még Fülöp Bence parádés bombája is belefért (szintén fórból) – így 4-5-ről 7-5-re fordítottak a hazaiak.

A harmadik rész Roach értékesített ötösével kezdődött, ám Fülöpnek sikerült úgy is betalálnia a másik kapuba, hogy egy fór után már bőven megvoltak a vendégek. Akik érezhetően kezdtek fáradni, egyre inkább a keménykedéssel próbálták kompenzálni az erőnléti és képességbéli különbséget, a meccs csak azért nem dőlt el három negyed után, mert a honvédosok olykor kapkodtak kissé az emberelőnyökben. Így sem kellett sokat izgulniuk, hiszen Tóth Bendegúz egy fórt azért szépen behúzott, Steinmetz Barna hozzátett egy átlövésgólt, így már 10-6-tal mentek. Ezután maradt ki két további hazai előny, a másik oldalon Kolozsi szépen fejezett be egy hat az öt elleni szitut, így pislákolt némi remény a zárórész előtt (10-7).

Ami aztán hamar ki is hunyt: a falmegjátszást megint nem tudták levédekezni a zöldapkások (Tóth másodszor is közelről mattolhatott), majd Kodzsi szerzett egy igen látványos akciógólt, és ezzel eldőlt a parti (12-7). Ezután kissé átrendeződött a hullámvasutatás addigi trendje, a honvédosok megint elkezdtek kapkodni előnyben, míg a ferencvárosiak a jól ismert „amikor már mindegy, minden bejön” alapelv mentén haladva szereztek három gólt is, igaz, izgalom már nem akadt, hiszen Roach az utolsót 18 másodperccel a duda előtt szerezte. Na jó, némi vircsaft azért adódott, hiszen oda-odasóztak egymásnak az urak, node tudjuk, water polo not pingpong, úgyhogy egy-két cserés kiállítást követően sokat hűltek a kedélyek.

A Racionet-Honvéd tehát újabb hazai meccsét nyerte meg péntek este, így továbbra is fikszen a legjobb négy között áll – jövő héten azonban jóval keményebb tévés teszt van műsoron: a kupagyőztes szegedi együttes. Nem a honvédosok az esélyesek, ám ne feledjük: megint péntek este játszanak...

Vélemények

Vad Lajos, a Racionet-Honvéd vezetőedzője
A kezdés nem tetszett, hiszen jobb csapat vagyunk, miért nem mi vezetünk akkor 2-0-ra? Utána viszont megmutattuk, hogy az egységünk ugyanolyan erős, mint eddig volt, kimásztunk a gödörből, és akadt több olyan megmozdulásunk, ami kifejezetten tetszett. A Fradi keményen, olykor túl keményen játszott, nekik ez volt az egyetlen esélyük – mi viszont, amikor fontos volt, tudtunk koncentrálni. Jó csapat azonban akkor leszünk csak, ha 10-6-os vezetésnél nem hagyunk két emberelőnyt; így akkor befejezhettük volna a mérkőzést, ezt még nem tudtuk megtenni, de legalább tudjuk, van hová fejlődni.

Varga Zsolt, a Széchenyi Bank-FTC vezetőedzője
Jól kezdtünk, hogy utána mi tört meg, azt nem tudom – ha tudnám, rögtön azon kezdenénk dolgozni. Azt láttam, hogy picit elfáradtunk fizikálisan. Relatíve kevesebb van olyan játékosból, akik idősebbek és játszottak magas szinten korábban – sok olyan ifijátékosom van, akik még nem nőttek úgymond fel az ob I színvonalához. Így nehézségeink vannak azzal, hogy ha cserélni kell, akkor ugyanazt a szintet hozzuk, mint az elején – akik pedig végig bent vannak, azok elfáradnak. Dolgozunk, megyünk tovább – én azt láttam, hogy egy csapatnál, amelyikkel az ember elkezd dolgozni, nyolc-tíz hónap után lehet látni az eredményt. Vannak ennél sokkal jobb meccseink is, ezt most ki kell elemezni, aztán menni tovább. Fanatizmusban nincs hiány, legalábbis az én oldalamról biztos nincs, és ezt át fogom tolni a srácokra.
Az, hogy keményebben játszunk, talán néha a nagy akarásból is fakad, továbbá itt van nálunk a három ausztrál srác, akik egészen más közegből érkeztek, más játékfilozófiában nevelkedtek, más a sportfelfogásuk, a rögbiből jönnek – ezt lehet, hogy a bírók most nem tolerálják annyira.


Dr. Steinmetz Barnabás, a Racionet-Honvéd játékosa
Az bánt, hogy a meccs elejének fontosságára kifejezetten felhívtuk egymás figyelmét, mind a hét során, mind a mérkőzés előtti megbeszélés alatt. Azaz ne forduljon elő, hogy mi futunk az eredmény után – sajnos, mégis ezt tettük. Ami jó, hogy nem estünk szét, rajtuk tudtunk maradni, aztán előjött belőlünk az a plusz, ami mindig is bennünk volt és van. Miután megfordítottuk a meccset, már magabiztosan is játszottunk. Akadtak hibák, sok szempontból extrém mérkőzés volt, de a lényeg, hogy megvan a három pont. Egy ilyen mérkőzésen a győzelem az elsődleges – nem baj, ha szépen is játszunk, ami egyébként többször sikerült is, ám mindennél fontosabb, hogy nyertünk.”

Dr. Kiss Gergely, a Racionet-Honvéd játékosa
Az elején akciógólokat lőttek az ausztrál légiósok, mi kihagytunk emberelőnyt, ötméterest, tehát nagyon rosszul kezdtünk. Azt mondtuk ekkor, ha nem is ment eddig, van tartásunk, azaz a félidőig még változtathatunk az eredményen – és ez sikerült is. Köszönhetően az egységességünknek, annak az egészséges sport-önbizalomnak, ami megvan bennünk, és a talán hosszabb kispadunknak. Az eleje és a vége nem sikerült annyira, de a végére is van magyarázat, hiszen már 12-7-re is vezettünk. Úgy gondolom, néhány góllal jobbak vagyunk náluk, de ezt nem kell sokat ragozni: ők is egyre jobban játszanak, mi pedig az egész szezonban tudtunk eddig hozni egy igen erős átlagot. Azt gondolom, mindez azért is történhetett meg annál a csapatnál, ahol nem is olyan rég még tízezres gondok voltak, mert megérkezett az új támogató, a Racionet, megvan a biztos háttér, így elég jól tud mindenki koncentrálni. Ebből jön az, hogy bár a költségvetésünk talán a hatodik-hetedik a bajnokságban, azért elég stabilan tudjuk tartani a negyedik helyet.”

Férfi ob I, 10. forduló

Racionet-Honvéd–Széchenyi Bank-FTC 12–10 (2–2, 5–3, 3–2, 2–3)
Játékvezetők: Marosvári A., Kun Gy.

HONVÉD: Gergely – Steinmetz B. 1, Szőke 1, Kodzsi 3, Fülöp B. 2, Kovács P. 1, Kiss G. 1. Cs: György D. (kapus), Demeter, Mátyás 1, Boros, Illés, Simon R., Tóth B. 2. Edző: Vad Lajos

FTC: Gárdonyi – Szabó B., Tayler 1, Major M., Roach 3, Swift 3, Bóbis. Cs: Kolozsi 2, Etédi, Vogel S. 1, Francsics, Paján, Ernyei. Edző: Varga Zsolt

Emberelőnyök: 4/14, ill. 4/10
Ötméteresek: 1/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Szabó B. (26. p.), Major M. (32. p.),
Cserés kiállítás: Fülöp B. (22. p.), Szőke Sz. (31. p.)
 
DIGI Sport összefoglalója




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok